9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegia de Apa se fura singura

Regia de Apa se fura singura

Peste 100 de miliarde de lei vechi a pierdut Regia Autonoma de Apa Craiova, prin nefacturarea integrala a apei folosite la incalzirea apartamentelor Baniei. Primii vinovati par fostele conduceri ale unitatii, precum si câtiva functionari din Primaria Craiova care nu au inteles legislatia in vigoare.


Milioane de metri cubi de apa rece, livrata de Regia Autonoma de Apa Craiova si incalzita de instalatiile de termoficare pentru asigurarea caldurii in apartamentele craiovenilor, au ramas nefacturate din 2000 si pâna astazi, din cauza ca prevederile normativelor in vigoare au fost gresit aplicate. In cazul blocurilor fara contoare de apa calda, cantitatea acesteia a fost facturata catre populatie la un volum de 40% din consumul de apa rece al imobilului, model pausal, potrivit unui ordin din 1993 al Ministerului Lucrarilor Publice, Transportului si Locuintei (MLPTL), tradus fals de Regia de Apa si de autoritatile publice locale. Tehnic, procedura a fost legala, intrucât beneficiarii apei calde sunt asociatiile de proprietari, carora, din lipsa aparatelor de masura a acesteia, nu li se putea calcula contravaloarea serviciilor decât in sistem pausal. Procentul este insa mult mai mic decât in realitate, aspect dovedit in primul rând de diferenta dintre inregistrarile apometrelor de la punctele termice, in care intra apa rece pentru a fi incalzita, si acel 40% din consumul de apa rece, care s-a cifrat, anual, la peste 1,3 milioane de metri cubi, in valoare de peste 20 de miliarde de lei vechi.


„Orientativ“, tradus „obligatoriu“


Ordinul nr. 29 din 1993 al MLPTL stabileste, la anexa 1 a „baremurilor orientative“, punctul 8, ca „in cazul in care agentii economici folosesc si apa incalzita care nu trece printr-un aparat de inregistrare, cantitatea de apa calda va reprezenta 40% din consumul de apa rece si se va adauga la aceasta“. Potrivit acestei reglementari, reluata si insusita succesiv de Consiliul Local Craiova printr-o hotarâre din 1999, aplicata din 2000 de Regia Autonoma de Apa, asociatiile de locatari si de proprietari au fost considerate beneficiari de apa calda din categoria agentilor economici si obligate sa plateasca, in lipsa contoarelor de apa calda, 40% din volumul de apa rece consumata in cazul fiecarui imobil, in contul apei calde, la Regia de Apa. Numai ca acelasi ordin prevede, la punctul 1.4. al Normativului-cadru de contorizare a apei si energiei termice, ca „aprobarea (…) normelor care reglementeaza modul de repartizare a cantitatilor de apa si energie termica de catre unitatile distribuitoare, pâna la montarea sistemelor de masurare si, respectiv, in perioadele de nefunctionare temporara a acestora, se descentralizeaza si intra in competenta consiliilor locale“. Coroborata cu faptul ca baremul din anexa este orientativ, aceasta reglementare nu numai ca dadea dreptul, dar chiar obliga autoritatea publica locala sa se implice in stabilirea si avizarea procentului real de facturare a apei calde la pausal. Noul director general al Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu, sustine ca nici regia, dar nici Primaria Craiova nu pot proba intentia oficiala de a schimba decizia din 1999, astfel ca neglijenta lor a prejudiciat regia: „Nu am descoperit nici un demers care sa elimine neconcordantele de facturare. Niste subalterni ai mei sustin ca, la vremea când a fost aprobat procentul de 40, Regia de Apa a trimis primariei un raport in care solicita un procent de 50 pentru facturarea apei calde la pausal, care a fost respins. Trebuie sa facem acum ancheta, sa vedem daca si cine a frânat stabilirea unui procent real“.


100 de miliarde in sase ani


Atât reprezentantii Regiei de Apa, cât si cei ai Termoficarii recunosc ca, in realitate, volumul de apa calda al unui bloc din Craiova depaseste cu mult 40% din volumul de apa rece inregistrat in acea cladire, ajungând pe alocuri la 80%. Seful Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu, spune ca va solicita Consiliului Municipal Craiova o hotarâre la nivel local care sa-i permita, acolo unde este cazul, sa factureze apa calda la procentul real. „Din comparatiile pe care am apucat sa le fac, cred ca prejudiciul depaseste 100 de miliarde de lei. Ca prima masura, vom incerca sa fundamentam un proiect de hotarâre de consiliu local care sa ne dea dreptul sa facturam la un procent mai aproape de realitate. Problema mare nu este insa ce se va intâmpla de aici inainte, fiindca in 2007 fiecare scara de bloc va avea contor de apa calda, ci cum recuperam ce am pierdut, fiindca nu se pot lua hotarâri retroactiv“, a declarat Stamatoiu.


Directorul general al Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, crede ca „se foloseste mai multa apa calda intr-un bloc decât 40% din consumul de apa rece al sau“ si ca „una dintre dovezi este ca mai multe asociatii de proprietari au cerut sa le demontam contoarele de apa calda, tocmai fiindca au vazut ca plateau mai putin la pausal, la apa calda. Adica le e mai bine daca se factureaza cu titlu de apa calda 40% din consumul de apa rece, decât cantitatea reala de apa calda pe care o arata contorul si care, evident, e mai mare“.


Apa cu gust penal


In 2005, de exemplu, Regia de Apa Craiova a livrat catre Regia de Termoficare 4,19 milioane de metri cubi de apa, cantitate determinata pe baza citirii apometrelor instalate la intrarea apei in centralele si punctele termice, dar a facturat 2,89 milioane de metri cubi, cu 1,3 milioane de metri cubi mai putin fata de datele de pe apometre, inregistrând o pierdere de peste 21 de miliarde de lei vechi. Este concluzia unui raport al Camerei de Conturi Dolj, care a si trasat ca sarcina facturarea celor 1,3 milioane de metri cubi de apa pâna cel mai târziu pe 30 iunie 2006. Inspectorii au avertizat atunci ca „neaducerea la indeplinire a masurilor dispuse va atrage raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a conducatorului unitatii“. Masura nu a fost adusa la indeplinire, insa nimeni nu a raspuns pâna acum. Actualul director general al Regiei de Apa, Constantin Stamatoiu, spune ca nici nu poate fi respectata o astfel de dispozitie, pentru ca, deocamdata, Regia de Apa nu are baza legala sa factureze cuiva apa neplatita. „Cineva trebuie sa raspunda si penal, daca e cazul, si nu numai pentru cele 1,3 milioane de metri cubi, ci pentru toata cantitatea de apa furnizata, dar nefacturata pâna acum. O sa discutam cu juristii primariei sa vedem daca-i putem chema in judecata pe acei angajati ai regiei, si nu numai, care se fac vinovati, ca sa recuperam ce se mai poate“, a afirmat Stamatoiu.


Contract incomplet


Distributia apei calde catre populatie se face atât pe baza contractelor Regiei de Apa cu asociatiile, cât si tinându-se cont de contractul dintre Regia de Apa si Regia de Termoficare, fiindca apa rece este furnizata de prima – care o si factureaza in pausal la asociatiile fara contor de apa calda, dar trece si este incalzita de Regia de Termoficare, care factureaza numai agentul termic utilizat la schimbarea temperaturii. In contractul dintre operatori nu este stipulat insa ca Regia de Apa sa solicite contravaloarea produsului direct catre Termoficare, ceea ce ar fi condus la eliminarea diferentelor mentionate, si asta din pricina ca Regia de Apa factureaza apa calda in temeiul contractelor cu asociatiile de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU