10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAncheta blocata la Colegiul Medicilor

Ancheta blocata la Colegiul Medicilor

Politia si Parchetul asteapta de noua luni verdictul Colegiului Medicilor Dolj cu privire la eventuala culpa medicala a medicului anestezist Teodora Rolea.


Cu mai bine de 14 luni in urma, presa prezenta un caz tragic petrecut la Spitalul de Urgenta Craiova. Un copil a decedat in conditii suspecte in urma unei anestezii facute pentru o banala operatie de polipi. Cercetarile in dosarul penal intocmit la acea data nu s-au incheiat nici pâna in prezent.


Pacient sanatos, decedat dupa anestezie


Reamintim ca, pe 28 septembrie 2005, Ionut Marius Mitri, de cinci ani si patru luni, din Balasan – Dolj, a fost adus de parinti la Spitalul de Urgenta Craiova, unde a fost internat in Clinica ORL Copii, pentru a fi operat de polipi. Cadrele medicale au dat asigurari familiei ca operatia este una dintre cele mai simple si ca nu trebuie sa-si faca griji. A doua zi, copilul a fost dus in sala de operatie, unde medicul anestezist Teodora Rolea i-a facut anestezia. Dupa doar câteva minute, micutul pacient a facut stop cardiac. A fost resuscitat, apoi transferat la Terapie Intensiva. Cu toate ingrijirile medicale primite, copilul a decedat pe 1 octombrie 2005, in jurul orei 3.00, dupa doua zile de agonie. Comisia Interdisciplinara de Etica, alcatuita din nume grele ale medicinei craiovene – prof. dr. Corneliu Sabetay, dr. Raducu Nemes, prof. dr. Florea Purcaru, prof. dr. Elena Ionita, a efectuat o ancheta interna, pentru a stabili daca doctorita Rolea se face vinovata de decesul pacientului. Pe 13 octombrie 2005, comisia a facut publice rezultatele anchetei: „Decesul a survenit in urma unui stop cardiac indus anestezic. Pacientul a fost resuscitat, dar, cu toate ingrijirile acordate, decesul a survenit in urma unor complicatii cauzate de sindromul de reperfuzie“.


NUP pentru spaga


Procurorii si politistii craioveni au demarat o ancheta in acest caz, vizând nu doar uciderea din culpa a baietelului de catre anestezista Teodora Rolea, ci si faptul ca aceasta ar fi primit ca sa-si faca treaba o spaga de 500.000 de lei vechi de la parintii copilului, dupa cum au declarat acestia.


Pe 15 februarie 2006, procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj au solutionat dosarul de luare de mita prin neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de doctorita Rolea, din lipsa unor probe care s-o incrimineze ca a luat spaga. Dosarul a plecat apoi la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova pentru continuarea cercetarilor cu privire la savârsirea de catre anestezista a infractiunii de ucidere din culpa. De la Parchet, dosarul a mers la politie pentru cercetari, iar aici lucrurile s-au oprit la inceputul lunii martie 2006, când politia a cerut Colegiului Medicilor sa ofere un punct de vedere avizat cu privire la o eventuala culpa medicala. Au trecut mai mult de noua luni de când dosarul se afla la Colegiul Medicilor Dolj si politia tot nu a primit vreun raspuns.


Comisii peste comisii


Presedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu, sustine ca nu are cunostinta despre soarta dosarului in care dr. Teodora Rolea este cercetata pentru malpraxis: „Nu mai stiu precis ce s-a intâmplat in acel caz, insa trebuie sa fie in cercetari la una dintre comisiile noastre. Din nefericire, cercetarile dureaza foarte mult in astfel de cazuri in care se ridica problema unui malpraxis, din cauza procedurilor legale foarte greoaie“. Conform procedurilor in vigoare, o astfel de sesizare este cercetata de Comisia de Jurisdictie din cadrul Colegiului Medicilor. Concluziile acestei anchete sunt trimise apoi Comisiei de Disciplina, care poate aprofunda cercetarile, dând apoi verdictul. Daca solutia il nemultumeste pe medicul acuzat de malpraxis, acesta poate ataca verdictul Comisiei de Disciplina la Comisia Nationala de Disciplina, iar solutia acesteia din urma la instanta judecatoreasca. De curând s-a infiintat o noua comisie cu asemenea atributii. Este vorba despre Comisia de Monitorizare si Competenta Profesionala pentru Cazurile de Malpraxis, de pe lânga Autoritatea de Sanatate Publica.


„Pâna sa-l gasim noi vinovat de malpraxis, medicul ala moare de batrânete cu atâtea comisii care-l ancheteaza. In asemenea situatii, nu este exclus ca o comisie sa-l declare pe medic vinovat de malpraxis, iar alta sa-l scoata nevinovat“, a declarat dr. Doru Dobrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII