19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel Staicu face naveta la DNA

Dinel Staicu face naveta la DNA

Controversatul afacerist craiovean Dinel Staicu a fost chemat ieri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru una din ultimele confruntari, inainte ca procurorii sa emita actul de sesizare a instantei de judecata in Dosarul BIR. Dupa audieri, Staicu a declarat ca e vorba despre un dosar obscur.


Purtatorul de cuvânt al DNA, procuror Laura Saplacan, a declarat pentru GdS ca Dinel Staicu a fost audiat de anchetatori in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, dosar care este aproape de finalizare. Staicu are calitatea de invinuit si este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.


In acest caz, in afara celor trei directori bucuresteni ai bancii – Doinita Negoi, Anisoara Dudu si Valeria Tudorache, procurorii anticoruptie au extins cercetarile fata de alte 23 de persoane din fosta conducere a BIR, cercetate pentru abuz in serviciu in forma calificata. Dinel Staicu este acuzat in legatura cu modul de obtinere si utilizare a unor credite in valoare de 444 de miliarde de lei de la cele noua sucursale BIR, existând indicii, inclusiv din documentele intocmite de Cooperativa de Credit Rich Bank (unde era actionar majoritar), ca firmele din grupul controlat de acesta „nu au avut nici macar intentia restituirii catre BIR SA a sumelor incasate din debite“. Mai mult, prin intocmirea unor documente fictive, Dinel Staicu ar fi constituit SC BDJ SA Craiova, unitate care a absorbit prin fuziune toate societatile din grup care angajasera credite de la BIR, cu consecinta radierii societatilor respective si, implicit, a nerestituirii sumelor de bani datorate bancii.


Potrivit anchetatorilor, „in perioada 1999-2000, BIR a cesionat creante decurgând din contracte de imprumut unui numar de 11 societati comerciale, toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu, in cuantum de 106,7 miliarde de lei“. Procurorii anticoruptie informau atunci ca „in cele mai multe cazuri, in contractele intervenite intre acesta si reprezentantii bancari nu se faceau nici un fel de referiri la pretul cesiunii, la modalitatea si termenul de plata“, având documente din care reiesea ca Dinel Staicu „a solicitat si obtinut, in perioada de referinta, noua credite, din care nu a rambursat decât sume infime“.


Astfel, Banca Internationala a Religiilor a fost prejudiciata, potrivit evaluarii de la sfârsitul lunii mai 2004, cu aproape 273 de miliarde de lei.


Staicu, dat in primire de SRI


Dosarul BIR a fost deschis la Parchetul Curtii de Apel Craiova in 2001, in urma unei note informative a Serviciului Român de Informatii. Potrivit acesteia, pe 30 iulie 1999, Dinel Staicu, in calitate de reprezentant al SC BDJ SA, a incheiat o conventie cu Banca Internationala a Religiilor – sucursala Dolj, reprezentata de directorii Ioan Vacariu, Ioan Rusu si Petre Merai. Conventia privea cesionarea de creante in valoare de 16 miliarde de lei in favoarea lui Staicu. BIR i-a mai acordat si un credit de zece miliarde de lei. Incheierea conventiei s-a facut cu sprijinul lui Petre Merai, care era si actionar al COOP Credit Banca Populara RICH BANK, care-i apartinea lui Dinel Staicu. Ion Vacariu, care in prezent este director la Directia de Taxe si Impozite Craiova, spune ca nu isi aminteste de actele incheiate cu Dinel Staicu, deoarece la vremea respectiva nu mai era director al BIR Craiova. „Firmele lui Staicu au contractat de la noi un credit de trei miliarde de lei, in iunie 1999, pe care le-a returnat o luna mai târziu. In iulie 1999, eu am plecat din functia de director al sucursalei BIR Craiova. Ion Rusu, directorul economic, a promovat pe functia de director general si a ramas acolo inca un an si jumatate“, a spus acesta. La rândul lui, Ion Rusu s-a aratat uimit de faptul ca Vacariu nu-si mai aminteste ce acte a semnat. „Vacariu era director general atunci, poate ca nu-si mai aduce aminte. Eu am venit pe postul de director general in luna noiembrie 1999. Firmele controlate de Dinel Staicu au avut o conventie cu presedintele BIR, Ion Popescu. Asa s-au cesionat creantele si s-au contractat creditele. M-au chemat si pe mine la DNA, pentru ca procurorii voiau sa inteleaga cum a functionat mecanismul“, a declarat Ion Rusu.


Pozeaza in victima


In septembrie 1999, Staicu a incheiat conventia nr. 764 cu Comitetul de Directie al BIR, obtinând cesionarea de creante investite cu titluri executorii si inregistrate in conturi, in afara bilantului bancii, de 106,8 miliarde de lei, pentru zece societati comerciale: BDJ Aninoasa, SC Frigorifer SA, SC Valdinex, SC AVAB, SC Jiul Vulcan, SC Practicianul SRL, SC Abatorul Mofleni, SC ANDKRIS, SC MOZOC SRL, REBEGA CONSULTING. Aceste societati faceau parte din holdingul de 13 firme ale aceluiasi Staicu. Pâna pe 31 august 2000, data de la care societatile comerciale ale lui Staicu nu au mai platit nimic din ratele scadente, au fost achitati doar 132.000 USD. Au ramas neachitate din avans 10,7 miliarde de lei, iar din rate 5.791.000 de dolari, restante esalonate la plata pâna in 2004. BIR a aprobat apoi imprumuturi la noua societati comerciale ale lui Dinel Staicu, in valoare de peste 80 de miliarde de lei, din care nu s-a mai rambursat nimic. Documentul SRI a mai aratat ca Dinel Staicu a avut parte si de facilitati in stabilirea comisioanelor de risc. Datoriile lui Dinel Staicu pe 31.12.2000, prin firmele holdingului, ajunsesera la 173,6 miliarde de lei, din care 80,5 miliarde de lei din credite, iar restul din dobânzi si contravaloare de creante.


Pus in fata probelor de procurori, Staicu a pretins contrariul, sustinând ca el ar fi cel care a pierdut peste un milion de dolari de pe urma contractelor perfectate cu Banca Internationala a Religiilor. Dupa discutiile de ieri, Staicu a declarat ca e vorba despre un dosar obscur si ca, de fapt, a dat declaratii in legatura cu fraudarea bancii. Procurorul Laura Saplacan a declarat ca DNA va emite foarte curând si actul de sesizare a instantei de judecata.


Imprumut ilegal


Valoarea totala a prejudiciului in Dosarul BIR este de aproape 500 de miliarde de lei, iar Staicu este urmarit penal pentru obtinerea ilegala a unui imprumut de 80 de miliarde. Banca Internationala a Religiilor a intrat in faliment in anul 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII