14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolite RCA ratacite intre institutii

Polite RCA ratacite intre institutii

Datele de identificare a politei de asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA) se mai pierd intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Directia Regim Permise si Inmatriculare, caz in care posesorul este anuntat ca risca suspendarea inmatricularii vehiculului.


Desi are RCA valabil de la 30 ianuarie pâna la 1 august 2006, pentru un autoturism marca Dacia, un craiovean este instiintat ca nu figureaza in baza de date a asigurarilor, de la compartimentul specializat in regimul inmatricularilor si risca suspendarea de drept a inmatricularii de la 1 iulie, daca nu plateste.


Masina cu numarul DJ-01-NXZ se regaseste insa ca asigurata in baza publica de date a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), chiar de la data incheierii politei, si implicit ar trebui sa se afle si in statistica Serviciului Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Dolj.


Seful serviciului, Constantin Coanda, spune ca nu este exclus sa apara si astfel de erori, desi nu prea poate sa-si explice cum.


„Probleme au fost la transmiterea informatiilor de catre societatile de asigurari catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Abia apoi datele ajung la noi. Daca insa spuneti ca masina apare ca asigurata la comisie, nu stiu… Oricum, acea hârtie prin care le aducem la cunostinta detinatorilor de autoturisme ca nu au RCA este un simplu avertisment“, a spus Coanda.


Serviciul Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Prefecturii Dolj, ii avertizeaza pe toti soferii presupusi fara RCA ca risca suspendarea de drept a inmatricularii masinii daca nu-si incheie polita de asigurare pâna la 1 iulie 2006. In anuntul cu pricina, functionarii chiar isi cer anticipat scuze pentru „situatia“ creata, in cazul in care proprietarul masinii vizate si-a indeplinit totusi obligatiile. Ei recunosc astfel ca este posibil sa se iveasca inadvertente, din cauza ca baza de date RCA nu este intocmita de ei, ci este furnizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dar ii indeamna pe proprietarii patiti sa se adreseze societatilor de asigurare, cele care incheie RCA si transmit datele comisiei.


Mirela Antohi, de la CSA, spune ca, desi exista baze de date separate pentru Ministerul Administratiei si Internelor si pentru public, acestea ar trebui sa cuprinda aceleasi informatii.


„Din câte stiu, MAI a comparat ultima data baza de date a vehiculelor inmatriculate cu baza vehiculelor asigurate in luna mai. Este posibil sa fi aparut modificari. Insa asigurarea acelei masini ar trebui sa se afle in ambele baze“, a declarat Antohi.


Somatia, mura-n gura!


In somatia pe care oamenii MAI o trimit proprietarului considerat vinovat scrie ca verificarea datelor poate fi efectuata la adresa http//cedam.csa-isc.ro/. Daca ar fi verificat ei insisi autenticitatea propriilor inscrisuri la adresa pe care tot ei o comunica, functionarii de la Regimul Inmatriculari ar fi constatat ca au gresit si nu i-ar mai fi provocat omului sperietura. O eventuala reinmatriculare costa circa doua milioane de lei vechi, iar o amenda pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor neinmatriculata este cuprinsa intre 30 si 50 de milioane de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII