20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAVAS nu mai vinde ELECTRO pe un euro

AVAS nu mai vinde ELECTRO pe un euro

Pâna pe 25 decembrie, fabrica va fi scoasa la privatizare. Viitorul proprietar trebuie sa investeasca zeci de milioane de euro in retehnologizare si sa achite datoriile de peste 1.200 de miliarde de lei catre bugetul de stat.


Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a vizitat ieri ELECTROPUTERE Craiova, societate la care statul detine 62,8% din actiuni si care va fi scoasa in curând la privatizare.


In urma discutiilor pe care le-a avut cu conducerea intreprinderii si cu reprezentantii sindicatului, seful AVAS a anuntat ca renunta la ideea de a vinde societatea pe un euro, asa cum se vehicula in ultima vreme, ca strategie de privatizare.


„Am renuntat la vânzarea pe un euro pentru ca erau doua inconveniente: in primul rând, furnizorii fabricii n-au inteles ca ne preocupa investitiile si s-au speriat; in al doilea rând, ca sa schimbam strategia de privatizare trebuia sa aprobam o noua ordonanta de guvern, fapt ce ne-ar fi intârziat cu cel putin trei luni“, a spus Atanasiu. In consecinta, societatea craioveana va fi scoasa la privatizare prin vânzarea pachetului majoritar de actiuni. AVAS nu se va axa insa pe pretul oferit pe actiuni, ci pe angajamentele de investitii pe care le vor face potentialii cumparatori in tehnologie, mediu si capital de lucru. Potrivit lui Teodor Atanasiu, investitiile din primul an dupa privatizare s-ar putea ridica la „câteva zeci de milioane de euro“. Societatea are inca o piata mare de desfacere a produselor sale, chiar mai mult decât poate produce la ora actuala.


Afacere imobiliara in caz de esec


Situatia economica prin care trece acum firma este delicata.


„Pierderile pe 2006 sunt estimate la circa 40 de milioane de euro, iar activele au fost evaluate la aproximativ aceeasi cifra“, a mai comentat seful AVAS. Intocmirea documentatiei pentru privatizare va fi finalizata pâna cel târziu pe 25 decembrie, au anuntat reprezentantii actionarului majoritar. Printre potentialii investitori se numara companiile BOMBARDIER, SIEMENS, DAB Grecia si BARAT India, care au trimis la AVAS scrisori neangajante prin care si-au anuntat intentia de a participa la privatizarea intreprinderii. Practic, investitorii vor da mai putin pe actiuni, dar trebuie sa bage bani in retehnologizare si, mai mult, in plata datoriilor de peste 1.200 de miliarde de lei vechi catre bugetul de stat, pe care Consiliul Concurentei nu le poate sterge decât cu acceptul Comisiei Europene. In cazul in care si aceasta tentativa de privatizare va esua, statul va vinde ELECTROPUTERE la bucata, dupa cum a recunoscut Teodor Atanasiu: „Daca aceasta strategie nu va avea succes, singura solutie este vânzarea pe active. Pozitia fabricii este foarte buna pentru investitii imobiliare si, din pacate, cred ca aceia care vor asta vor da cel mai mult pe active“.


In final, seful AVAS a spus ca in cazul privatizarii este posibil ca unii salariati sa nu se mai regaseasca in schema de personal. Ei vor beneficia insa de plati compensatorii, ELECTROPUTERE fiind una dintre societatile cuprinse in anexa la actul normativ care va inlocui Ordonanta nr. 8, a carei aplicabilitate expira la 31 ianuarie 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS