19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScaletchi, trimis in judecata

Scaletchi, trimis in judecata

Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie. Potrivit unui comunicat al DNA, el este acuzat pentru luare de mita, trafic de influenta, fals intelectual si inselaciune. In 2005, Scaletchi a pretins si a primit 20.000 de euro (24.000 USD) de la Ilie Margean, zis „Balaceanu“. In schimb, in perioada aprilie – octombrie 2006, pe fondul cercetarii a doi denuntatori pentru savârsirea infractiunii de evaziune fiscala intr-un dosar aflat pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Brasov, Florentin Scaletchi a lasat sa se creada ca are influenta asupra procurorului-sef al acestei structuri, pentru a-l determina sa tergiverseze cursul anchetei si sa adopte in cauza o solutie favorabila denuntatorilor. El a pretins de la cei doi 25.000 de euro, din care a primit 17.000 de euro si 2.000 de lei, in mai multe transe. Scaletchi a fost prins in flagrant pe 1 noiembrie 2006, in timp ce primea ultima transa, de 10.000 de euro.


De asemenea, in octombrie 2006, presedintele OADO a pretins si primit de la un denuntator suma de 2.500 de euro si inca 5.000 de euro despre care a sustinut ca reprezinta taxele necesare pentru eliberarea unei legitimatii antedatate pe numele denuntatorului.


Influenta si la Interpol


Din probele administrate de procurori in acelasi dosar a mai reiesit ca, in perioada iunie – octombrie 2006, pe fondul demersurilor efectuate de Ilie Margean pentru obtinerea transferarii fiului sau, Valter Leonard Margean, in România, in vederea continuarii executarii pedepsei de 18 ani de inchisoare aplicate de autoritatile judiciare spaniole, Florentin Scaletchi a pretins si primit 8.000 de euro de la Ilie Margean. In schimb, a lasat sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul Ministerului Justitiei si Interpol, pentru derularea formalitatilor necesare procedurii de transfer al condamnatului Valter Leonard Margean.


Cercetarile mai releva ca, in primavara anului 2006, in calitate de presedinte al OADO, inculpatul Florentin Scaletchi a pretins de la un denuntator suma de 10.000 de euro, din care a primit 5.000 de euro, lasând sa se creada ca are influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Ploiesti si din cadrul Parchetului de pe lânga aceasta instanta, pentru a-i determina sa adopte o solutie favorabila denuntatorului, intr-un dosar penal in care acesta era cercetat pentru fapte de inselaciune si fals in declaratii.


Sechestru


Procurorii au pus sechestru pe 30.930 de euro, 1.750 USD, 65.000 de lei, din contul lui Scaletchi. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti. De asemenea, procurorii au dispus trimiterea in judecata si a lui Ilie Margean, pentru savârsirea infractiunii de cumparare a traficului de influenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS