17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinu Patriciu, trimis in judecata

Dinu Patriciu, trimis in judecata

Dintre acuzatiile pe care i le aduc procurorii DIICOT nu lipsesc delapidarea, asocierea in vederea savârsirii de infractiuni, spalarea de bani, dar si manipularea pietei de capital si dezvaluirea unor informatii privilegiate privind operatiunile firmei Rompetrol Rafinare.


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a lui Dan Costache (Dinu) Patriciu. Liberalul este acuzat de savârsirea mai multor infractiuni grave.


Paguba de 85 de milioane de dolari


Procurorii considera ca Patriciu se face vinovat de delapidare, pentru faptul ca, in calitatea sa de administrator la SC ROMPETROL SA, si-a insusit in mod repetat, in perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 de milioane de dolari izvorâta din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul ROMPETROL INTERNATIONAL Ltd si THE ROMPETROL GROUP BVB Olanda. De asemenea, anchetatorii sustin ca Patriciu se face vinovat si de spalare de bani, intrucât in aceeasi perioada a transferat in mod succesiv fondurile SC ROMPETROL SA, in suma de 85 de milioane de dolari, pe care le administra in baza Acordului EPSA, prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului ROMPETROL, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora. De asemenea, ar fi coordonat si controlat transferuri repetate, in zone considerate paradisuri fiscale sau diferite conturi bancare atât in România, cât si in strainatate, de fonduri si valori obtinute in urma operatiunilor manipulative cu actiuni ROMPETROL RAFINARE.


Alta acuzatie este aceea de asociere pentru savârsirea de infractiuni, constând in faptul ca, in perioada august 1999 – noiembrie 2001, s-a asociat cu George Philip Stephenson, Alexandru Bucsa, Petrica Grama si Hamilton John Works in vederea savârsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.


Informatii privilegiate pentru Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis


Patriciu mai este acuzat de procurorii DIICOT si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, anchetatorii considerând ca acesta, in calitate de reprezentant al grupului ROMPETROL, a organizat si coordonat in mod repetat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC ROMPETROL RAFINARE SA, prin intermediul unor conturi apartinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme ROMPETROL, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.


Oamenii legii au considerat ca Dinu Patriciu se face vinovat si de dezvaluire de informatii privilegiate, deoarece, cu o zi inainte de inceperea tranzactionarii actiunilor emise de SC ROMPETROL RAFINARE SA, i-a dezvaluit lui Sorin Rosca Stanescu informatia privilegiata privind termenii si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare operatiunile de tranzactionare a actiunilor, câteva zile mai târziu divulgându-i si lui Sorin Pantis informatia privilegiata privind pretul pe care societatile controlate de grupul de firme ROMPETROL urma sa il afiseze.


Dintre acuzatii nu lipseste nici aceea de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, constând in faptul ca, impreuna cu George Philip Stephenson si Colin Hart, a constituit un grup cu scopul spalarii banilor rezultati din faptele mentionate mai sus prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului ROMPETROL si la care au aderat si alte persoane.


Nume sonore printre ceilalti inculpati


In acelasi dosar, impreuna cu Patriciu au mai fost deferite justitiei 11 persoane. Este vorba despre Alexandru Bucsa (administrator si director economic la SC ROMPETROL SA), Petrica Grama (director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice), Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance), Cerasela Elena Rus (agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpha Finance), Claudiu Simulescu (agent de servicii de investitii financiare si reprezentant SSIF Eastern Securities), Victor Eros si Paul Gabriel Miclaus (membri ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare), Elena Albu (sef al Corpului de control al CNVM), Gabriela Victoria Anghelache (presedinte al CNVM), impreuna cu Sorin Rosca Stanescu si Sorin Pantis.


Cercetarile continua


Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Bucuresti. Totodata, procurorii continua cercetarile in aceasta cauza si sub aspectul altor fapte, atât cu privire la o parte din inculpatii deja deferiti justitiei, cât si cu privire la alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS