14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile veterinare pun lacatul pe usa

Farmaciile veterinare pun lacatul pe usa

Cea mai mare parte a farmaciilor veterinare doljene nu respecta normele UE in domeniu. Verdictul inspectorilor DSV Dolj este ferm: inchiderea!


Majoritatea farmaciilor veterinare doljene vor fi inchise de inspectorii sanitar-veterinari, deoarece nu respecta normele UE. De la 1 ianuarie 2007, aceste farmacii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a fi autorizate sa functioneze. In primul rând, legislatia cere ca farmaciile sa functioneze separat de punctele veterinare. In punctele veterinare vor putea fi vândute numai mâncare pentru animale, vitamine, suplimente minerale si antiparazitari de uz extern. In farmacii vor fi vândute doar medicamente, de catre un veterinar. Atunci când acesta lipseste, farmacia nu are voie sa elibereze o serie de medicamente. De asemenea, farmaciile trebuie sa aiba cel putin patru incaperi: oficina unde se vând medicamentele, un depozit, receptura unde se prepara o serie de medicamente si un grup social. La punctele veterinare dispare receptura, având in vedere ca acestea nu au voie sa vânda medicamente. Potrivit celor precizate de dr. Horatiu Fusariu, responsabilul cu farmaco-vigilenta in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj, cele mai multe farmacii veterinare din judet trebuie sa-si reorganizeze activitatea pentru a nu fi inchise.


„In Dolj, exista circa 40 de farmacii veterinare, din care 80% se afla in Craiova. Majoritatea acestora nu respecta normele UE si vor fi inchise daca nu se pun la punct. Noi le-am trimis prin posta instiintari ca in termen de 30 de zile sa se conformeze. Ulterior, vom merge in inspectie pentru a vedea daca s-au conformat“, a precizat dr. Fusariu.


Veterinarii sunt pesimisti


In schimb, veterinarii doljeni nu vad cu ochi buni aceste schimbari legislative. Ei spun ca si asa afacerea nu este deosebit de profitabila. Cei ramasi pe piata vor creste preturile in detrimentul clientilor, având in vedere ca vor ramâne foarte putini care vor supravietui. „Afacerea merge binisor, dar nici nu se compara cu farmaciile pentru oameni. Nu iesi in pierdere, dar nici nu te pricopsesti daca iti deschizi o farmacie veterinara. O data cu normele UE, in farmacii se vor vinde numai medicamente“, a spus Toma Modran, medic veterinar. Farmaciile veterinare fac cea mai mare vânzare primavara si vara, când oamenii au nevoie de medicamente pentru pasari si animale. „Toamna si iarna nu prea avem vânzare. Cel mai mult, oamenii cumpara «Premix», un amestec de minerale si vitamine si medicamente de uz veterinar, pentru cabinete“, a mai spus Toma Modran.


Alti farmacisti sunt nemultumiti de noile reglementari in domeniu. „Deocamdata, suntem in ceata. S-a facut pâna acum o modificare a legii, acum se face alta. O aberatie mi se pare faptul ca la vânzare trebuie sa stea numai un medic veterinar. Daca medicul mai are consultatii sau alta treaba, nu poate sa lase in loc decât tot un veterinar. Altfel nu poate sa vânda“, a spus Luiza Nicola, farmacist la un punct veterinar. „Eu cred ca punctele veterinare nu au nici un viitor. Practic, o data cu noile reglementari nu mai au ce sa vânda“, a fost de parere Cristi Stoian, farmacist la alt punct veterinar.


Farmacii in garaje si baraci


Controalele efectuate in diferite judete din tara au demonstrat ca majoritatea farmaciilor veterinare functioneaza in garaje sau baraci care nu corespund normelor impuse de institutiile europene. Foarte multe localitati risca sa ramâna fara puncte farmaceutice veterinare dupa aderarea la UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS