13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBNR va lansa bancnota de 200 RON

BNR va lansa bancnota de 200 RON

Incepând din prima zi a lunii viitoare, piata monetara va fi mai bogata cu o bancnota – cea de 200 de lei noi. Potrivit comunicatului de presa postat pe site-ul Bancii Nationale Române (BNR), 1 decembrie a fost aleasa drept data pentru a lansa noua bancnota cu scopul de a marca simultan Ziua Nationala a Unirii, cât si implinirea a zece ani de la lansarea in circulatie a primului insemn monetar de dupa 1989.


Bancnota de 200 de lei va avea pe avers portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers imaginea statuii neolitice „Gânditorul de la Hamangia“. Elementele de siguranta destinate publicului constau in fereastra transparenta, banda iridescenta pe avers, filigranul (portretul si sigla BNR), firul de siguranta, imprimarea in relief, microperforatiile si imaginea latenta.


Cu toate ca este realizata intr-o maniera grafica similara cu celelalte bancnote din emisiunea 1 iulie 2005 si contine elemente de siguranta din aceeasi gama, noua bancnota nu a fost pusa in circulatie o data cu denominarea monedei nationale pentru ca, spre deosebire de celelalte bancnote, aceasta nu avea un echivalent. In plus, in perioada de circulatie duala exista un numar mare de bancnote.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS