20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRânduieli liturgice de Boboteaza

Rânduieli liturgice de Boboteaza

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Teofan va oficia astazi, in ziua marelui praznic al Botezului Domnului, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitana, urmata de slujba de sfintire a Agheasmei Mari, pe platoul din fata Catedralei. Apoi, in aceasta seara, Parintele Mitropolit Teofan va oficia slujba Vecerniei la Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul“ din cartierul Craiovita Noua, iar Prea Sfintia Sa Gurie Gorjeanul va savârsi slujba Vecerniei la biserica din parohia Câlnic, Protoieria Târgu Jiu II, judetul Gorj. Credinciosii din municipiul Drobeta Turnu Severin vor putea lua parte, ca in fiecare an de Boboteaza, la slujba oficiata in port, pe malul Dunarii. Dupa Sfânta Liturghie, preotii impreuna cu credinciosii se vor deplasa in procesiune spre Dunare.


La români, ziua de Boboteaza cuprinde obiceiuri specifice Sarbatorilor de Craciun. In multe localitati oamenii merg cu colindul, se fac proorociri ale timpului si belsugului in noul an. Riturile crestine si precrestine au menirea de a sfinti apa si a alunga spiritele rele. Acest rol il au agheasma, umblatul preotilor cu Botezul si scufundarea crucii in apa, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor si a usilor. Alimentele specifice Bobotezei sunt piftia si grâul fiert.


Prin agheasma, la noi se intelege atât apa sfintita, cât si slujba pentru sfintirea ei. Agheasma Mare se face pe 6 ianuarie, dupa Liturghie, când se sfinteste apa pe care o iau crestinii la casele lor pentru tot anul. Se spune ca apa sfintita de Boboteaza se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramâne proaspata, curata si placuta la gust.


Duminica, 7 ianuarie, de praznicul Sfântului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, Inalt Prea Sfintia Sa Parintele Mitropolit Teofan va oficia slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul“ din cartierul Craiovita Veche, iar Prea Sfintia Sa Episcopul Vicar Gurie Gorjeanul va sluji Sfânta Liturghie la biserica din parohia Curtisoara, Protoieria Târgu Jiu II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS