18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrefierii ameninta cu greva

Grefierii ameninta cu greva

Incepând de luni, activitatea tuturor instantelor din tara ar putea fi paralizata daca Ministerul Justitiei nu cade la o intelegere cu sindicalistii in privinta majorarii salariilor.


Personalul auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti se afla de câteva zile in greva japoneza. Protestul s-ar putea solda, de luni, cu o greva generala. Singura posibilitate pentru a evita un asemenea protest, care ar paraliza justitia din România, ar fi ca ministrul justitiei sa cada la o intelegere cu grefierii, in privinta solicitarilor acestora referitoare la cresterea salariilor.


Un conflict mai vechi


Conflictul dintre Ministerul Justitiei si Sindicatul „Justitia“ al personalului auxiliar din cadrul Parchetelor si instantelor judecatoresti este mult mai vechi. In ianuarie 2005 a fost adoptat Statutul personalului auxiliar din justitie, care trebuia sa fie urmat in cel mult trei luni de o lege a salarizarii acestei categorii de personal, prin care sa se prevada o crestere a nivelurilor salariale. Nu s-a intâmplat insa asa. Satui sa tot astepte legea salarizarii, reprezentantii sindicalistilor au inceput discutiile cu Ministerul Justitiei. Ultima promisiune a ministerului condus de Monica Macovei a fost ca legea salarizarii va fi adoptata in iulie 2006 pe calea unei ordonante de urgenta, astfel incât sa poata fi aplicata de la 1 septembrie 2006. Ordonanta n-a fost insa adoptata, ministerul justificând in fata sindicalistilor ca actul legislativ, in forma la care se ajunsese in urma negocierilor cu sindicalistii, nu a primit viza Ministerului Muncii. Considerând ca sunt dusi cu vorba, sindicalistii au trecut la actiuni de protest.


Greva a inceput deja


„In multe judete grefierii au intrat in greva japoneza. Exista insa si cazuri – prin Pitesti, Brasov, Constanta – in care instantele si-au incetat spontan activitatea, neputând sa judece atâta timp cât grefierii nu lucreaza. Speram ca Ministerul Justitiei sa inteleaga ca pretentiile noastre sunt firesti, atâta timp cât grefierii au salarii cuprinse intre cinci si 12 milioane de lei pe luna. Situatia este mult mai grea pentru agentii procedurali, care strabat orasele in lung si in lat pentru a inmâna citatiile, primind pentru asta doar salariul minim pe economie“, a declarat Vasile Persinaru, liderul national al Sindicatului „Justitia“.


Grefierii din Dolj s-au aliniat si ei actiunilor de protest. Au adoptat metoda grevei japoneze, intrând la procese cu o banderola pe brat. „Aceasta este forma noastra de protest fata de salariile mici, dar si fata de conditiile grele in care lucram. Noi speram ca se va gasi o solutie, pentru ca o greva ar paraliza activitatea instantelor“, a mentionat grefiera Constantina Arama, liderul filialei doljene a Sindicatului „Justitia“.


Ministerul Justitiei contra Sindicatul „Justitia“


Negocierile continua si in aceste zile intre reprezentantii grefierilor si cei ai Ministerului Justitiei. „Vineri va avea loc la Bucuresti o intâlnire a reprezentantilor sindicali din toate judetele, unde, in functie de rezultatul negocierilor, vom hotari daca intram sau nu de luni in greva generala“, a precizat Vasile Persinaru.


O asemenea greva ar paraliza activitatea justitiei, pentru ca procesele nu vor putea fi judecate fara grefierii care sa consemneze ceea ce se intâmpla in sedintele de judecata. La rândul lor, arhivele si registraturile instantelor si-ar inchide portile. Ramâne insa de vazut daca Ministerul Justitiei va gasi sau nu o cale de intelegere cu reprezentantii Sindicatului „Justitia“.


Negocieri


Ieri dupa-amiaza, la ora 16.30, era programata o intâlnire intre conducerea Sindicatului „Justitia“ al grefierilor si ministrul justitiei, Monica Macovei. Pâna la inchiderea editiei, negocierile nu ajunsesera la nici un rezultat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS