19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutomobile Craiova, dator pe hârtie

Automobile Craiova, dator pe hârtie

Actionarul semnificativ al Daewoo Automobile România (DWAR) figureaza cu datorii la bugetul consolidat al statului. Conform site-ului Ministerului Finantelor, fiscul a inceput procedura de executare silita impotriva SC Automobile Craiova SA pentru recuperarea unei datorii de aproape… sase milioane de lei vechi.


Actionarul DWAR s-a trezit intr-o situatie inedita care ii poate aduce grave prejudicii de imagine. Automobile Craiova figureaza pe lista cu datornici a fiscului pentru o restanta de numai 573 RON la 30 septembrie 2006, provenita din dobânzi si majorari de intârziere si din neplata contributiei individuale retinuta de la angajati. Contactat telefonic de GdS, presedintele Consiliului de Administratie al societatii, Lucian Lutaru, a declarat ca nu stie ca Automobile Craiova sa aiba vreo datorie la stat. „Noi avem actionar majoritar statul si e greu sa acumulam datorii la buget. Tot timpul am dat dividende de miliarde atât statului, cât si celorlalti actionari“, a spus Lutaru.


Neconcordante in documente


Directorul financiar al societatii, Eugen Firicel, a declarat ca suma restanta apare pe site-ul ministerului din cauza necorelarii dintre momentul platii datoriilor si inregistrarea la fisc. „Daca noi am platit, iar la ei calculatorul a prins deja datoria, figuram ca datori. S-au intâmplat cazuri ca la noi in banca banii sa figureze ca platiti, iar la ei nu. Daca pâna acum câtva timp, dovada platii se facea cu ordin de plata si extras de cont, acum aceasta trebuie inregistrata si in contul de la Trezorerie al statului, or noi nu putem sa-l controlam“, a spus Firicel. Acesta a precizat ca a primit o adresa din partea fiscului in care firma era atentionata sa-si plateasca datoria, dar numai pentru o restanta de 17 RON la bugetul de stat. Pe site-ul ministerului, Automobile Craiova figureaza insa cu datorii de 54 RON si la bugetul asigurarilor sociale de stat, dar si cu 502 RON la bugetul de somaj. „Aceasta datorie ne creeaza o imagine proasta, dar nu e o noutate faptul ca apar discrepante intre situatiile noastre financiare si ale fiscului“, a declarat Lutaru.


Datorie derizorie


Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Dumitru Silviu, a declarat ca datoria este derizorie si ca inceperea procedurii de executare silita inseamna doar trimiterea unor somatii de plata. „Astfel de situatii pot aparea, deoarece in prezent o firma are dreptul sa-si aleaga ce datorii sa plateasca. Banii ii poate orienta prin numar de ordine catre debite si sa nu plateasca accesoriile, adica dobânzile si penalitatile. De la 1 ianuarie, acest lucru se va schimba. Datoriile se vor plati in ordinea vechimii“, a precizat Dumitru.


Cine e Automobile Craiova


SC Automobile Craiova SA detine 49% din capitalul social al DWAR. Principalul actionar al societatii este statul prin Ministerul Economiei care detine 72% din actiuni. SIF Oltenia are 22%, iar alte câteva mii de persoane sunt proprietarii restului de actiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS