11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Macovei vrea demiterea presedintilor de la Tribunal si Curte

Ministrul Macovei vrea demiterea presedintilor de la Tribunal si Curte

Judecatorii Constantin Diaconu si Costel Dragut sunt considerati vinovati pentru ca n-au fost puse in functiune retelele de calculatoare ale instantelor doljene.


Ministrul justitiei, Monica Macovei, a solicitat ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa ia in discutie situatia presedintilor Curtii de Apel Craiova si Tribunalului Dolj, in vederea revocarii din functie a acestora pentru „exercitarea necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale“, dupa cum se arata intr-un comunicat al ministerului.


„Situatie singulara la nivelul tarii“


Solicitarea ministrului este o consecinta a vizitei pe care a efectuat-o pe 25 august in câteva judete din Oltenia, pentru a vedea modul in care sunt utilizate computerele furnizate instantelor. Dupa ce a vizitat Curtea de Apel Craiova, Tribunalele Dolj si Olt, precum si Judecatoriile Slatina, Bals si Craiova, Monica Macovei a constatat ca nici unul din calculatoarele livrate in luna martie nu fusese instalat la Tribunalul Dolj, nici la judecatoriile din circumscriptia acestuia. „Echipamentele erau pastrate in ambalajele originale, fie in birourile presedintilor de instanta, fie incuiate intr-o camera de la subsol“, se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.


Monica Macovei a cautat vinovatii pentru aceasta situatie. I-a gasit la Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova. „Ministrul justitiei a constatat ca presedintii – ordonatori de credit – nu s-au implicat in realizarea obligatiilor de instalare a echipamentelor primite in raza instantelor din circumscriptiile respective. Situatia (…) era la 25 august singulara la nivelul tarii, neinstalarea, cel putin partiala, a echipamentelor si a testarii programului ECRIS, chiar in absenta finalizarii retelelor IT si electrice, demonstrând neimplicarea presedintilor Curtii de Apel si Tribunalului si neindeplinirea obligatiilor acestora de ordonatori de credit si buni administratori ai instantelor in circumscriptie“, se mentioneaza in comunicatul Ministerului Justitiei.


Calculatoare din martie, bani pentru retea abia in iunie


Lucrurile stau insa la Craiova un pic altfel de cum se vad ele dupa o scurta vizita a ministrului.


Presedintele Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, considera ca a fost vorba de o gresita intelegere a situatiei si ca vinovatii trebuie cautati in alta parte, mult mai „sus“: „Daca se pune problema de management defectuos, atunci n-ar trebui cautat la noi, ci la Ministerul Justitiei, pentru ca ei sunt cei care ne-au dat calculatoarele in martie, dar nu ne-au deschis finantare pentru realizarea retelelor decât in luna iunie, adica dupa aproape patru luni. Consider ca nu am nici o culpa pentru aceasta situatie, intrucât s-a lucrat perfect legal, respectând toate reglementarile si termenele cu privire la licitatiile publice. In iunie s-au dat banii, in iulie s-a organizat licitatia, iar pe 16 august s-a semnat contractul si au inceput si lucrarile, care trebuie incheiate in 30 de zile lucratoare. Doamna ministru si-a facut datoria si a sesizat, iar CSM trebuie sa verifice. Eu sunt cu constiinta impacata ca am facut tot ce imi revenea mie“.


La rândul sau, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Craiova, judecatorul Aurel Ilie, a mentionat: „S-a dorit montarea calculatoarelor abia dupa realizarea retelelor. Ce sa faca judecatorii cu ele fara retea? Poate sa joace Solitaire pe ele, ca altceva n-aveau ce face…“.


Lucrarile stagneaza pentru ca… nu e curent


Ieri, la Tribunalul Dolj, angajatii firmei care a câstigat licitatia pentru realizarea cablajelor pentru calculatoare si a retelei electrice (SC DAN JON CRIS SRL Craiova) n-au putut sa lucreze. Motivul era simplu: n-aveau curent. Venisera atât sâmbata, cât si duminica la serviciu, dar degeaba. N-a fost curent.


Reteaua actuala de alimentare cu energie electrica a Tribunalului Dolj este cu probleme de câtiva ani. Dupa un calcul al angajatilor de la ELECTRICA, reteaua de electricitate ar rezista in prezent la cel mult 17 calculatoare fara sa ia foc. Deci in nici un caz la toate cele 138 de computere si 32 de imprimante multifunctionale care trebuie instalate aici.


CSM discuta astazi


Situatia presedintilor de la Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova, a caror revocare din functie a fost ceruta de ministrul justitiei, Monica Macovei, va fi luata in discutie de CSM in sedinta de astazi, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII