19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstructorii PDR intârzie finalizarea lucrarilor

Constructorii PDR intârzie finalizarea lucrarilor

Constructorii care au obtinut lucrari in cadrul Proiectului de Dezvoltare Rurala in Dolj par sa se fi culcat pe o ureche. Asa se poate explica faptul ca majoritatea termenelor de finalizare a lucrarilor au expirat si pâna in prezent, din cele 16 proiecte, a fost receptionata o singura lucrare.


Cu toate ca reprezentantii Unitatii de Implementare a Proiectului Dolj au monitorizat permanent stadiul lucrarilor, au organizat intâlniri, au aplicat penalitati si au „urecheat“ constructorii pentru intârzieri, nimic nu i-a convins pe acestia sa se apuce de treaba. Asa se face ca, din cele 16 proiecte obtinute de primarii doljeni prin Proiectul de Dezvoltare Rurala, pâna in prezent a avut loc o singura receptie, in cazul alimentarii cu apa din comuna Calarasi. Cu toate acestea, specialistii sunt optimisti in privinta datei de finalizare a lucrarilor. Conform spuselor coordonatorului UIP Dolj, Sorina Georgescu, in cazul majoritatii proiectelor, receptiile ar trebui sa aiba loc in luna iunie. „Stadiul lucrarilor in cele mai multe cazuri este avansat si in cursul lunii viitoare ar trebui receptionate. Mai avem insa probleme cu firma Marsilva din Slatina, care nu si-a schimbat atitudinea si prezinta in continuare dezinteres pentru finalizarea la timp a lucrarilor. De altfel, majoritatea lucrarilor contractate de Marsilva sunt intârziate“, a spus Sorina Georgescu.


Marsilva ar putea ramâne cu panglica netaiata


Firma slatineana a intrat si in vizorul Unitatii de Management a Proiectului de la Bucuresti din cauza intârzierilor si a cererilor de extensie a termenelor de finalizare a lucrarilor. Marsilva a obtinut sapte lucrari de executie prin PDR si s-a ales deja cu o reziliere a contractului in cazul comunei Grecesti. Ionel David, specialist in monitorizare si evaluare in cadrul UMP, a declarat ca, chiar si in cazul in care Marsilva si-ar putea duce la bun sfârsit contractele obtinute, exista posibilitatea ca receptia sa nu fie facuta din cauza calitatii materialelor folosite sau a neconformitatii cu contractul. „Fiecare constructor este obligat sa depuna o scrisoare de garantie pentru a fi siguri ca acesta isi va duce pâna la capat lucrarea in conditiile stabilite prin contract. Daca firma nu face acest lucru, autoritatea contractanta poate apela la alta firma, iar executia lucrarilor va fi platita din valoarea scrisorii de garantie. Oricum, chiar daca Marsilva va finaliza lucrarile, nu este garantat ca lucrarea va fi receptionata. Am avut noua invitatii la receptii in tara, nu am fost de acord cu calitatea lucrarilor si au ramas cu panglicile netaiate. Probabil ca asta se va intâmpla si cu Marsilva“, a spus Ionel David.


Urzicuta, cu strazi nereceptionate dupa doi ani de lucrari


Un caz aparte il constituie lucrarile pentru reabilitarea drumurilor din comuna Urzicuta. Cu toate ca documentele de incepere a lucrarilor au fost semnate in octombrie 2004 si intre timp Marsilva a obtinut alte doua extensii ale termenului de finalizare a executiei, nici pâna in prezent lucrarea nu a fost terminata. Petre Petreanu, managerul proiectului in comuna Urzicuta, a declarat ca primaria, adica autoritatea contractanta, nu doreste sa rezilieze contractul cu Marsilva deoarece demersurile pentru o noua licitatie sunt greoaie, insa acest lucru se va intâmpla daca firma nu vrea sa continue executia lucrarilor. „Marsilva invoca tot felul de motive si amâna intr-o forma sau alta continuarea lucrarilor. E vorba de aplicarea unei solutii cu tratament bituminos, o lucrare care nu este inclusa in contract, dar una necesara, pe care Marsilva nu doreste sa o faca. Daca s-ar apuca mâine de treaba in cinci zile ar termina“, a spus Petre Petreanu.


Exista o explicatie!


Constructorul se apara insa de acuzatiile autoritatilor si spune ca pentru fiecare caz de intârziere exista o explicatie. Marian Florescu, directorul firmei Marsilva, a declarat ca solutia aleasa de UIP Dolj pentru reabilitarea drumurilor din Urzicuta nu este una fiabila pentru zona respectiva, insa unitatea este „rigida si nu vrea sa coopereze“. „Eu nu imi asum responsabilitatea pentru un tratament care va disparea in câteva luni si am cerut acest lucru autoritatii contractante. De aceea se intârzie lucrarile la Urzicuta. La Bulzesti e vorba de o alunecare de teren care necesita lucrari suplimentare, la Seaca de Padure exista o strada unde nu s-a putut lucra, iar la Vârvoru de Jos lucrarea a fost inceputa prea târziu, iar vremea rece nu ne-a mai permis executia. Toate proiectele sunt in curs de finalizare si nu vor exista probleme“, a spus Marian Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS