11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarte Verde pentru tramvaie

Carte Verde pentru tramvaie

Tramvaiele, ambulantele si autogunoierele beneficiaza, din acest an, de asigurarea Carte Verde pentru daune produse pe teritoriul statelor Uniunii Europene. Desi reprezentantii institutiilor care le detin nu inteleg noile reguli, au decis sa se conformeze si sa plateasca asigurarea.


Adaptarea legislatiei autohtone la cea europeana a produs schimbari importante, din 2007, si la capitolul asigurari auto, unde, pe lânga RCA, toate autoturismele trebuie sa incheie obligatoriu si Cartea Verde. Pâna aici nici o noutate, orice masina poate sa intre pe teritoriul Uniunii Europene si chiar sa produca daune. Legea insa nu face nici o derogare pentru autovehiculele care nu ar putea circula pe teritoriul UE si implicit nu ar fi implicate in accidente. Din aceasta cauza, Cartea Verde trebuie incheiata chiar si pentru tramvaie, autogunoiere si ambulante. Desi nu isi explica logica acestei prevederi, cel putin ciudata pentru cele trei cazuri, institutiile abilitate sustin ca trebuie sa se conformeze, pentru ca unde-i lege nu-i tocmeala. Pentru a nu risca sa fie sanctionati, reprezentantii acestora au luat in serios modificarile si au decis sa incheie Cartea Verde si pentru autovehiculele care nu vor tranzita niciodata spatiul UE. In Banie, in aceste situatii sunt Regia Autonoma de Transport (RAT), Serviciul Public de Salubritate (SPS) si Serviciul de Ambulanta Dolj, care au initiat deja demersurile pentru intrarea in legalitate.


Licitatia RAT, contestata


In cazul RAT, deoarece este institutie publica, iar pentru cheltuirea banilor trebuie sa dea socoteala edililor municipiului, s-a organizat licitatie, inca din luna decembrie, pentru stabilirea unei societati care sa incheie atât RCA, cât si Cartea Verde. Dupa analizarea dosarelor, comisia din cadrul regiei a dat câstig de cauza OMNIASIG, care, potrivit punctajelor, a avut cea mai avantajoasa oferta. Cum regia este insa urmarita de ghinion in ultimul timp, nici aceasta licitatie nu a scapat de contestatii. Potrivit directorului RAT, Virgil Boboc, ASIROM a decis sa conteste licitatia. Pâna când situatia va fi lamurita a fost prelungit contractul cu firma de asigurare cu care regia a colaborat anul trecut. Precizam ca asigurarea Carte Verde urmeaza sa fie incheiata pentru cele 36 de tramvaie care se afla in stare de functionare.


Sub incidenta noilor modificari intra si autogunoierele, si ambulantele


Situatia incerta este intâlnita si la Salubritate, unde licitatia pentru asigurari a fost, de asemenea, contestata. Pentru cele 60 de utilaje, serviciul urmeaza sa plateasca, in medie, 300 de milioane de lei pe an, in care sunt incluse RCA si Cartea Verde. „Ne-au spus ca este obligatorie si emiterea de Carte Verde si n-am avut incotro decât sa ne conformam. Masinile nu parasesc insa orasul, dar daca asa spune legea noi nu putem face altfel“, a explicat Sorin Ciobanu, directorul serviciului.


Desi sunt retinuti când vine vorba de modificarile aduse, edilii motiveaza si ei, la rândul lor, ca decizia guvernantilor trebuie acceptata, cu toate ca nu inteleg de ce pentru autogunoierele care nu se deplaseaza decât in Banie trebuie sa se mai plateasca si Cartea Verde. „Daca ne-am batut sa intram in UE trebuie sa acceptam si regulile impuse. Din acest motiv nu avem de ce sa comentam“, a precizat viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu.


In ceea ce priveste Serviciul de Ambulanta Dolj, acesta a platit pentru cele 70 de masini din dotare, pentru Cartea Verde, 175 de milioane de lei.


Emiterea de Carte Verde


Emiterea de Carte Verde trebuie realizata conform Ordinului nr. 113133/2006 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, art. 4 , in care se stipuleaza ca „la incheierea unui contract de asigurare obligatorie RCA asiguratorul este obligat sa emita asiguratului polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a autovehiculelor, denumita in continuare polita de asigurare RCA, impreuna cu vigneta si Cartea Verde“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS