19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF-urile au fost din nou in centrul atentiei

SIF-urile au fost din nou in centrul atentiei

Bursa de la Bucuresti s-a oprit din crestere inregistrând o scadere destul de redusa pe indici, de aproximativ 0,09% pentru BET-FI, de 0,24% pentru BET, si 0,11% ROTX, inregistrând insa un numar mai mare de tranzactii.


Desi a inceput destul de puternic cresterea, in partea a doua a zilei, Bursa a inceput sa scada. Volumul a fost de 15,9 mil. de euro, un volum destul de ridicat, care insa a inclus o tranzactie DEAL pe simbolul TLV, de 25.000.000 actiuni, tranzactionate la un pret inferior pietei – 1 RON. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 6,9 milioane de euro. Pe piata obligatiunilor s-au realizat doar 2 tranzactii in valoare de 9.000 euro.


Societatile de investitii financiare au fost din nou in centrul atentiei, fiind cele mai tranzactionate actiuni. Cea mai tranzactionata a fost SIF2 – Moldova, cu un volum de 3,1 milioane de actiuni, 593 de tranzactii, si a avut o crestere de doar 0,0100 RON pe actiune. Cele mai tranzactionate societati au fost in ordine: SIF2 – Moldova, SIF5 – OLTENIA, SIF3 – TRANSILVANIA, TLV – BANCA TRANSILVANIA si TBM – Turbomecanica. Cea mai mare crestere inregistrata la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 4,66%, de societatea Compa Sibiu.


In continuare, SIF-urile se tranzactioneaza sub NAV (net asset value) – cu exceptia SIF4–MUNTENIA, cu valori cuprinse intre 0,8 pentru SIF5 si 1,04 pentru SIF4. Dupa cresteri puternice in ultimele doua saptamâni, putem astepta in perioada urmatoare si usoare scaderi. Acest fapt nu trebuie privit ca un lucru negativ intrucât se ofera cumparatorilor oportunitatea de a cumpara mai ieftin, in conditiile in care piata da semne de intrare pe un trend bullish pe termen mediu. Revenirea generala a Bursei, inceputa in special saptamâna trecuta, a fost determinata de intrarea de disponibilitati banesti din suprasubscrierea din cadrul ofertei publice initiale a Transelectrica, si promovarii in Camera Deputatilor a Codului Fiscal.


Banca Transilvania a intrat si ea in perioada anterioara in atentia cumparatorilor, fiind una dintre cele mai rentabile societati de la Bursa. Totusi aceasta societate se tranzactioneaza in prezent la un PER de 43 (daca se iau in calcul si actiunile ce vor intra la majorare). Aceasta situatie se datoreaza increderii mari acordate acestei banci, posibilitatii obtinerii unui profit mare pe primul semestru, si datorita posibilitatii preluarii de catre un investitor strain.


Pe piata europeana, actiunile au scazut, in centrul acestor scaderi situându-se actiunile Peugeot, Credit Suisse si Nokia. Managerii de fonduri din Europa spun ca evita achizitionarea de actiuni ale unor societati a caror dezvoltare este sensibil influentata de cresterea economica europeana. Astfel managerii acestor fonduri incearca sa evite actiunile producatorilor de masini, de utilitati si farmaceutice. De asemenea, ECB (European Central Bank) nu a modificat rata dobânzii la imprumuturi, aceasta ramânând constanta la 2,75%, insa a dat de inteles ca poate ridica din nou rata dobânzii la 3% dupa anuntarea nivelului inflatiei luna viitoare. Ca regula, in momentul in care Banca Centrala a unei tari creste rata dobânzii de interventie, investitorii tind sa isi indrepte atentia investitiilor spre depozite, intrucât acestea ofera un randament din ce in ce mai ridicat si foarte sigur.


Pe piata americana, piata futures a Bursei de la New York a inceput sa creasca, principalul motiv fiind speculatiile din piata, referitoare la cresterea profitului asteptat in trimestrul al doilea al anului. Alcoa, cel mai mare producator de aluminiu din lume, se pare ca va obtine cel mai mare profit trimestrial inregistrat in ultimii ani. Alcoa este prima societate, componenta a indicelui DOW-JONES, care anunta rezultatele celui de-al doilea trimestru.


Active International

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS