17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePermis de sofer profesionist de la 18 ani

Permis de sofer profesionist de la 18 ani

Zeci de mii de elevi din scolile de arte si meserii asteapta cu infrigurare ca guvernul sa modifice Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, pentru a permite obtinerea de la vârsta de 18 ani a permisului de sofer profesionist, in loc de 21 de ani, cum este in prezent.


Modificarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier in privinta reducerii de la 21 la 18 ani a vârstei la care se poate obtine permisul de conducere de profesionist se afla acum pe masa guvernului.


Cu scoala, dar fara permis


In prezent, numai in judetul Dolj peste 500 de elevi sunt in curs de scolarizare pentru a obtine, pe lânga alta calificare, si pe aceea de sofer profesionist, pe al carui permis de conducere sa fie inscrise categoriile B, C si E. Conform noii reglementari impuse de Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, in prezent, ei nu mai pot obtine decât permis categoria B, intrucât pentru categoria C, respectiv C+E, trebuie sa aiba minimum 21 de ani pentru a face scoala si a da examenul. „O asemenea reglementare este in primul rând in dezavantajul elevilor de la scolile de arte si meserii. Multi dintre ei s-au inscris la aceste scoli mai ales pentru permisul de conducere de profesionist, iar programa lor scolara include pregatirea pentru conducere auto. Daca nu se modifica legea in acest sens, elevii ar fi frustrati de dreptul de a primi anumite competente profesionale care le ofera sanse in plus dupa absolvire, in momentul in care isi cauta un loc de munca“, a declarat prof. Petre Cauc, directorul Grupului Scolar „George Bibescu“ din Craiova.


Proiect de hotarâre trimis de MAI la guvern


In alte judete s-a ajuns chiar la procese din cauza acestor reglementari. In Mures, spre exemplu, conducerea Grupului Scolar „Aurel Persu“ a actionat in judecata executivul, având sustinerea Ministerului Educatiei, sub pretextul ca aceasta crestere a vârstei pentru soferii profesionisti de la 18 la 21 de ani ar constitui o discriminare pentru elevi. La nivel national, peste 20.000 de elevi se vad in prezent in situatia de a fi urmat o scoala de arte si meserii degeaba, intrucât modulul de conducere auto nu le este recunoscut.


Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor nu a ramas indiferenta la aceasta situatie si a pregatit inca din primele zile ale lunii decembrie 2006 un proiect de modificare a Regulamentului de aplicare a Codului Rutier. „Proiectul de act normativ, care fusese publicat pe site-ul nostru in vederea dezbaterii publice, a plecat ieri (n.r. – joi) la guvern cu toate avizele necesare si urmeaza acum ca guvernul sa adopte aceasta hotarâre“, a precizat subcomisarul Alin Avram, din cadrul Biroului de Presa al Ministerului Administratiei si Internelor.


Proiect


Hotarârea de guvern – aflata inca in faza de proiect – urmeaza sa prevada reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei pentru obtinerea permisului de conducere la categoriile C si C+E si posibilitatea de a se sustine intr-o singura zi examenul de permis pentru mai multe categorii sau subcategorii de vehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU