28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSecvente din filmul „Legenda Nibelungilor“, turnate in Pestera Bolii

Secvente din filmul „Legenda Nibelungilor“, turnate in Pestera Bolii

Doua secvente din filmul documentar artistic „Legenda Nibelungilor“ au fost filmate, la sfârsitul saptamânii trecute, in Pestera Bolii, regizorii si actorii fiind impresionati de acest monument al naturii, aflat in Valea Jiului.


Filmul documentar este realizat de Ifage Film Produktion pentru televiziunea germana ZDF, Departamentul Cultura si Stiinta, iar producatorii au ales Pestera Bolii de la intrarea in municipiul Petrosani, pentru a filma secventele in care personajul principal se lupta cu un dragon imaginar intr-un cadru de basm. Presedintele Asociatiei de Ecologie Petro Aqua, Emeric Suhanek, declara ca strainii si toti cei care au participant la filmari au ramas profund impresionati de decorul din Pestera Bolii si de posibilitatile pe care aceasta le ofera. „Au auzit de Pestera Bolii din presa si ne-au cerut permisiunea sa filmeze in interiorul ei doua secvente. Când au vazut pestera, cu sala cea mare, au ramas inmarmuriti si nu le venea sa creada. Toti spuneau ca aici locatia este extraordinara pentru a fi turnate filme istorice, de aventura si legende“, declara Suhanek.


Presedintele Asociatiei de ecologie din Petrosani sustine ca strainii care au filmat in pestera au dat dovada de mult respect fata de acest monument al naturii, pe care au demonstrat ca stiu sa il respecte. „Au venit cu sase masini mari si au stat in pestera câteva ore, dar, când au plecat, totul a ramas ca si cum nimic nu s-ar fi intâmplat aici“, spune Suhanek.


Pestera Bolii, una dintre cele mai mari din Transilvania, se afla chiar la intrarea in municipiul Petrosani dinspre Deva si face parte din arealul natural al Rezervatiei Gradistea Muncelului, ce cuprinde Cetatea Dacica Bolii, Castrul de la Crivadia si Canionul Crivadia. Pestera este unul dintre cele mai vechi monumente naturale din tara. Speologii spun ca Pestera Bolii a fost sapata in calcarele jurasice de pârâul Jupâneasa, iar numele ei provine de la familia Bolia, ce apare pentru prima data in anul 1404, intr-un act de donatie al regelui Sigismund.


Mai bine de 20 de ani, pestera a fost lasata in paragina, insa realizând importanta si dimensiunea potentialului turistic si cultural al ariei protejate, membrii Asociatiei de Ecologie Petro Aqua din Petrosani si salvamontistii din Lupeni au initiat, la sfârsitul anului trecut, o ampla campanie de reabilitare a monumentului natural. Anul acesta, o data cu redarea in circuitul turistic, in Pestera Bolii s-au organizat mai multe actiuni inedite printre care si o nunta, un botez si un concert extraordinar de muzica religioasa la care au participat peste 400 de invitati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS