13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn ziarist GdS a fost premiat de Scheele

Un ziarist GdS a fost premiat de Scheele

Vineri, un ziarist al Gazetei de Sud a fost premiat de Jonathan Scheele, seful Delegatiei Europene in România. Acesta a fost unul dintre rezultatele proiectului „Eu fac stirile“, proiect de comunicare rurala, care s-a derulat pe parcursul a sapte luni si la care au participat peste 30 de jurnalisti din tara.


Gazduiti de Muzeul Taranului Român din Bucuresti, peste 60 de jurnalisti si comunicatori rurali – profesori, invatatori, preoti, mici intreprinzatori, agronomi etc. – si-au prezentat vineri rezultatele proiectului care i-a animat vreme de sapte luni. Asistati de reprezentanti ai institutiilor care au finantat si monitorizat intregul proiect – Jonathan Scheele, seful Delegatiei Europene in România, Mircea Toma, Agentia de Monitorizare a Presei, Ioana Speteanu si Teodor Frolu, DC Communication, Gabriel Gherghescu, TVR1 – ziaristii si partenerii lor si-au expus cu obiectivitate atât problemele intâlnite pe parcursul proiectului, cât si succesele de care s-au bucurat. Doar câteva din cele 17 echipe implicate – formate din ziaristi si comunicatori rurali – au fost premiate pentru rezultatele obtinute la acest proiect. Intre ele s-a numarat si echipa Gorjului, reprezentata de Eugen Maruta, ziarist la Gazeta de Sud, si cele doua „antene“ ale sale: Constantin Jerca, profesor de limba si literatura româna in Topesti, Tismana, si consilier local, si Vasile Surcel, profesor de istorie. Succesul acestei celule de informare din si catre mediul rural a condus la elaborarea câtorva materiale de presa apreciate de comisia de jurizare. Tema abordata de ziaristul Gazetei – migratia fortei de munca din satul Topesti in tarile europene – a constituit sursa unui reportaj prezentat de TVR1 in cadrul emisiunii saptamânale Viata Satului. Premiul le-a fost inmânat celor trei de Jonathan Scheele.


„A fost o oportunitate de a experimenta situatii noi de comunicare intr-un cadru profesionist. «Eu fac stirile» a incercat sa sensibilizeze comunitatile rurale implicate, dar si pe jurnalisti, in legatura cu temele europene si in special cu temele integrarii. O dinamica mai mare a informatiei vehiculate pe diverse canale in mediul rural este mai mult decât necesara, iar presa are un rol major in acest mecanism si trebuie sa isi joace acest rol. Este important ca informatia «europeana» sa ajunga in mediul rural, iar problemele satului sa intre in atentia opiniei publice si implicit a autoritatilor prin intermediul mecanismului «antena» locala – jurnalist. Acest premiu este cu atât mai important cu cât consfinteste bazele unei relatii solide intre presa si comunitatea rurala“, a spus Eugen Maruta, ziarist la GdS, dupa emotionantul moment al primirii diplomei din mâinile sefului Delegatiei Europene.


„Eu fac stirile“ – proiect european


Lansat acum sapte luni, pe 13 martie, la Timisoara, proiectul intitulat „Eu fac stirile“, componenta a programului „Satul românesc, sat european“, a fost derulat de Agentia de Monitorizare a Presei si DC Communication, in parteneriat cu TVR1, ca parte a Strategiei de Comunicare a Delegatiei Europene in România. Programul si-a propus sa aduca pe agenda publica, prin intermediul presei, teme de interes pentru satul românesc, asa cum sunt ele percepute de locuitorii din zona rurala. S-au ales jurnalisti din toate judetele tarii, precum si „antene“ – comunicatori din satele regiunii.


Intr-o strânsa colaborare, s-a urmarit identificarea temerilor si miturilor legate de aderare, dar si preluarea si tratarea acestora in mod jurnalistic, in masura in care acestea reprezinta ingrijorari autentice, de interes general. „Antenele“ de la sate au colectat temele locale, furnizându-le apoi jurnalistilor subiecte de materiale care au fost aduse in atentia opiniei publice si autoritatilor. Temele dezbatute frecvent in cele sapte luni au fost migratia fortei de munca, agricultura in contexul reglementarilor europene, toleranta fata de minoritati si straini in mediul rural, protectia mediului, crotalierea, identificarea parcelelor, asigurarile agricole, impactul social al dezvoltarilor de infrastructura rurala, abandonul scolar etc.


Scheele voteaza informarea


Aflat pe ultima suta de metri a activitatii desfasurate ca sef al Delegatiei Comisiei Europene in România, Jonathan Scheele a tinut sa fie prezent la finalizarea proiectului „Eu fac stirile“, considerând ca presa joaca un rol deosebit de important in procesul de integrare a României in Uniunea Europeana.


„Felul in care oamenii se vor folosi de oportunitatile oferite de Uniunea Europeana va fi decisiv pentru ca ei sa fie câstigatorii procesului de integrare, iar un avantaj important il reprezinta informarea. Acest program de comunicare «Eu fac stirile» vine in intâmpinarea nevoilor de informare ale locuitorilor din mediul rural. Este un experiment unic ce le confera acestora un rol activ in generarea unor teme de larg interes“, a apreciat vineri Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS