14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria „orbecaie“ in canalele deschise

Primaria „orbecaie“ in canalele deschise

Edilii din Banie si-au pus subalternii la munca si i-au trimis, din acest an, sa intocmeasca, in sfârsit, o harta a canalelor pentru preluarea apelor pluviale. In timp ce functionarii publici incearca sa identifice toate canalele, aproximativ 15 miliarde de lei sunt investite in 2006 pentru decolmatarea lor.


Satula sa nu stie ce se intâmpla in propria gradina, Primaria Craiova a demarat de câteva luni o ampla actiune de inventariere a canalelor pentru preluarea apelor pluviale. Pâna in acest an, functionarii nu stiau cu precizie câte astfel de canale se afla in oras si nici ce situatie juridica au. De asemenea, canalele duc lipsa si de ridicari topo, nestiindu-se cu exactitate ce lungime sau adâncime au si nici cu cine se invecineaza. „Incercam sa intocmim o harta cu toate canalele de acest gen. Pâna in prezent, am identificat 14 canale pentru preluarea apelor pluviale care se intind pe o suprafata considerabila. Actiunea este in plina desfasurare, de mare ajutor fiind sesizarile craiovenilor care ne indica diverse locatii“, a declarat Vasile Florescu, functionar in cadrul Directiei Tehnic, Investitii si Gospodarire Comunala.


Cu toate acestea, zeci de miliarde de lei sunt aruncate anual pentru decolmatarea lor. Sumele, suportate din bugetul local, sunt risipite deoarece locuitorii din apropierea acestora ignora destinatia canalelor, folosindu-le pe post de ghene de gunoi. Cele mai multe insa au fost acoperite de craiovenii care au proprietati alaturate sau utilizate pe post de canalizari menajere.


„Fiecare face ce il taie capul si din cauza asta canalele pentru preluarea apelor pluviale au ajuns intr-o situatie atât de proasta. Noi trimitem oamenii de la Salubritate sau RAADPFL sa le curete si la doar câteva saptamâni sunt din nou pline ochi cu tot felul de resturi. Am incercat sa ducem o campanie de constientizare a locuitorilor, insa pâna acum a fost in zadar“, a precizat viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu.


15 miliarde de lei pentru decolmatarea canalelor


Cel care va inghiti cei mai multi bani anul acesta este canalul din spatele Liceului de Chimie, din cartierul Cornitoiu. Lucrarile de casetare au fost demarate aici de Energoconstructia SA Bucuresti, cea care a câstigat licitatia organizata de primarie si care va incasa 26 de miliarde de lei. Banii vor fi folositi din bugetul local, deoarece municipalitatea nu a reusit sa obtina finantare pe baza programului ISPA. „Oamenii care stau in apropiere erau nevoiti sa suporte un miros ingrozitor si in fiecare an veneau la primarie sa ne ceara ajutorul. Ne-am gândit ca macar in 2006 sa ii ajutam“, a mai spus viceprimarul. In aceeasi situatie se afla si canalul de pe strada Viilor, din cartierul Bariera Vâlcii, unde angajatii Serviciului Public de Salubritate (SPS), Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) si Regiei Autonome de Apa (RAA) sunt nevoiti sa intervina de mai multe ori pe an pentru decolmatarea canalului. Saptamâna aceasta, lucrari pentru decolmatare au fost initiate la canalul din Valea Gangului. Potrivit vicelui Nedelescu, actiunea va fi realizata de SC TCIF SA, pentru 2,4 miliarde de lei. Aici se preconizeaza ca pâna pe 20 septembrie decolmatarea sa fie finalizata. „Pregatim intreaga portiune de un kilometru pentru casetarea care speram sa o facem anul viitor. Firma care a câstigat licitatia a defrisat ambele maluri dupa care va trebui sa scoata tot mâlul, dar si gunoaiele“, a concluzionat Nedelescu. Incepând de saptamâna viitoare, tot SC TCIF SA va interveni la canalul Cernele, de pe strada Eliza Opran, primaria alocând trei miliarde de lei, lucrarea fiind mai ampla. Numai in acest an, pentru decolmatarea canalelor pentru preluarea apelor pluviale va fi folosita o suma de 15 miliarde de lei. Aproximativ aceeasi valoare este folosita an de an pentru reamenajarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU