11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarantie ascunsa pentru reconectarea la Distrigaz

Garantie ascunsa pentru reconectarea la Distrigaz

Desi percepe majorari de intârziere pentru neplata la termen a facturii, precum si taxa de reconectare in cazul sistarii furnizarii, Distrigaz Sud- Sucursala Craiova conditioneaza rebransarea abonatului de o garantie care nu este specificata clar in contract.


Craiovenii care n-au reusit sa-si plateasca factura la Distrigaz Sud pâna in a 40-a zi de la emiterea ei ramân fara gaze, conform contractului incheiat cu distribuitorul. Cei mai multi dintre ei afla abia atunci ca nu e de ajuns sa-si achite „consumatia“ catre Distrigaz, majorarile, intârzierile si taxa de rebransare, ci trebuie sa-si deschida un cont de patru milioane de lei vechi in banca, via Distrigaz Sud, pentru cel putin doi ani. „De unde sa le mai dau patru milioane, când am platit deja opt milioane intr-o luna – factura plus majorari, plus reconectare? Si de ce sa-mi faca ei cont intr-o banca, daca eu nu vreau sa am relatie cu acea banca? In contract nu scrie nicaieri ca sunt obligat sa dau inca patru milioane, de vreme ce am achitat acele sume“, a spus un craiovean ramas fara gaz, obligat sa plateasca garantia. Intelegerea oficiala dintre abonatii persoane fizice si Distrigaz Sud prevede la raspunderea contractuala ca operatorul isi reconecteaza beneficiarul, in cazul sistarii pentru neplata, daca acesta si-a achitat toate obligatiile mentionate si „constituie garantia in conformitate cu prevederile Conditiilor generale de contractare pentru consumatorii captivi casnici de gaze naturale“. Aceste conditii se regasesc in contract sub forma a doua articole, in care nu apare nici o vorbulita despre sume, banci, dobânzi, alte termene, actele normative care le stabilesc, dar in care consumatorul afla ca, la cerere, poate primi respectivele… conditii generale de contractare.


Restantieri cu cont in banca


Mai departe, curiosii afla din actul invocat ca, pentru reconectare, trebuie sa garanteze cu suma reprezentând contravaloarea a 300 mc de gaze plus TVA aferenta, calculata la pretul produsului de la data constituirii garantiei. Nici aici nu scrie nimic despre obligatia aruncata de Distrigaz in sarcina unei persoane fizice de a-si deschide cont intr-o banca. „Exista o hotarâre de guvern care prevede ca suntem obligati sa-i cerem abonatului debransat pentru neplata, dar al carui contract nu a fost reziliat, sa depuna o garantie. Noi i-o vom transfera intr-un cont din banca, iar el o va primi inapoi cu dobânda aferenta dupa doi ani, daca in aceasta perioada nu a mai intârziat cu achitarea facturii“, a spus directorul general al sucursalei Craiova a Distrigaz Sud SA, Petre Ciocanescu. El face referire la HG 1354 din 2004, care, intr-adevar, aduce in discutie taxa de reconectare si destinatia bancara a acesteia, precum si termenii de utilizare a banilor pusi gaj de consumatori. „Valoarea acestei taxe se cifreaza la circa patru milioane lei in acest moment si e calculata conform conditiilor generale de contractare“, a mai declarat Ciocanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS