9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModa, o preocupare etern feminina

Moda, o preocupare etern feminina

Interesul femeilor pentru noile tendinte in design vestimentar sau hair styling (adica ce „toale“ si frizuri noi se mai poarta) nu este de data recenta. Chiar si la inceputul secolului trecut in România se editau reviste care sfatuiau femeile cum sa fie in pas cu moda.


 


Nimic nou sub soare! Se pare ca aceasta maxima este cât se poate de adevarata. Celebrele reviste pentru femei care le sfatuiesc pe acestea cum sa fie „cool“ sau „trendy“ (in voga – n.r) sunt epigonii unor publicatii asemanatoare care vedeau lumina tiparului si in urma cu un secol. „Femeia si caminul“, „Gazeta femeilor“, „Lumina femeii“ sau „Jurnalul femeii“ sunt doar câteva publicatii care aveau rolul de a potoli setea doamnelor de pe la 1900 pentru monden. Si daca existau astfel de reviste nu poate insemna decât ca româncele au fost preocupate de imaginea lor inca din cele mai vechi timpuri.


Asemenea actualelor reviste pentru doamne, cele editate in urma cu un secol aveau pe coperta o femeie, considerata model pentru vremea respectiva. Daca divele zilelor noastre ne zâmbesc imbracate cât mai provocator de pe coperta diverselor jurnale, in urma cu un secol, Maria Cutzarida Cratunescu sau Clotilda Colonel Averescu abia daca isi ingaduiau un zâmbet.


In paginile publicatiilor, strabunicele noastre puteau citi fragmente din opere literare, articolele care le sfatuiau cum sa se imbrace, cum sa-si aranjeze parul, trucuri pentru a-si usura treaba in gospodarie sau editoriale care le indemnau sa nu se multumeasca doar cu statutul de gospodina. Printre articolele cu cel mai mare succes la public, erau cele care le sfatuiau pe doamne si domnisoare cum sa se imbrace pentru a fi in pas cu moda.


Oltencele cautau perfectiunea


 


„Nu-si inchipuie cineva câta corespondenta primim: complimente si critici, intrebari si informatiuni, aprecieri, vederi noua“, scria, in 1906, Eugenia I.C. Mavrodin, redactorul rubricii de moda de la revista „Jurnalul femeii“. Constatare care nu demonstreaza decât ca si in urma cu un secol femeile tineau foarte mult la imaginea lor, iar pentru a patrunde in anumite cercuri era chiar imperios necesar sa fie imbracate dupa ultimele tendinte ale modei (regula care se aplica inca si in zilele noastre). Interesul doamnelor pentru a purta ultimele modele vestimentare aparute pe piata a determinat-o pe Irina Dr. Poppescu, jurnalist in cadrul publicatiei mai sus mentionate, sa-si inceapa unul dintre editorialele sale cu un truism valabil si in secolul XXI. „Câte femei nu devin sclavele modei! Ea joaca si a jucat un rol insemnat in toate timpurile“, scria ziarista.


Este gresit totusi sa se creada ca femeile aveau doar preocupari ce tin de domeniul esteticului. Inca de pe atunci, strabunicile noastre aspirau spre un statut de femeie perfecta. Adeseori se punea problema daca o femeie care se dedica unei cariere in domeniul stiintei mai poate avea timp si pentru a se ingriji de familie. Una dintre jurnalistele care le indemna pe femei sa se dedice si studiului a fost o olteanca. „Eu zic, insa, ca si femeile care se dedau la stiinta si pe cari le-am cunoscut nu se dau in laturi de la datoriile lor de mame si de conducatoare de familie“, scria tot cea care se semna „Roma“, din Târgu Jiu, in editia din luna aprilie 1905 a „Jurnalului femeii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS