10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul judetean, gata sa vânda pielea ursului

Consiliul judetean, gata sa vânda pielea ursului

Un cabinet medical din Tuglui a fost dat in folosinta medicului de familie de catre consiliul judetean, desi bunul nu face parte din patrimoniul public sau privat al Doljului, ci al comunei. Legislativul a aflat de propria gafa când ocupantul spatiului a cerut sa-l cumpere, potrivit legii.


Functionarii din Consiliul Judetean Dolj au ratat cuplajul cu legea, când au avizat concesionarea unui imobil din Tuglui pe 15 ani cu o redeventa de 1 euro/mp unuia dintre medicii de familie din localitate, in decembrie 2004. Spatiul, in suprafata de 40 mp, este destinat activitatii medicale, dar nu apartine si nici nu a fost vreodata in patrimoniul public ori privat al administratiei judetene, ceea ce inseamna ca nu putea fi sub nici o forma inchiriat, concesionat ori vândut de aceasta institutie. Dupa aproape doi ani, medicul Ioana Lazar-Militaru a solicitat consiliului sa-i vânda spatiul, in temeiul OUG nr. 110 din 2005, care stabileste metodologia de instrainare a cabinetelor medicale catre cadrele din sanatate, dar numai in vederea desfasurarii de servicii medicale. Oficialii au avut surpriza, zilele trecute, chiar in timpul intrunirii lunare, sa ia act ca obiectul cererii inaintate de doamna Lazar-Militaru nici macar nu apartine CJ Dolj si ca se mai afla si in litigiu. Vicepresedintele CJ Dolj, Constantin Dascalu, spune ca, la data concesionarii, autoritatile detineau o anexa a bunurilor preluate de la Spitalul de Urgenta, in care se regasea si acest cabinet medical. „Probabil ca salariatii CJ au considerat ca acea anexa este de ajuns pentru concesionarea spatiului si nu s-a mai verificat situatia de patrimoniu. Noi am luat la cunostinta abia acum, când, fiind vorba de vânzare, am cerut documentatia completa a imobilului – cadastru si toate celelalte – si ni s-a spus ca… nu exista, adica nu la noi, la CJ. Functionarii au gresit, insa e clar ca nu au facut-o cu rea intentie. Lucrurile se vor rezolva, pâna la urma. Nu are nimeni nimic impotriva vânzarii. Dimpotriva, vrem sa scapam de el. Insa demersurile trebuie facute de proprietarul de drept, care e, de fapt, Primaria Tuglui“, a declarat Constantin Dascalu. Conducerea Spitalului de Urgenta nu a explicat cum a fost completata anexa cu bunuri care nu-i apartineau. Asadar, nimeni nu a observat sau n-a vrut sa vada, timp de aproape doi ani, ca imobilul in discutie a fost inclus in domeniul public al Primariei Tuglui inca din 1999, prin HG nr. 965, potrivit Anexei 93. Aspect pe care primarul din Tuglui il stia si in 2004, numai ca, sustine el, nimeni nu l-a intrebat nimic.


Sediul – si revendicat, si concesionat, si administrat


Practic, spatiul in care medicul Ioana Lazar-Militaru acorda consultatii este revendicat din trei parti: fostii proprietari care au notificat Primaria Tuglui sa le fie retrocedat imobilul, medicul care il si ocupa in temeiul unui contract de concesiune si o societate comerciala care, la rândul sau, sustine ca detine documente prin care dovedeste ca l-a primit in administrare. Primarul Paulica Neagoe spune ca nu s-a implicat in rezolvarea litigiului, fiindca, legal, a facut deja tot ce trebuia, iar din punct de vedere social nu a considerat normal sa fie el acela care sa blocheze activitatea unui cabinet medical. „Da, bunul este in domeniul public al Primariei Tuglui. Nu l-am putut retroceda celor care ne-au notificat, intrucât nu au depus actele complete si se judeca acum cu firma care sustine ca il are in administrare. Nici firma nu are vreo relatie cu noi, vad ca sustine ca-l are in administrare, dar, tot asa, nu ne-a putut dovedi. E adevarat ca n-am avut idee de acel contract de concesiune. Am crezut ca doamna Militaru sta acolo in baza intelegerii cu cei care revendica spatiul, dar nu am verificat, ca sa creada ca am ceva impotriva sanatatii in comuna“, a declarat Neagoe. Primarul probeaza prin patru adrese ca le-a cerut celor care revendica imobilul sa vina cu documentele de proprietate. „Ce pot sa fac? O sa-i avertizez in continuare sa-si rezolve litigiul. Deocamdata, spatiul este al nostru. Ma voi consulta cu specialistii CJ si voi lua o decizie. OUG nr. 110 din 2005 prevede clar ca trebuie vândut daca ni se solicita si, când regimul juridic va fi limpede, asta vom si face“, a precizat primarul din Tuglui.


Potrivit functionarilor CJ Dolj, solutia pâna la clarificarea regimului juridic ar fi rezilierea contractului dintre medic si CJ Dolj, dar numai la cererea medicului, si preluarea sau, mai bine zis, demararea procedurilor de vânzare de catre Primaria Tuglui, in cazul in care medicul i se va adresa pentru achizitionare acestei entitati. Ieri a fost ultima zi in care mai puteau fi solutionate cererile de cumparare a spatiilor cu destinatie de servicii medicale, insa, in cazul in care acestea fac obiectul unui litigiu, termenul se prelungeste de drept cu 60 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS