20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaldura cu oprelisti la Craiova

Caldura cu oprelisti la Craiova

In vreme ce unii dintre craioveni refuza caldura de teama facturilor, peste 1.000 de copii se joaca, manânca si dorm in gradinite unde temperatura este intre 7 si 11 grade Celsius.


Caldura a pornit ieri spre locuintele majoritatii craiovenilor, dupa cele trei nopti cu temperaturi sub 10 grade Celsius. Nu se vor putea bucura de acelasi tratament locatarii blocurilor legate la cele 22 de centrale termice oprite de Distrigaz Sud SA, dar nici cei peste 1.000 de copii prescolari din gradinitele racordate la aceleasi instalatii. Ieri-dimineata, la Gradinita nr. 51, din cartierul Craiovita, 224 de copii se jucau sau luau micul dejun la 7 grade Celsius, iar la ora 15.00 dormeau in incaperi unde temperatura era de 10, maximum 11 grade Celsius. Specialistii in pediatrie sustin ca activitatea in aceste conditii reprezinta un real pericol pentru sanatatea micutilor. Constantin Busoi, consilierul pe probleme de invatamânt al primarului Craiovei si fost inspector general al Inspectoratului Scolar Dolj, este de parere ca nimic nu poate fi mai trist: „Situatia este grava. Am solicitat in dese rânduri includerea in bugetul local a unor fonduri pentru centrale termice proprii la aceste unitati. La anul speram sa construim câteva, iar la celelalte gradinite, care nu vor avea sursa proprie de caldura, sa gasim solutii pentru alimentarea de la puncte termice administrate de Regia de Termoficare. Acesti copii, indiferent cât sunt de imbracati, sunt in pericol“.


Directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache, a afirmat ca Distrigaz Sud SA refuza sa dea gaz metan catre centralele termice, din cauza datoriei de 11 miliarde de lei. „Distrigaz Sud nu vrea sa discute cu noi, chiar daca am facut dovada ca suntem de buna credinta, când am platit cele peste 130 de miliarde restanta. Cred ca este ultimul an in care mai permitem acest lucru. Am discutat la nivel de primarie acest aspect si s-a decis ca, in 2007, toate centralele termice sa fie transformate in puncte termice. Asa nu vom mai fi la mâna lor“, a declarat directorul Tudorache.


Unii vor la rece


Nu toate punctele termice administrate de Regia Autonoma de Termoficare Craiova au fost pornite ieri, din cauza ca nu au fost semnate protocoalele de furnizare intre regie si toate cele 124 de asociatii de proprietari din Banie. „Oamenii nostri se vor afla in teren pâna la ora 22.00, pentru a contacta conducerile asociatiilor si a stabili impreuna când primesc caldura. Actiunea va fi reluata in fiecare zi pâna când toate asociatiile isi vor comunica punctul de vedere“, a spus seful Termoficarii. Acesta a aratat ca, pâna ieri la ora 15.00, doua dintre cele 40 de asociatii vizitate au refuzat caldura. „Asociatia nr. 13 Rovine si Asociatia nr. 9 Calea Bucuresti nu au dorit sa le fie incalzite blocurile, probabil din cauza ca ei considera ca facturile vor fi prea mari. De acum, nemultumirile locatarilor de acolo care nu vor sa stea in frig va trebui rezolvate la nivel de asociatie“, a precizat Tatian Tudorache. Viceprimarul Sorin Iordache a spus chiar ca a primit un telefon de la o persoana in vârsta care l-a amenintat sa nu cumva sa dea aviz pentru caldura. „Zicea ca are peste 70 de ani si ca nu are nevoie de incalzire. Prefera sa stea in frig si sa nu indraznim sa-i dam noi caldura cu forta“.


500 de miliarde, divortul de Distrigaz


Pentru transformarea celor 27 de centrale termice din Craiova in puncte termice si pentru alimentarea acestora cu agent termic ar fi nevoie de 500 de miliarde de lei, a aratat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon. „Primaria si Termoficarea vor suporta costul schimbarilor din centrale, pentru a putea fi folosite ca puncte termice, adica 300 de miliarde, iar Complexul Energetic Craiova a promis ca va realiza conductele pentru agent primar cu fonduri proprii, adica 200 de miliarde de lei. La anul, singura noastra relatie cu un furnizor de energie pentru incalzire va fi cu Complexul Energetic, cu care comunicam mai mult decât rezonabil“, a declarat Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS