17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriterii de admitere in universitati

Criterii de admitere in universitati

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a stabilit criteriile de admitere in universitati in anul 2007-2008.


Admiterea se organizeaza pe domenii de studii universitare pentru ciclurile de licenta, masterat si doctorat ale caror specializari sunt autorizate provizoriu sau acreditate in cadrul respectivei universitati. In plus, universitatile pot organiza si concurs de admitere, intr-una sau doua sesiuni, inainte de inceperea anului universitar. Daca admiterea la studii universitare de licenta se organizeaza prin examene la anumite discipline, acestea pot fi sustinute in limba româna sau in limbile minoritatilor nationale in care acestea au fost studiate in liceu. Pentru studiile universitare organizate intr-o limba de larga circulatie internationala, admiterea va contine obligatoriu o proba de competenta lingvistica. Pot candida la admiterea in ciclul de studii universitare de licenta absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta. In ciclul de studii universitare de masterat pot candida absolventii cu diploma de licenta si absolventii cu diploma de licenta sau echivalenta a studiilor universitare de lunga durata.


Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget o singura data, pentru fiecare din cele trei cicluri de studii universitare.


Intrare libera pentru olimpici


Media de admitere la studii universitare de licenta trebuie sa fie minimum 5 sau minimum un numar de puncte echivalent cu aceasta nota, iar rezolvarea contestatiilor este de competenta institutiilor de invatamânt superior si se desfasoara potrivit reglementarilor interne. Decizia comisiei de contestatii este definitiva. Studentii care au obtinut in perioada studiilor liceale premiile I, II, III, mentiune, premii speciale la olimpiadele scolare internationale pot fi admisi pe locuri finantate de la buget si pot urma cursurile a doua specializari. Universitatile pot prevedea si alte conditii specifice de admitere pentru câstigatorii olimpiadelor si concursurilor scolare nationale si internationale. In plus, universitatile pot percepe de la candidati taxe de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii si pot prevedea scutirea de plata acestor taxe sau reducerea lor, prin metodologiile proprii de admitere. Copiii personalului didactic sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamântul superior, o singura data in cadrul unei institutii de invatamânt superior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS