13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Prima zi fara Cronos

Politia Comunitara din Craiova a facut „curatenie“ in parcarile orasului controlate pâna ieri de SC Cronos Impex SRL, lasând strazile si trotuarele la dispozitia soferilor, care nu mai sunt obligati sa plateasca 10.000 de lei chiar si pentru cinci minute de stationare.


Angajatii care incasau taxa de parcare Cronos pe strazile Craiovei au venit si ieri-dimineata la serviciu, ca de fiecare data, insa n-au mai apucat sa taie chitantele. Echipajele Politiei Comunitare i-au asteptat cu actele in mâna, le-au explicat ca asocierea dintre SC Cronos Impex SRL si Primaria Craiova, gratie careia firma condusa de Mohamed Al Orfahli facea bani din domeniul public, nu mai este in vigoare si i-au invitat sa paraseasca strazile, daca nu cumva au alta treaba prin zona.


Potrivit directorului Politiei Comunitare, Constantin Petrescu, nu s-au semnalat incidente, taxatorii somati intelegând ca nu e cazul sa se impotriveasca actiunii politistilor. „Toate punctele de taxare ale SC Cronos Impex au fost verificate atât dimineata, când salariatii Cronos au venit la serviciu, cât si in cursul zilei. Oamenii au tinut cont de solicitarile politistilor si au plecat. Nu s-a inregistrat nici un conflict, iar soferii au parcat fara sa le mai ceara cineva bani“, a declarat Petrescu. Tot ieri, inspectorii municipalitatii au dispus demontarea placutelor care ii avertizau pe craioveni ca trebuie sa plateasca ora de parcare cu 10.000 de lei vechi, singurele semne ale trecerii SC Cronos prin parcari ramânând dârele de vopsea.


Cronos, afacere PSD


Contractul dintre SC Cronos Impex si Primaria Craiova pentru amenajarea si exploatarea parcarilor cu plata din municipiu a fost semnat de administratia Bulucea in 2001, dupa aproape un an de controverse. Intelegerea, simpla din punct de vedere tehnic, consta in predarea a 1.500 de locuri de parcare firmei Cronos, care ar fi trebuit sa investeasca sase miliarde de lei vechi in dotari, in doua transe, intre amenajarile obligatorii numarându-se amplasarea parcometrelor. Craiovenii ar fi putut astfel sa opteze si pentru mai putin de o ora de parcare, platind cât facea, iar municipalitatea avea posibilitatea controlului incasarilor, implicit al veridicitatii cotei varsate de asociatul sau in buget, cota aprobata de consiliul local, la presiunea PSD, la doar 10% din incasari. Dovada clara a interesului PSD, dincolo de zvonuri si declaratii la cinci ani de la incheierea contractului, stau imboldurile verbale pe care primarul Vasile Bulucea si viceprimarul Ion Calin le-au dat consilierilor municipali in sedintele publice ale Consiliului Local Craiova din 2000 si 2001, sub pretextul „nevoilor comunitatii“.


Procesul continua


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, spune ca nu va achita nici un ban firmei SC Cronos Impex SRL pentru amenajarile pe care aceasta sustine ca le-a facut in diferite parcari pe care le-a primit in administrare.


Astfel, procesul in care Tribunalul Hunedoara a obligat Primaria Craiova sa achite un miliard de lei vechi fostului asociat Cronos drept prejudiciu dupa desfiintarea parcarii de la Mercur continua. „Nu ii platesc nimic lui Orfahli. Ne judecam in continuare, fiindca decizia Tribunalului Hunedoara, unde el a câstigat, este atacabila“, a afirmat primarul Antonie Solomon. Mohamed Al Orfahli, administratorul SC Cronos Impex SRL, nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII