11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalabria - un vis devenit realitate

Calabria – un vis devenit realitate

Calabria sau Brutium – denumire provenita din latina – este regiunea din sudul Italiei care se intinde de-a lungul „tocului“ peninsulei, la sud de Napoli. Zona este marginita la nord de Basilicata, regiune din sud-vestul Siciliei, la vest de Marea Tireniana, iar la est de Marea Ioniana. Regiunea are o populatie de 2,05 milioane de locuitori si acopera 15.080 kilometri patrati, fiind divizata in cinci provincii: Cosenza, Crotone, Reggio Calabria, Vibo Valentia si Catanzaro.


Catanzaro indeplineste rolul de capitala regionala inca din 1970, desi sediul Parlamentului regional se afla in fosta capitala – Reggio Calabria.


Scurta istorie


Calabria a fost locuita initial de triburile italice, vorbitoare de limba oscana – o „verisoara“ mai indepartata a latinei. Doua dintre aceste triburi erau oenotrii (cultivatorii de vita-de-vie) si italii. Ulterior, acestia din urma au dat numele intregii peninsule.


De-a lungul vremii, Calabria a ramas la statutul de regiune, in principal rurala. Cu toate acestea, istoria nu a lasat ca zona sa ramâna neinscrisa in filele sale: Aspromonte, zona montana din sudul Calabriei, a fost scena faimoasei batalii pentru unificarea Italiei (Risorgimento), in care Garibaldi a fost ranit. De asemenea, mai multi filozofi de renume, printre care se numara Bernardino Telesio din Cosenza, Gioacchino da Fiore si Tommaso Campanella din Stilo, s-au nascut in Calabria.


Limbaj


Limba oficiala a regiunii, incepând din 1861, este italiana. Cu toate acestea, ca o consecinta a istoriei sale „colorate“, localnicii au vorbit, secole de-a rândul, diverse dialecte, divizate in doua mari grupuri care s-au pastrat pâna astazi. In zona nordica se vorbeste un dialect napolitan numit „calabreza de nord“. In schimb, in partea de sud este folosit un dialect sicilian. In zonele izolate se vorbeste o limba hibrid, numita griko, ce dateaza din secolul al IX-lea. De asemenea, in unele comunitati se foloseste o varietate Franco-Provençal sau dialectul Arbëresh al limbii albaneze. Acesta din urma s-a pastrat in urma valului de refugiati din secolul al XV-lea.


Personalitati


Ibycus, poet grec, contemporan cu Anacreon, a fost inclus pe lista canonica a celor noua artisti lirici, intocmita de invatatii din Alexandria elena. El a scris sapte carti de poezie, majoritatea cu continut erotic.


Filozoful Tommaso Campanella, botezat Giovanni Domenico Campanella, s-a nascut in provincia Stilo, din sudul Calabriei. Dupa ce a conspirat impotriva autoritatilor spaniole, in 1600, italianul a petrecut multi ani in inchisoare, timp in care a scris „Monarhia in Spania“ (1600), „Aforisme politice“ (1601), „Metafizica“ (1609-1623), „Teologia“ (1613-1624) si, cea mai faimoasa lucrare, „Orasul Soarelui“ (1623).


Giovanni „Gianni“ Versace, nascut in Reggio Calabria, este unul dintre cei mai carismatici designeri italieni. El a fost influentat de Andy Warhol si de arta abstracta.


Obiective turistice


• Reggio Calabria, situat pe fâsia dintre Italia si Sicilia, este cel mai mare si mai vechi oras din Calabria. El a fost renovat recent, pentru panorama fabuloasa pe care o ofera turistilor. De asemenea, localitatea este apreciata pentru gradinile botanice si cladirile cu arhitectura veche, pe care „apasa“ 3.000 de ani de istorie. Insemnele acestei istorii sunt contemplate de vizitatori in Castelul Aragonian si Muzeul National „Magna Grecia“, care gazduieste celebrii Razboinici Riace.


• Tropea, localitate aflata pe coasta Marii Tireniene, ofera turistilor sansa de a patrunde tainele sanctuarului „Santa Maria dell’Isola“. De asemenea, zona este renumita pentru ceapa rosie, dulce, care se cultiva in gradinile din Ricadi.


• Gerace, oras situat in apropiere de Locri, incânta privirile vizitatorilor cu aparenta medievala, rupta parca din paginile unei carti de istorie. In centrul orasului, ascunsa printre stradute strâmte, se afla o catedrala impunatoare.


• Squillace, statiune situata pe malul marii, include unul dintre cele mai importante site-uri arheologice din zona.


• Praia A Mare se afla tot pe coasta tireniana, spre sud, in Golful Policastro. Vechiul sau nume – Praia (plaja) degli Schiavoni sta marturie pentru trecutul furtunos pe care l-a avut de infruntat.


• Tot in Golful Policastro, in extremul sudic, se afla S. Nicola Arcella si Capo Scalea, zone caracterizate de imbinarea inedita a poalelor muntilor cu valurile marii. La fel ca multe alte orase din Calabria, Scalea are doua sectiuni, reprezentate a doua lumi total diferite: Orasul Nou si Orasul Vechi. Ambele zone sunt situate pe vârful unui deal, pentru o aparare cât mai buna. In timp ce Orasul Vechi inca are acel iz al unei povesti medievale, vizitatorii asteptând, la fiecare colt de strada, sa vada o domnita la bratul unui cavaler, in Orasul Nou turistii sunt martorii unui proces de dezvoltare din ce in ce mai alert.


• Cirella, un alt oras care respira istorie, atrage in fiecare an numerosi turisti. Cirella a fost fondata de Sibari, prima colonie greceasca pe pamânt italian, mentionata de Strabone si distrusa de Hannibal si de Napoleon. Cladirile vechi, aproape darâmate, rasfirate printre casele noi, albe, reprezinta una dintre curiozitatile zonei.


• Pizzo Calabro, localitate de pe coasta tireniana, este faimoasa in Italia pentru inghetata „Tartufo“, o specialitate de invidiat.


Universitati


In ciuda faptului ca regiunea nu are nici pe departe posibilitatile financiare ale unei metropole, ea abunda in centre universitare. Printre cele recunoscute la nivel european sunt Universita’ della Calabria, care se afla in Rende, Cosenza; Universita’ degli Studi Magna Grecia di Catanzaro; Universitaa degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria; Universita per stranieri Dante Alighieri di Reggio Calabria; Accademia di Belle Arti di Reggio Calabria si Conservatorio Francesco Cilea.


Specialitati gastronomice


• Cacciacavallo (cascaval) este un tip de brânza din lapte de oaie sau vaca, produs initial in zona Siciliei. In prezent, sortimentul s-a raspândit in toate tarile balcanice. Numele ar putea fi tradus „brânza pe cal“, intrucât, la inceput, se pare ca a fost facuta din lapte de iapa. Specialistii gastronomi nu au gasit insa dovezi istorice in acest sens.


• Pignolata este un desert tipic sicilian, sub forma unui blat fin acoperit cu ciocolata si sirop de lamâie.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS