8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditul la nevoie se cunoaste

Creditul la nevoie se cunoaste

Una dintre problemele majore ale persoanelor care viseaza la o locuinta mai mare, dar nu au gasit cumparatorul potrivit pentru cea pe care o detin este reprezentata de lipsa banilor necesari pentru avansul noii locuinte. Anticipând aceasta problema, bancile au lansat asa-numitele credite-punte.


Creditul-punte este un imprumut acordat, in general, pe termen scurt (de aproximativ 12 luni), cu scopul de a achizitiona alta locuinta. Beneficiarii lui pot fi persoanele care au deja o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza s-o vânda pentru a-si achizitiona o noua locuinta, superioara valoric si care sa corespunda altor cerinte de spatiu si de confort.


Scopul creditului-punte este acela de a acorda finantare pentru avans pentru perioada cuprinsa intre momentul semnarii contractului de credit ipotecar si pâna la vânzarea imobilului pe care-l detin. Craiovenii au la dispozitie mai mult timp pentru a gasi cumparatorul potrivit pentru locuinta. In plus, acestia nu se pot confrunta cu situatia in care, imediat dupa vânzarea ei, cea pe care doreau sa o cumpere sa devina inaccesibila pentru ca se razgândeste vânzatorul sau creste pretul. „Creditul-punte se acorda unui client proprietar al unei locuinte, care solicita o finantare temporara in scopul achizitionarii altei locuinte. Avantajul consta tocmai in faptul ca persoanele care-l contracteaza il ramburseaza din banii obtinuti dupa vinderea primului apartament“, a declarat Doina Nemtaru, purtatorul de cuvânt al CEC Dolj.


In Craiova, trei banci dau credite-punte


Craiovenii interesati de acest tip de creditare ar trebui insa sa stie ca, o data contractat, un astfel de credit atrage dupa sine constituirea unei ipoteci de rang I asupra imobilului detinut in proprietate. In plus, locuinta va fi asigurata la o societate agreata de banca, iar polita de asigurare va fi cesionata in favoarea bancii. In ceea ce priveste valoarea creditului-punte, aceasta este de maximum 75% din valoarea apreciata a locuintei ce urmeaza sa fie vânduta.


Cu toate ca nu sunt foarte multe persoane care stiu de existenta acestui tip de imprumut, creditul-punte a fost lansat in România inca din anul 2000, de Banca Comerciala Româna – Punte BCR.


Potrivit site-ului bancii, acest tip de credit se acorda atât in euro, cât si in dolari. Credite pentru finantarea achizitionarii unei locuinte superioare valoric celei detinute deja acorda si CEC (numai in lei). Alpha Bank, la rândul sau, are un produs asemanator de creditare (Alpha Housing) care presupune insa contractarea unui credit pe o perioada initiala de 5-7 ani, cu posibilitate de prelungire.


10% din clientii agentiilor imobiliare, interesati de creditul punte


Potrivit informatiilor primite de la CEC, craiovenii stiu de existenta creditului-punte astfel ca pâna acum au existat solicitari pentru acest tip de finantare. Acest lucru este confirmat si de reprezentantii din piata imobiliara, care spun ca multe persoane cer informatii suplimentare despre creditul-punte si la agentie.


„Tinerii sunt cel mai bine informati. Cam 10% din clientii care ne-au contactat pentru achizitionarea unei locuinte mai bune erau informati despre acest tip de credite“, a declarat Niculina Otovescu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Potrivit acesteia, in acest moment, in Craiova, aproximativ 80% din clientii agentiei achizitioneaza locuinte contractând un credit bancar.


Dobânzile la creditele-punte


– BCR – se acorda in RON – dobânda 14% (fixa) / 15% (variabila) / 10,5% (revizuibila), in EUR – dobânda 10% si USD – dobânda 10,75%;


– CEC – se acorda in RON, dobânda 9,75%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS