17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDilgoci, ridicat pentru returnari ilegale de TVA

Dilgoci, ridicat pentru returnari ilegale de TVA

Afaceristul craiovean Constantin Dilgoci si patru angajati ai sai au fost retinuti miercuri de procurorii DIICOT, pentru restituiri ilegale de TVA si spalare de bani. Prejudiciul cauzat de firmele lui Dilgoci este estimat de oamenii legii la suma de 6,6 miliarde de lei.


Procurorii Biroului Teritorial Dolj ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au ridicat miercuri, in jurul orei 14.00, pe omul de afaceri doljean Constantin Dilgoci, Tatiana Nica, administrator la societatile SC Industrial Met Group SRL si SC Tufon Trading SRL, Diana Borceanu, administrator si jurist la firmele lui Dilgoci, Tiberiu Oncica, sofer si asociat la societatea SC Miva Vami SRL, si pe Marcela Chirea, contabila in cadrul societatilor omului de afaceri craiovean.


Dovedit, chiar si fara semnatura


Concluzia la care au ajuns procurorii, in dosarul de peste 5.800 de pagini, este ca Dilgoci a obtinut prin intermediul firmelor sale o returnare ilegala de TVA in valoare totala de 6,6 miliarde de lei, in perioada august – decembrie 2003, dar si ca a reusit sa spele o parte din bani. Cu toate ca semnatura sa nu apare pe nici un document care sa-l incrimineze, s-a stabilit pâna acum ca omul de afaceri doljean era de fapt administratorul societatilor prin care s-au derulat operatiunile. Procurorii DIICOT i-au prezentat ieri pe cei cinci Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventiva, pentru comiterea infractiunilor de rambursare ilegala de TVA si spalare de bani, insa, dupa expirarea mandatului si dupa ce invinuitii au fost audiati, au fost eliberati. Magistratii doljeni vor comunica astazi solutia in acest caz. „S-a mers pe doua cauze principale: cumpararea unui camin la o valoare supraevaluata si o instalatie de la SC TUFON cumparata ca fier vechi si vânduta apoi ca fiind functionala“, a declarat procuror Robert Kelemen, seful Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.


Valoarea unui camin a crescut de cinci ori in patru luni


Constantin Dilgoci este patronul mai multor firme din judet, prin care, potrivit anchetatorilor, a derulat tranzactii mai mult sau mai putin legale si a obtinut returnari de TVA de ordinul miliardelor.


Una dintre firmele beneficiare de TVA de miliarde de lei este SC Industrial Met Group SRL din Craiova. Societatea a obtinut din partea Finantelor doljene peste patru miliarde de lei TVA prin cumpararea unui imobil supraevaluat de la alta firma a lui Dilgoci, SC Miva Vami SRL Craiova.


Conform unui dosar de control, pe 7 august 2003, Industrial Met Group a achizitionat cladirea unui fost camin al fabricii Electroputere, de la SC Miva Vami SRL, cu suma de 28,5 miliarde de lei, din care TVA reprezenta 4,5 miliarde, asa cum rezulta din factura fiscala si contractul de vânzare-cumparare. La rândul sau, Miva Vami cumparase acelasi imobil pe 4 aprilie 2003, adica patru luni mai devreme, de la SC Baris Oil Maldaieni, din judetul Teleorman, cu suma de 5,9 miliarde de lei, din care, potrivit facturii fiscale din 1 aprilie 2003, aproape un miliard de lei reprezenta TVA. Prin aceasta inginerie, pretul de vânzare al imobilului a crescut in patru luni de aproape cinci ori, de la 5,9 miliarde de lei la 28,5 miliarde. Conform notei de control, valoarea reala a unei astfel de constructii, daca ar fi fost realizata la preturile si valoarea materialelor din aprilie 2004, nu ar fi depasit 5,7 miliarde, dupa cum reiese dintr-o adresa din 29 aprilie 2004 a Agentiei Nationale de Locuinte din Bucuresti. Conform aceleiasi note de control, pentru a obtine rambursarea de TVA de peste patru miliarde de lei, firma lui Dilgoci, Industrial Met Group, s-a folosit de documente fictive cu care a indus in eroare DGFP Dolj pentru restituirea TVA solicitata. Contactat la acea data, Constantin Dilgoci a recunoscut ca firmele Industrial Met Group si Miva Vami ii apartin, dar a negat ca TVA-ul ar fi fost acordat ilegal. „Da, firmele sunt ale mele. Nu am supraevaluat imobilul. Suma de TVA pe care am luat-o eu este mica in comparatie cu tunurile care s-au dat. Ocupati-va de adevaratii mafioti, care au luat zeci de miliarde de lei. Sa stabileasca organele statului daca TVA pe care am primit-o este ilegala. Eu spun ca a fost obtinuta corect“, a declarat Constantin Dilgoci. La trei ani de la comiterea faptelor, procurorii i-au dovedit contrariul afaceristului craiovean.


1996, prima condamnare


Constantin Dilgoci a ajuns pentru prima data pe mâna justitiei in anul 1996. Atunci, Tribunalul Târgu Jiu l-a condamnat la un an de inchisoare pentru furtul unei tone de motorina. In timp ce executa pedeapsa, Tribunalul Dolj l-a mai condamnat la un an de inchisoare, alaturi de alti 18 craioveni, in afacerea ROMCEREAL. Acestia au fost acuzati ca au cumparat mii de tone de grâu subventionat de stat pentru a-l exporta ulterior la un pret dublu. Prejudiciul creat a fost, la vremea respectiva, de câteva miliarde de lei, iar in urma anchetei organelor de control au fost arestate 19 persoane, sub diferite acuzatii: dare si luare de mita, inselaciune in dauna avutului public si evaziune fiscala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII