Mantog si Vulpe, trimisi in judecata de DNA

Autori


Fostii directori ai Companiei Nationale a Lignitului Oltenia au fost deferiti justitiei de procurorii anticoruptie pentru ca si-au „tras“ vile de lux in cartierul Primaverii din Târgu Jiu, cu bani din bugetul unitatilor subordonate si abuzând de functia pe care o aveau.

Ionel Mantog, fost director in cadrul Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) si fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, si Ion Vulpe, fost director general in cadrul CNLO, au fost deferiti justitiei de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Dintre acuzatiile aduse celor doi nu lipsesc faptele asimilate infractiunilor de coruptie – efectuarea de operatiuni financiare utilizând informatiile obtinute in virtutea functiei, respectiv folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, dar si abuzul in serviciu, falsul, plus o luare de mita de 2,8 miliarde pentru Vulpe.

„Viluta de 8,7 miliarde“

Pe baza probelor de la dosar, procurorii au concluzionat ca, in perioada iunie-octombrie 2002, Ionel Mantog si Ion Vulpe, directori in cadrul CNLO, profitând de functiile detinute si având cunostinta de planurile de productie si investitii ale CNLO, au cumparat la preturi modice, direct sau prin interpusi, gospodarii taranesti situate in mai multe localitati din judetul Gorj, de la persoane despre care stiau ca vor fi stramutate ca urmare a lucrarilor miniere prevazute in planurile de productie si investitii de la CNLO. In schimbul acestor case, care aveau sa fie demolate din cauza exploatarilor miniere Rosia, Rovinari si Jilt, cei doi au cerut sa le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux in cartierul Primaverii din municipiul Târgu Jiu. In felul acesta, ei ar fi beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 de lei vechi, suma ce reprezinta prejudiciul adus CNLO. De mentionat ca planurile de productie si investitii ale CNLO erau informatii de serviciu, nepublice.

„Practica invinuitilor de a beneficia de foloase necuvenite prin reconstructiile efectuate se realiza dupa urmatorul scenariu: identificau in preliminarul activitatii de productie sau in perimetrul de locuinta persoanele ce urma sa fie afectate de exploatarile miniere, dupa care trimiteau subordonati pentru a-i convinge pe acestia sa vânda, spunându-le fie ca exploatarea nu va ajunge niciodata sa le afecteze gospodaria, fie ca li se vor plati sume de bani tardiv si mai mici decât cele platite de inculpati. In acest mod convingeau persoanele sa vânda, iar in scurt timp incheiau conventiile de schimb cu exploatarile miniere, in virtutea carora le erau reconstruite vile de lux in municipiul Târgu Jiu, din banii CNLO“, se arata intr-un comunicat al DNA.

O mâna de ajutor de la sotie si cumnata

Concret, inculpatul Mantog Ionel a cumparat atât direct, cât si prin intermediul sotiei sale si al cumnatei lui trei gospodarii taranesti pentru care a platit in total 360.000.000 de lei vechi. Imobilul reconstruit pentru invinuitul Mantog Ionel are o valoare de 7.243.692.000 de lei vechi, stabilita la nivelul anului 2004 si insusita de invinuit. Din aceasta valoare suma de 4.145.265.443 de lei vechi a fost achitata de cele trei exploatari miniere – Rosia, Rovinari si Jilt – subunitati ale CNLO, care au contribuit la finantarea reconstructiei vilei sale.

Folosul necuvenit obtinut de invinuitul Mantog Ionel este de 3.785.000.000 de lei vechi fiind stabilit ca diferenta intre valoarea reconstructiei vilei platite de exploatarile miniere si sumele platite de inculpat la momentul achizitionarii gospodariilor taranesti.


Din cercetarile efectuate de procurori a mai reiesit ca Ionel Mantog a intocmit in fals doua inscrisuri datate 21 si 22 aprilie 2006, in care mentiona in mod nereal ca ar fi creditat societatea care i-a reconstruit vila cu diverse sume de bani. In realitate, inculpatul avea o datorie catre societatea respectiva de peste trei miliarde de lei vechi.

Potrivit probelor administrate de procurori, Ionel Mantog a omis sa declare, la depunerea declaratiilor de avere, in calitate de secretar de stat la MEC, imobilele achizitionate, precum si datoriile pe care le avea catre societatile constructoare, persoane fizice ori unitati bancare.

Spaga de 2,8 miliarde

Intr-un mod asemanator a procedat – sustin procurorii anticoruptie – si Ion Vulpe, care a cumparat direct sau prin intermediul sotiei sale, beneficiind de informatii detinute in virtutea functiei, cinci gospodarii taranesti in zone ce urma sa fie afectate de exploatarile miniere Rosia si Jilt, cu scopul declarat de a beneficia de reconstructie. Acesta a platit pe cele cinci case suma de 804.577.909 lei vechi, dar a beneficiat de suma de 5.352.315.956 de lei vechi care a fost platita pentru reconstructia vilei sale de cele doua exploatari miniere din cadrul CNLO. Folosul necuvenit obtinut de inculpatul Vulpe Ion este de 4.547.738.047 de lei vechi reprezentând diferenta intre valoarea reconstructiei vilei platite de exploatarile miniere si sumele platite de inculpat la momentul achizitionarii gospodariilor taranesti.

Din probele administrate a mai reiesit ca directorul Vulpe a mai primit de la o persoana o spaga de aproximativ 2,8 miliarde de lei vechi, in schimbul careia ar fi atribuit contracte in numele CNLO unei societati de constructii. Tot Vulpe a semnat un contract de vânzare-cumparare in care declara in mod nereal in fata notarului public ca terenul ce facea obiectul contractului nu a fost instrainat anterior.

Dosar trimis colegilor judecatoarei Mantog

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Gorj, insa cauza nu se va putea judeca aici. Motivul este simplu: la Tribunalul Gorj este judecator chiar Luminita Ecaterina Mantog, sotia lui Ionel Mantog. De fapt, si judecatoarea Mantog a fost cercetata in acest dosar, insa procurorii anticoruptie au considerat ca fapta sa nu a fost atât de grava, dispunând in cazul ei inlocuirea raspunderii penale cu cea administrativa si aplicându-i doar o amenda de zece milioane de lei vechi.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Cititor said:

    Stimati ziaristi, daca tot ati inceput cu aceste dezvaluiri mai “sapati”! Toate acestea nu ar fi putut fi posibile fara implicarea SC ICSITPML SA Craiova. Aici se intocmeau, la comanda, documentatiile de expropriere a terenurilor si locuintelor cumparate de cei din conducerea CNLO Tg. Jiu. Fireste, totul s-a facut cu complicitatea tov subinginer Mocioi Nicolae, director general al ICSITPML. Caruia, drept recompensa, si folosindu-se acelasi scenariu, i s-a construit o vila in…Craiova! Pentru terenuri expropiate in Galesoaia, Gorj.

Alte stiri

6 martie 2019

Gorj: Angajat al CEO, anchetat pentru furt

Un bărbat de 54 de ani, din comuna Broşteni, județul Mehedinţi, gestionar la magazia fostei cariere miniere din Polștina, care ar fi sustras ieri mai multe subansamble miniere și piese de metal, cu scopul de a le comercializa la un

Sumarul ediției de joi, 7 septembrie 2006

Actualitate

» Primarii dosesc mii de hectare de teren
» Elevii curata mizeria din scoli

Local

» Ridicati de mascati, eliberati de procurori
» Discutii despre coruptie
» Precizare
» Secretar de stat din MAI, ranit intr-un accident de circulatie
» Reactii on line
» Directorii invata sa cheltuiasca banii
» „Sa dam cartile pe fata“
» Cursuri de alfabetizare pentru parinti
» Autoritatea Sanitara reia controalele in scoli
» ELECTROPUTERE livreaza trenuri pentru METROREX
» Centura de nord, mai scumpa cu câteva milioane de euro
» Taranii intra in UE legati de pamânt
» Ministrul apararii va fi cercetat penal
» Impact pe Câmpia Islaz

Sport

» Universitatea, la rascruce de drumuri
» Juvetii se respecta
» Igna in locul lui Craciun
» Obligat sa faca modificari
» Calafetenii dau peste „panduri“
» Revansa „cocosilor“
» „Cât de departe este Cupa Mondiala“
» Nadal a fost eliminat
» Meciuri tari in semifinale
» Româncele au ajuns in turul trei
» Trei puncte norocoase
» „Am depasit un moment delicat“
» Olanda si Bulgaria au câstigat
» „Am jucat execrabil impotriva nemtilor“

Bani & Afaceri

» Banca SanPaolo scrie istorie la Craiova

Sanatate

» Când medicamentele dauneaza grav sanatatii
» Uleiul de masline previne cancerul
» Crusânul, ideal pentru curele de slabire
» Alcoolismul afecteaza un român din zece

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» UTILE CRAIOVA
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul
» MERCURIAL
» Picatura de cunoastere
» Sejur in insula Creta
» Calatorie in inima Thailandei
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita!
» Bancul zilei

Opinii

» Paralizia Parlamentului

Top