18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGazele si curentul blocheaza salariile pe carduri

Gazele si curentul blocheaza salariile pe carduri

Reprezentantii firmelor care au conturi deschise la sucursalele Raiffeisen Bank din Craiova trebuie sa deschida bine ochii când alimenteaza cardurile de salarii ale angajatilor. O norma interna a bancii intrata in vigoare la inceputul acestei saptamâni, fundamentata pe o ordonanta de guvern veche de zece ani, obliga imputernicitii firmelor sa aduca dovezi ca au platit mai intâi furnizorii de utilitati.


Managerii care se deplaseaza la sediile bancii pentru a vira banii din contul firmei la care sunt angajati pe cardurile de salarii ale colegilor lor risca sa-i lase pe acestia cu buzunarele goale sau chiar sa plateasca o amenda de pâna la zece milioane de lei vechi. O ordonanta de guvern datând din 1996 a fost inclusa surprinzator in normele interne de functionare ale Raiffeisen Bank incepând de pe 21 august, dupa cum sustin reprezentantii bancii din Craiova, desi institutia a avut la dispozitie câtiva ani pentru a pune in practica prevederile respectivului act normativ.


Restantele la intretinere si lumina taie salariile


Aurel Popa este managerul unei societati din Craiova. Zilele trecute s-a dus la sediul central al Raiffeisen Bank Dolj de pe strada Fratii Buzesti pentru a vira pe card salariile angajatilor firmei prin ordin de plata, asa cum procedeaza de obicei. Nu mica i-a fost surpriza sa constate ca functionara de la ghiseu a refuzat tranzactia pe motiv ca nu a depus declaratia pe proprie raspundere in care sa precizeze daca firma si-a platit facturile mai vechi de 80 de zile catre furnizorii de energie termica, electrica si gaze. „Nedumerit, i-am intrebat de ce nu accepta viramentul si mi-au raspuns ca trebuie sa depun declaratia respectiva deoarece asa a hotarât banca incepând de luni, conform unei ordonante de guvern din 1996. Ma intreb, pâna acum de ce nu au facut-o si de ce nu informeaza clientii, ca sa nu bata drumurile de pomana?“, a spus revoltat Aurel Popa. Reprezentantii sucursalei din Craiova au declarat insa ca nu este vina bancii ca firmele nu cunosc legea si au precizat ca noua reglementare a venit de la Bucuresti. „Nu au fost probleme pâna acum cu nici o firma. De luni, de când ni s-a comunicat noua norma a bancii, toti s-au conformat si au adus declaratiile“, au precizat surse din cadrul sucursalei Raiffeisen, care au recunoscut, insa, ca nu exista nici un anunt de informare in acest sens.


Doua pareri, o singura banca


Decizia bancii de a aplica dupa zece ani o prevedere din 1996 pare ciudata, mai ales ca aceasta prevede sanctiuni nu numai pentru firme, ci si pentru angajatii bancii. Conform Ordonantei nr. 15, „agentii economici au obligatia de a prezenta societatilor bancare cu capital de stat si privat de la care solicita ridicarea drepturilor salariale, cu trei zile lucratoare inainte de plata chenzinei a doua, o declaratie privind: situatia disponibilitatilor in lei si in valuta existente in toate conturile bancare proprii, a datoriilor mai vechi de 60 de zile catre furnizorii de energie electrica, termica si gaze naturale, precum si modul de utilizare a disponibilitatilor care exced necesarului de lichiditati pentru plata salariilor, in scopul achitarii obligatiilor de plata mai vechi de 60 de zile catre furnizorii de energie electrica, termica si gaze naturale. (…) La solicitarea eliberarii efective a drepturilor salariale, agentii economici vor prezenta dovada efectuarii platilor catre furnizorii de energie electrica, termica si gaze naturale“. In caz contrar, amenda este cuprinsa intre cinci si zece milioane de lei.


Nici directorul bancii care nu tine cont de prevederea de mai sus nu scapa nepedepsit, amenda fiind aceeasi.


Din câte se pare, insa, intre centrala bancii si sucursala din Banie exista diferente de opinii. In timp ce „bancherii“ din Craiova sustin ca doar de câteva zile aplica buclucasa ordonanta, directorul de relatii publice al Raiffeisen Bank Bucuresti, Adriana Constantinescu, sustine ca ordonanta s-a aplicat dintotdeauna. „Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 15/1996 cu privire la intarirea disciplinei financiare sunt aplicate de Raiffeisen Bank de la intrarea in vigoare a legii, iar firmele care alimenteaza cardurile de salarii trebuie sa prezinte bancii toate documentele specificate in aceasta lege“, se arata intr-un raspuns trimis pe adresa GdS. Judecând cele doua raspunsuri, inseamna ca directorii din Craiova ar fi trebuit sa se amendeze singuri in ultimii ani, lucru care cu siguranta nu s-a intâmplat. Pâna când reprezentantii Raiffeisen se vor intelege intre ei in privinta aplicarii politicilor bancii, managerii firmelor trebui sa puna bani deoparte pentru plata utilitatilor inainte de a achita salariile angajatilor, ca sa nu aiba surprize neplacute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU