17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremii pentru salvatorii minieri

Premii pentru salvatorii minieri

Cei 30 de salvatori minieri si membri din conducerea Statiei de Salvare Miniere din Petrosani au fost premiati intr-un cadru festiv, de conducerea Companiei Nationale a Huilei, pentru profesionalismul si curajul de care au dat dovada atunci când au reusit sa scoata minerii prinsi de o surpare in Mina Baia Noua din Mehedinti.


Daniel Surulescu, directorul general al CNH, a tinut sa precizeze ca oamenii au dat dovada ca sunt foarte bine pregatiti fizic si mai ales psihic, iar pentru efortul lor au primit câte o diploma „care sa le aminteasca de actul de curaj“, dar si un premiu in bani. „A fost o actiune grea pentru angajatii nostri, poate una dintre cele mai grele, pentru ca am actionat in altfel de conditii, nefiind vorba despre o interventie dupa o explozie, ci una altfel. Ne bucuram ca nu au fost si alte victime sau accidente suplimentare, motiv pentru care le multumim si speram sa nu mai avem parte de evenimente de acest gen“, a spus Daniel Surulescu, directorul general al Companiei Huilei din Petrosani.


Salvatorii care au participat la aceasta interventie recunosc ca a fost extrem de complexa, la fata locului intervenindu-se in mai multe etape, cu echipe de specialisti si dupa planuri bine stabilite. „Intotdeauna când finalizam o astfel de interventie spunem ca a fost usor, pentru ca s-a terminat cu bine. Dar nimeni nu stie ce a fost in sufletul nostru atunci, la 90 de metri sub pamânt, când orice miscare trebuia gândita mai intâi. Am ales planul cel mai bun si mai rapid si poate ca asa se explica reusita noastra. Am facut totul cu profesionalism si am reusit sa-i ingropam pe cei doi ortaci de la Mina Baia Noua crestineste“, a spus Petre Dragoescu, sef Compartimentul de protectie a muncii din cadrul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani.


Accidentul de la Baia Noua a facut doua victime care au fost cautate de salvatorii din Valea Jiului – singurii specializati in astfel de interventii – timp de mai multe saptamâni in adâncul minei. „A fost foarte greu, pentru ca era apa multa. Am facut parte din echipa care a intrat prima data la locul surparii si, la prima interventie, când am incercat sa intram pe un put, la o distanta de 20 de metri de vatra putului, s-a produs o noua surpare care ne-a prins corzile. Am taiat atunci vreo 60 de metri de coarda, care a ramas in mina“, a afirmat Ovidiu Biris, unul dintre salvatori.


Pentru efortul lor, cei 30 de salvatori, soferii, personalul auxiliar si cel de conducere au fost felicitati si de conducerea Minei Baia Noua, deoarece s-a considerat ca ajutorul lor a fost extrem de valoros.


Ajutoare pentru familiile minerilor morti


Fiecare dintre familiile persoanelor decedate in accidentul produs in luna august la Mina Baia Noua din cadrul SC Miniera „Banat-Anina“ SA va primi un ajutor de urgenta in valoare de 14.000 RON. De asemenea, fiecare dintre copiii in vârsta de pâna la 18 ani ai persoanelor decedate va primi un ajutor de 1.000 RON. Ajutoarele de urgenta, in valoare totala de 31.000 RON, se acorda conform unei hotarâri adoptate de guvern, dupa ce la domiciliile familiilor celor doua persoane decedate au fost efectuate anchete sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS