9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTatuajele si piercingul, interzise minorilor

Tatuajele si piercingul, interzise minorilor

Daca tin mortis, minorii trebuie sa mearga la salon de mâna cu parintii, conform unui proiect de act normativ pe care il pregateste Ministerul Sanatatii.


Ministerul Sanatatii a elaborat si supus dezbaterii publice primul act normativ care sa reglementeze modalitatea in care se fac tatuajele si piercingul. Proiectul ordinului de ministru a fost publicat pe site-ul ministerului si urmeaza sa fie definitivat dupa consultarea tuturor celor implicati in aceasta activitate.


„O asemenea reglementare era necesara intrucât tatuajele si piercingul trebuie facute in spatii adecvate, autorizate sanitar, cu aparatura avizata de Ministerul Sanatatii. Daca nu sunt impuse anumite standarde de igiena si lucru in conditii sterile consecintele pot fi deosebit de grave. Spre exemplu, prin intepaturile produse in timpul tatuarii cu ace nesterilizate corespunzator se pot transmite eczeme, alergii, hepatita B, hepatita C sau virusul HIV“, a declarat dr. Narcisa Dinica, seful Biroului de Promovare a Sanatatii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.


Piercing cu acordul parintilor


Una dintre reglementarile pe care le contine viitorul act normativ se refera la interzicerea tatuajelor si a piercingului corporal la persoanele care nu au implinit 18 ani. Ca exceptie, se pot executa unele manevre de piercing cosmetic si facial – cum ar fi pentru urechi, nas, buze, sprâncene, ombilic – la minori, doar in situatia in care persoana respectiva este insotita de parinte sau un reprezentant legal care sa confirme printr-o declaratie scrisa ca minorului i se acorda aceasta permisiune. Totusi, efectuarea piercingului organelor genitale la minori este absolut interzisa, chiar si cu acordul parintilor.


Vor fi impuse anumite restrictii si cu privire la materialele folosite pentru colorantii folositi la tatuaje si pentru bijuteriile de piercing corporal. Acestea din urma nu trebuie sa contina nichel, fiind recomandata folosirea aurului de 14 sau 18 karate. Este acceptata si folosirea altor materiale – titan, platina, niobiu si teflon – cu conditia dovedirii lipsei nichelului si a altor metale toxice din compozitie. In schimb, argintul este interzis pentru piercingul corporal, deoarece se deterioreaza cu usurinta si poate determina aparitia infectiilor.


„In UE sunt permise tatuajul si piercingul de la 16 ani“


Patronul primului salon de tatuaj si piercing din România, Dan Fotescu, considera ca proiectul de ordin al ministrului sanatatii are unele lacune si trebuie sa sufere anumite modificari. „In primul rând, ar fi problema vârstei de 18 ani. La noi, majoritatea clientilor au vârste intre 16 si 20 de ani. Daca parintii nu le dau voie minorilor sa-si faca tatuaje sau piercinguri, se duc in alta parte, la baietii de cartier, si tot o sa-si faca, insa in cine stie ce conditii, alegându-se cu cine stie ce boli. Asa s-a intâmplat in Bucuresti, unde 21 de tineri s-au imbolnavit de SIDA. Ca sa nu spun ca in Uniunea Europeana sunt permise tatuajul si piercingul de la 16 ani“, a declarat Fotescu.


In prezent, salonul sau din Craiova are deja stabilite anumite reguli cu privire la vârsta clientilor. „Am aplicat anumite reguli, similare cu cele ale tarilor din vest, cu privire la clientii sub 16 ani. Spre exemplu, cei intre 14-16 ani trebuie sa vina insotiti de unul dintre parinti, care sa semneze o declaratie ca este de acord cu tatuajul sau piercingul. La clientii sub 14 ani cerem chiar o declaratie notariala in acest sens. As fi insa de acord sa fie interdictie totala pentru copiii sub 14 ani“, a mentionat Dan Fotescu.


Evidenta stricta a clientilor


Viitorul act normativ impune – pe lânga o serie de normative firesti legate de curatenie si sterilizare in saloanele de profil – tinerea unei evidente stricte a clientilor, printr-un registru care sa cuprinda date despre client (nume, vârsta, act de identitate, adresa, telefon), despre procedura la care a fost supus (zona de pe corp pe care s-a aplicat tatuajul si piercingul, precum si materialele utilizate), dar si un istoric medical cuprinzând anumite suferinte ale clientului, dar si semne din nastere ori alte piercinguri anterioare.


Cei care se indeletnicesc cu o asemenea activitate considera insa ca astfel de evidente ar fi nepotrivite. „Desi ministerul recomanda aurul, noi nu montam bijuterii de aur, pentru ca aurul poate fi toxic pentru corp. Folosim doar inox chirurgical si titan. Pe de alta parte, sistemul de inregistrare a pacientilor, a carui introducere se doreste, mi se pare nepotrivit. Cum sa tinem noi – spre exemplu – evidenta tuturor bolilor si a semnelor particulare ale clientilor? Daca vine cineva sa-si puna o bijuterie in nas, trebuie sa il intreb daca are semne din nastere pe picioare?“, se intreaba Dan Fotescu.


Vid legislativ


In Dolj nu exista o evidenta a spatiilor publice in care se fac tatuaje si piercing. Autoritatea de Sanatate Publica Dolj poate verifica activitatea acestor saloane, insa doar ca pe orice societate comerciala, intrucât nu exista reglementari referitoare la conditiile in care trebuie sa se desfasoare aceasta activitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS