17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu, pus in discutie la SIF Oltenia

Dinel Staicu, pus in discutie la SIF Oltenia

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a solicitat conducerii SIF Oltenia sa convoace, in termen de doua luni, Adunarea Generala a Actionarilor pentru a decide oportunitatea mentinerii in functie a actualului presedinte, Dinel Staicu, trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie in Dosarul Bancii Internationale a Religiilor (BIR).


„Consiliul de Administratie al SIF Oltenia are obligatia de a convoca, in termen de cel mult 60 de zile de la data emiterii prezentei ordonante, Adunarea Generala a Actionarilor SIF Oltenia in vederea adoptarii unei hotarâri cu privire la oportunitatea mentinerii domnului Dinel Staicu in functiile detinute in cadrul SIF Oltenia, in conditiile trimiterii acestuia in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie“, se precizeaza intr-o ordonanta a CNVM de miercuri, 7 februarie, citata de Mediafax. Staicu a fost trimis in judecata, la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, alaturi de el fiind inculpat si fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru o frauda de peste cinci milioane de euro. Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, a lui Ion Popescu – fost presedinte al BIR, Radian Raceala – director al Directiei de creditare din cadrul aceleiasi banci, Viorica Dutu – sef Serviciu creditare de la aceeasi banca, precum si a lui Dinel Staicu, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata.


Procurorii DNA spun ca Staicu a folosit bani BIR sa cumpere actiuni SIF Oltenia


Conform anchetatorilor DNA, in perioada iulie 1999 – februarie 2000, Ion Popescu, Radian Raceala si Viorica Dutu, folosindu-se de functiile pe care le detineau in cadrul BIR, au aprobat, cu incalcarea normelor bancare, cesiuni de creanta in valoare de aproximativ 107 miliarde si credite in valoare de 81 de miliarde catre cele 11 societati comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanta (care reprezinta un credit in sensul legii) au fost efectuate cu incalcarea principiului prudentialitatii bancare, fiind acordate unor societati nou-infiintate, in conditiile cele mai favorabile cesionarilor, respectiv cu plata in rate esalonate pe cinci ani. Pe de alta parte, creditele au fost acordate in baza unor documentatii incomplete, neexistând o analiza a bonitatii clientilor si a posibilitatii de rambursare a creditelor, acordarea liniilor de credit s-a facut pe o perioada de patru sau cinci ani, in loc de un an, si cu acceptarea de garantii fictive. Procurorii anticoruptie sustin ca sumele de bani pe care le-a obtinut Dinel Staicu de la BIR au fost folosite in interesul celor 11 firme care ii apartineau, iar o parte din bani, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folositi la cumpararea mai multor actiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul respectivelor societati. Sumele de bani luate de la banca de Dinel Staicu au fost utilizate integral fara a se achita ratele scadente creantelor cesionate. Totodata, omul de afaceri craiovean a dispus reorganizarea prin absorbtie a societatilor cesionare, le-a falimentat, apoi a instrainat imobilele asupra carora se constituisera garantii, ceea ce a facut ca executarea garantiilor sa devina imposibila. Dosarul BIR se afla in prezent la Judecatoria sectorului 4 Bucuresti.


Confirmat de CNVM


CNVM a avizat, pe 23 august 2006, conducerea Societatii de Investitii Financiare Oltenia (SIF5), dar si componenta Comitetului de Directie al SIF 5. Conducerea SIF 5 Oltenia este asigurata de Dinel Staicu si de Tudor Ciurezu. Dinel Staicu a fost confirmat de CNVM si in functia de presedinte al Comitetului de Directie al SIF Oltenia. Comitetul este completat de doi membri: Tudor Ciurezu si Margareta Racovita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS