9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii lui Bodu, chemati sa faca lumina

Oamenii lui Bodu, chemati sa faca lumina

Scandalul DAEWOO – Vama Craiova s-a mutat la ANAF. Inspectorii vamali imputa firmei 752 de milioane de euro, ca datorii la bugetul de stat. La rândul ei, conducerea fabricii a facut o plângere la Autoritatea Nationala a Vamilor, apoi a contestat concluziile formulate de inspectori in urma controlului. Cauza va fi judecata de o comisie din cadrul ANAF si ar putea ajunge la tribunal.


DAEWOO AUTOMOBILE ROMÂNIA (DWAR) a contestat recent concluziile unui act de control intocmit de inspectorii Directiei Regionale Vamale (DRV) Craiova, care imputa societatii datorii fabuloase catre bugetul de stat. In urma verificarilor efectuate pe parcursul lunii octombrie 2006, inspectorii vamali au concluzionat ca societatea craioveana are debite restante de 752 de milioane de euro. Suma ar proveni din taxele vamale pentru importurile de componente auto, in perioada 1994 – 2001, la care s-au adaugat penalitati de intârziere.


Reprezentantii DWAR sustin ca societatea craioveana nu are nici un fel de datorie la stat, pe motiv ca in perioada analizata firma a beneficiat de facilitati fiscale la importuri din partea statului român. Mai mult decât atât, conducerea fabricii a facut o plângere la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) prin care contesta ordinul de control. DRV Craiova a dat societatii un ultimatum de zece zile pentru a prezenta documente justificative la toate importurile, insa nu a primit nici un raspuns pâna acum, dupa cum sustine Dumitru Scurtu, directorul executiv adjunct al institutiei.


„Nu au mai adus nici un fel de document justificativ, asa cum le-am cerut. In schimb, au contestat actul de control. Cauza a fost trimisa comisiei de solutionare a contestatiilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala“, a declarat Scurtu.


Conflictul ar putea ajunge in instanta


De partea cealalta, reprezentantii DWAR Craiova spun ca sunt hotarâti sa mearga mai departe in cazul in care nu vor avea câstig de cauza in aceasta problema. „Comisia va analiza pozitiile ambelor parti si va da o solutie in acest caz. Ultima data a durat sase luni pâna s-a dat un verdict. Daca nu vom obtine o solutie favorabila, vom contesta controlul in justitie“, a declarat, la rândul sau, Valeriu Gârlea, purtatorul de cuvânt al DWAR.


Scandalul datoriilor catre bugetul de stat a alertat actionarii firmei, care se tem ca fabrica ar putea ajunge sub sechestru in cazul in care concluziile din actul de control ramân definitive. Automobile Craiova SA (ACSA), societatea care detine 49% din capitalul social al DWAR, a informat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) despre iminenta instituirii unor masuri asiguratorii, inclusiv a sechestrului asupra activelor societatii. Daca nu va fi rezolvata intr-un fel, problema datoriilor catre stat ar putea afecta increderea unor potentiali investitori, cum ar fi FORD sau GENERAL MOTORS, firme ai caror trimisi au vizitat des fabrica in ultimul timp. RENAULT-NISSAN si CHERY AUTOMOBILE China au fost si ele interesate sa participe la privatizarea DWAR Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU