10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSinistratii se incalzesc in modulare

Sinistratii se incalzesc in modulare

Câteva sute de sinistrati din Lunca Dunarii isi vor petrece iarna departe de gura sobei, incalzindu-se la caloriferele din locuintele modulare, singurele adaposturi care ii feresc de intemperii. Din cele aproximativ o mie de case distruse de revarsarea Dunarii doar trei au fost reconstruite, iar zeci de familii nu au primit pâna acum materialele de constructii si banii de manopera.


Cosmarul sinistratilor din Lunca Dunarii nu s-a sfârsit. Dupa ce in primavara au fugit din calea apelor si au privit neputinciosi cum fluviul le-a inghitit casele si satele, dupa ce vara si toamna le-au petrecut in corturi sau printre darâmaturi, iarna ii va gasi inghesuiti in locuintele modulare, lipiti de calorifere. Si aceasta pentru ca in mijlocul toamnei zeci de sinistrati nici macar nu au primit materiale de constructii, iar lucrarile de reconstructie se vor opri când vor incepe ploile de toamna. Din cele aproximativ o mie de familii de sinistrati doljeni doar trei, din Bechet, si-au terminat de construit casele distruse de inundatii. „Trei case au fost finalizate si noua sunt in constructie, iar pâna la caderea zapezii sunt sigur ca vor fi terminate si acestea. Probleme mari sunt la cazurile sociale, care nu au primit inca materialele de constructii pentru fundatie, ca daca ar fi avut, si aceste 23 de familii s-ar fi apucat de constructie. Lor le-am asigurat spatii de cazare care nu sunt pregatite pentru iarna, dar daca va fi nevoie le vom monta aici niste sobe“, a spus Constantin Oclei, primarul orasului Bechet.


Case construite din darâmaturi


Cele 34 de familii de sinistrati din comuna Cârna care au fost trecuti initial pe listele cu cazuri sociale si ar fi trebuit sa primeasca locuinte la cheie isi vor petrece iarna in module pentru ca nici ei nu au primit materiale de constructii. „Avem 85 de case la centura, 20 la fundatie, dar pentru cele 34 de cazuri sociale nu au venit nici materialele de constructii, nici banii de manopera. Singurele adaposturi pe care le au acesti oameni sunt locuintele modulare“, a explicat Constantin Radu, primarul din Cârna. In comuna Negoi insa, doua familii trecute pe listele cu cazuri sociale s-au apucat sa isi ridice casele din ramasitele locuintelor inundate si din materialele primite ca ajutor. „N-au venit toate materialele de constructii nici pentru cazurile sociale, nici pentru ceilalti. S-a inceput constructia la opt case, iar doua sunt aproape de finalizare, dar nu a venit lemnul pentru acoperis“, a precizat Sorin Voinea, primarul din Negoi.


Sinistrati delasatori si lenesi


In aceeasi situatie sunt si opt case din Macesu de Jos care nu pot fi finalizate pentru ca sinistratii nu au primit lemn si tabla. Daca 36 de familii nu pot sa se apuce de constructie pentru ca nu au materiale, patru familii au, dar nu vor sa isi construiasca locuintele. „Sunt delasatori si nu avem ce sa le facem. Unii ar vrea sa construiasca, dar nu au cu ce, iar ei stau cu materialele in curte si se uita cum ploua pe ele“, a spus primarul Florea Cone. Sinistrati lenesi sunt si in comuna Bistret, unde, din cele 100 de familii care au primit materiale, doar jumatate s-au apucat de construit. Cele 41 de cazuri sociale asteapta materialele si banii de manopera promisi de guvern. Si in Noul Rast se construieste de zor de aproape doua luni, dar pâna acum o singura casa ridicata prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL) este aproape de finalizare, restul de 820, 299 construite prin ANL si restul prin forte proprii, fiind in diferite stadii de constructie. „Nu stiu câte case vor fi gata pâna la iarna, dar majoritatea sinistratilor se vor refugia in module“, a spus Iulian Silisteanu, primarul comunei Rast.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS