20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateELECTROPUTERE - vânduta cu peste 50 de milioane de euro

ELECTROPUTERE – vânduta cu peste 50 de milioane de euro

Valoarea pachetului majoritar de actiuni conteaza in proportie de doar 20%.


Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat in momentul lansarii la privatizare a societatii ca „ponderea pretului pe pachetul de actiuni este de doar 20%“ si ca statul este interesat mai mult de investitiile care vor fi facute, „atât investitiile sub forma de capital de lucru, cât si cele din primul an de activitate, pentru regruparea activitatilor“. Cele circa 78 de milioane de actiuni scoase la vânzare reprezinta 62,82% din capitalul social si vor fi vândute prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile ELECTROPUTERE Craiova au inchis ieri ziua de tranzactionare la valoarea de 0,2610 lei, fiind in topul cresterilor cu o variatie pozitiva de 6,13%. Valoarea nominala a unei actiuni la societatea craioveana este insa de 0,1 lei. Practic, la valoarea nominala actiunile puse in vânzare de AVAS ar costa circa 78 de miliarde de lei vechi, adica 2,3 milioane de euro. De aici incep calculele investitorilor, in functie si de prevederile caietului de sarcini. Având in vedere ca pretul actiunilor conteaza in proportie de doar 20%, este evident ca majoritatea ofertantilor care vor sa preia ELECTROPUTERE se vor orienta catre oferta investitionala, insa nu-si vor permite nici sa scada cu prea mult sub suma de 2,3 milioane de euro pentru actiuni. Mai departe, investitiile ar trebui sa fie de cel putin patru ori mai mari decât pretul platit pe actiuni, adica, in cazul nostru, cel putin 9,2 milioane de euro.


Plata datoriilor, obligatorie


O problema spinoasa o constituie insa datoriile catre stat ale societatii, in valoare de circa 40 de milioane de euro. Autoritatile române au incercat fara succes sa diminueze datoriile societatii, insa Consiliul Concurentei, sub monitorizarea UE, nu a venit cu un raspuns favorabil in acest sens. Purtatorul de cuvânt al AVAS, Adriana Tran, a precizat ca nu poate spune daca problema datoriilor este inclusa in caietul de sarcini. In schimb, surse din cadrul ELECTROPUTERE sustin ca datoriile la stat trebuie achitate de viitorul investitor.


„Caietul de sarcini prevede ca in primul rând sa fie platite datoriile catre stat. In dosarul de prezentare a societatii au fost incluse toate datele, inclusiv problema terenurilor revendicate, valoarea nominala si de piata a actiunilor. Din câte stiu eu, o parte din terenurile revendicate sunt situate sub una dintre fabrici. Este posibil sa apara si alte cazuri de revendicare, deoarece ultimele date sunt de pe 30 noiembrie 2006“, a precizat o sursa din cadrul societatii. Asadar, viitorul investitor de la ELECTROPUTERE va trebui sa puna la bataie cel putin 51,5 milioane de euro. Ca sa facem o comparatie, trebuie spus ca numai terenul pe care se afla societatea a fost evaluat de agentiile de specialitate la peste 125 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS