17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cine e viceprimar?

O data cu intoarcerea primarului Mircia Gutau la Primaria Râmnicu Vâlcea, au aparut si divergentele de opinie in legatura cu fotoliul de viceprimar, ce era ocupat de consilierul democrat Mihail Botea. Semnul de intrebare este pus asupra posibilitatii ca Nicolae Dicu sa revina in functia din care a fost suspendat prin ordin al prefectului. Dupa lege, o data cu retragerea sprijinului politic prin excluderea din partid, Nicolae Dicu si-a pierdut functia de viceprimar al Râmnicului. Constantin Monceanu, viceprimarul ce pâna nu demult a indeplinit atributiile primarului Gutau, este insa de alta parere. „Hotarârea prin care Mihail Botea preia atributiile lui Nicolae Dicu arata ca prerogativele acestuia sunt valabile pâna in momentul in care suspendarea din functie a viceprimarului Dicu se revoca. Teoretic, locul domnului Botea va trebui luat de Dicu“, a declarat viceprimarul Monceanu. El mai spune ca retragerea sprijinului politic duce la pierderea functiei pe care Dicu o ocupa, insa actul oficial prin care PD il excludea din partid pe acesta nu a ajuns la primarie, deci, in mod teoretic, Nicolae Dicu are inca functia de vice al Râmnicului. „Dupa parerea mea, toate afirmatiile pe tema retragerii sprijinului politic nu sunt decât niste speculatii atâta timp cât actul oficial din partea Partidului Democrat nu este in primarie“, a explicat Constantin Monceanu.


Mihail Botea, consilierul PD care in prezent are atributii de viceprimar, spune ca nu se poate pune problema ca Nicolae Dicu sa se intoarca in executiv. „Toata problema va trebui discutata in sedinta de consiliu ce va avea loc pe 30 noiembrie. De asemenea, nu am cunostinta de prevederea prin care mi se ridica atributiile de viceprimar“, a afirmat Mihail Botea. Contactat telefonic, primarul Mircia Gutau a confirmat spusele democratului Botea. „Domnul Dicu este in concediu, iar atributiile celui de-al doilea viceprimar ramân la domnul Botea. Asta pâna la sedinta CL de la sfârsitul lunii“, a afirmat edilul. El mai spune, in legatura cu adresa prin care lui Dicu i se retragea sprijinul politic, ca nu a apucat inca sa verifice toate documentele din primarie. „Deocamdata ma ocup de partea de investitii, care necesita mai multe imbunatatiri“, a explicat Gutau.


Mingea este in curtea consiliului local


Potrivit Anutei Handolescu, prefectul de Vâlcea, responsabilitatea juridica in ceea ce priveste functia de viceprimar pe care Nicolae Dicu o detinea revine consiliului local. „Urmeaza ca in urmatoarea sedinta de consiliu local alesii râmnicenilor sa ia act de prevederile Legii nr. 393 in care se spune foarte clar ca viceprimarul ce isi pierde sprijinul politic este suspendat din functie. Daca domnul Monceanu spune ca Dicu va ramâne viceprimar inseamna ca stie el ceva“, a declarat reprezentantul guvernului in teritoriu. Prefectul mai spune ca a avut o discutie cu edilul Mircia Gutau si ca acesta a spus ca il va pastra ca viceprimar pe Mihail Botea, pâna la sedinta din 30 noiembrie, când alesii locali ar trebui sa desemneze nu un consilier cu atributii de vice, ci un viceprimar. „In prezent, ca sa se clarifice situatia, am dispus incetarea ordinului de suspendare din functie pentru cei doi edili si am transmis aceste acte Primariei Râmnicu Vâlcea. Partea juridica a intregii probleme revine consiliului local, iar noi nu putem decât sa luam act de deciziile care se vor lua acolo“, a explicat Handolescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS