20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocurile Craiovei, sub lupa expertilor

Blocurile Craiovei, sub lupa expertilor

 Zeci de asociatii de proprietari din Craiova trebuie sa primeasca pâna in luna februarie a anului viitor notificari pentru efectuarea de expertize tehnice. Autoritatile locale ar trebui sa afle astfel pâna in 2009 care sunt blocurile cu risc seismic crescut din Craiova.


Potrivit legii aparute in luna mai, pâna in luna februarie a anului viitor Primaria Craiova trebuie sa trimita notificari tuturor asociatiilor de proprietari din blocurile cu peste trei etaje construite inainte de 1978 pentru efectuarea expertizelor tehnice privind riscul reismic. O lista care cuprinde cladirile de locuit, dar si institutii de interes public din Craiova si intreg judetul a fost deja trimisa la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar situatia relevata de centralizatorul intocmit de Institutia Prefectului Dolj nu este prea imbucuratoare. Din 163 de imobile de locuit care intra sub incidenta legii, doar 26 au fost expertizate, 15 dintre acestea doar in Craiova. Intre imobilele expertizate se afla câteva blocuri din cartierul Valea Rosie si de pe Calea Bucuresti, insa nici unul dintre ele nu prezinta clasa de risc I, adica un risc seismic ridicat. Potrivit directorului Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ, Ilie Badescu, pentru consolidarea celor 15 imobile ar fi nevoie de 185 de miliarde de lei, din care nici un leu nu a ajuns pâna in prezent in conturile primariei.


Consolidarea, platita in rate


Specialistii sunt insa de parere ca situatia prezentata autoritatilor centrale nu ofera siguranta ca la cea mai mica zdruncinatura cladirile nu se vor prabusi. Cornel Buteanu, consilier la Directia de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Dolj, a declarat ca situatia exacta a imobilelor de locuit din Craiova nu se va sti decât in momentul in care vor fi incheiate expertizele la blocurile construite inainte de 1978. „Poate in Craiova exista cladiri cu un risc seismic ridicat, dar ca sa le descoperim trebuie sa se faca o expertiza la cererea asociatiilor de proprietari“, a precizat Buteanu. Documentatia tehnica realizata cu aceasta ocazie va fi platita de la bugetul de stat, iar daca in urma expertizei se constata ca imobilul prezinta un risc seismic ridicat, consolidarea acesteia se va face tot cu bani de la buget, pe care proprietarul ii va returna ulterior esalonat pe 25 de ani.


Amenzi pentru proprietarii care nu respecta legea


Pentru a grabi procesul de reabilitare a cladirilor care prezinta risc seismic, in lege au fost introduse si sanctiuni pentru asociatiile de proprietari care nu vor comanda expertizele tehnice in termen de doi ani. O asociatie de proprietari care nu se va incadra in termen va trebui sa plateasca o amenda de zece pâna la 20 de milioane de lei, iar obligativitatea efectuarii expertizei va fi amintita locatarilor printr-o renotificare. In cazul in care in Craiova vor fi descoperite cladiri de locuit cu risc seismic clasa I, proprietarii sunt obligati sa demareze lucrarile de consolidare in termen de doi ani de la efectuarea expertizei. Daca refuza sa paraseasca imobilul pe perioada consolidarii, proprietarii pot fi evacuati prin hotarâre a instantei data in baza unei ordonante presedintiale, insa in acest caz autoritatile sunt obligate sa asigure oamenilor adapost pe perioada in care nu isi pot folosi locuintele.


Facilitati pentru consolidare


Legea nr. 128/2006 specifica faptul ca, dupa intocmirea expertizei, toate cheltuielile necesare ulterior pentru consolidare vor fi platite in mod egal de proprietari, dar si de administratorii/proprietarii spatiilor cu alta destinatie de la parterul cladirii. Familiile care au un venit mediu pe membru sub salariul mediu pe economie sunt scutiti de la plata lucrarilor de consolidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS