19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAviara falimenteaza afacerile cu pasari

Aviara falimenteaza afacerile cu pasari

Doljul a fost ocolit pâna acum de gripa aviara. Cu toate acestea, starea de panica din judetele afectate s-a transmis si aici. Producatorii si procesatorii de carne de pasare sustin ca inregistreaza pierderi de pâna la 60%, din cauza isteriei aviare.


Cel mai mare producator si procesator de carne din Dolj, SC FELVIO PROD SRL Bucovat, inregistreaza pierderi uriase din cauza isteriei aviare. Pur si simplu, comerciantii se tem sa mai cumpere carne de pasare, cu toate asigurarile ca aceasta nu reprezinta nici un risc pentru populatie. „Din cauza isteriei aviare, vânzarile de carne ale firmei au scazut cu 60%. Daca pâna acum vindeam zilnic 35-36 de tone, acum cantitatea livrata pe piata nu depaseste 14-16 tone pe zi. Firma pierde aproximativ 250 de milioane de lei vechi pe zi, adica 1,2 miliarde de lei vechi pe saptamâna. Acum, in loc de 36 de tone, producem zilnic 22 de tone si vindem 15. Restul e pe stoc“, a declarat Florin Saveluc, asociat la FELVIO PROD. Acesta spune ca, daca situatia va dura, pierderile vor afecta serios firma: „Daca piata nu va absorbi aceasta cantitate, vom micsora si noi productia, pentru ca altfel nu avem ce sa facem“. Producatorii de carne de pasare sustin ca sunt victimele unei conspiratii menite sa falimenteze patronii autohtoni, in favoarea produselor din import. „Noi trebuie sa fim piata de desfacere pentru producatorii si procesatorii de carne de pasare din SUA si UE. Ar fi o afacere pentru ei sa falimenteze producatorii interni, pentru a-si muta diviziile de productie in România. Am inteles ca România ar avea repartizata o cota mare de productie pe piata comuna europeana, pâna la 500.000 de tone pe an, daca nu ma insel. Asa ca eu cred ca toata aceasta isterie este data de interesele economice“, a mai spus Florin Savaluc.


Si distribuitorii acuza


Acelasi pesimism se inregistreaza si la distribuitori, nevoiti sa se confrunte cu refuzul clientilor de a mai cumpara carne de pasare. Spre exemplu, REMIA SA, unul dintre principalii distribuitori de carne de pasare din Oltenia, se zbate sa supravietuiasca pe o piata aflata in agonie din cauza gripei aviare. Reprezentantii societatii sustin ca numai in depozitul FRIGORIFER din Craiova vânzarile au scazut cu 50%. Acestia spun ca isteria aviarei ii tine departe de produsele de carne de pasare pe eventualii cumparatori, desi aceasta carne are avizul medicilor veterinari ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV). Pe de alta parte, sustin ca li se pun bete in roate de catre Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC). „OJPC a facut in urma cu trei zile un control la FRIGORIFER pentru a verifica modul in care furnizorii respecta decizia de a nu mai trimite spre comercializare carne de la Codlea. Timp de doua-trei ore, cât a durat controlul, depozitul FRIGORIFER a fost inchis. Inspectorii OJPC s-au dus dupa aceea in magazine si au atras atentia comerciantilor ca nu este bine sa mai cumpere carne de pasare de Brasov. Or in Brasov sunt si alti producatori de carne de pasare, cum ar fi AVICOLA Brasov, care n-au avut nici cea mai mica legatura cu gripa aviara de la Codlea. S-au facut analize de laborator si nu a fost gasit nimic. Cu toate acestea, au fost luati si ei in vizor, asa cum vor fi luati la rând si desfiintati toti marii producatori de carne de pasare, mai ales cei care distribuie supermarketurilor si hipermarketurilor din intreaga tara“, a spus Renata Corici, director REMIA.


Aceasta a adus in discutie teoria conspirationista conform careia s-ar incerca discreditarea producatorilor interni de carne de pasare. „Gripa aviara nu este o boala noua in tara noastra, asa cum in mod gresit incearca autoritatile sa ne convinga. Tot timpul mor si au murit pasari in gospodariile de la tara. Insa gripa aviara nu se transmite la om asa de usor, cum iarasi au incercat sa ne faca sa credem. Sa fim seriosi, noi nu suntem ca thailandezii, sa mâncam carne cruda. Aici este vorba de interese economice. In tara noastra sunt oameni de afaceri foarte puternici interesati sa distruga productia interna pentru ca importurile sa prospere“, a mai declarat Renata Corici. Distribuitorul s-a aratat ingrijorat de amploarea pe care a luat-o fenomenul si sustine ca oamenii ar trebui sa consume cu incredere carne de pasare pentru ca „nici un kilogram de carne de pasare nu iese pe poarta fara a avea avizul medicului veterniar, care este salariat al DSV“.


Pareri diferite


In ce-i priveste, inspectorii OJPC Dolj au ramas indiferenti la acuzele care li se aduc. „Nu din cauza noastra este lumea panicata si nu mai manânca pasare, ci din cauza pericolului vehiculat in ultimul timp, de contractare a virusului gripei aviare. Daca pâna acum treceam mai rar pe la FRIGORIFER sau prin marile depozite de distributie de carne din Craiova, in ultimul timp am intensificat controalele si am inceput sa aplicam si amenzi. Nu a luat nimeni insa amenzi pentru puii adusi din Brasov, ci doar pentru cele doua firme producatoare de distributie a carnii de pe platforma din Codlea: PATIPROD si DRAKOM“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul OJPC Dolj. In plus, acesta a mentionat ca in zilele urmatoare controalele vor continua la toate firmele de distributie a carnii de pasare, dar si in magazine, pentru a impiedica vânzarea sau transarea carnii de pasare, pentru ca apoi sa fie livrata clientilor craioveni vrac. Suparat pe acuzele aduse de firmele distribuitoare, Marinescu a precizat ca „FRIGORIFERUL este pe lista neagra a inspectorilor, deoarece conditiile de depozitare si pastrare a marfii din acest depozit sunt necorespunzatoare“.


Nici reprezentantii patronatului din industria carnii nu sustin in totalitate punctul de vedere al producatorilor autohtoni de carne de pasare. Acestia spun ca, desi pierderile provocate de isteria aviara sunt mari, vinovati se fac atât autoritatile, care intretin panica, cât si patronii – care nu reactioneaza adecvat. In ce priveste pierderile, Sorin Minea, presedintele Asociatiei Române a Carnii, sustine ca acestea au fost uriase in primele zile de panica. „In primele doua zile de isterie, vânzarile au scazut cu 80-90%. Strategia adoptata de Ministerul Agriculturii a fost gresita, complet paranoica. Insa si producatorii de carne de pasare au avut reactii tâmpite. Au acuzat ca necazurile ar veni de la carnea de import, iar acel raport SRI parca le-a venit ca o manusa“, a spus Minea. Reprezentantul patronatului a mai spus ca firmele românesti ar trebui sa inteleaga concurenta straina asa cum este si sa mai invete legislatie: „Teoria conspiratiei e o tâmpenie. La ora actuala, carnea de pasare din Brazilia si SUA se importa in toata Europa, fara restrictii. Dar asta este politica românului, sa moara si capra vecinului. Din cauza acestei isterii s-a inregistrat o scadere a vânzarilor atât la producatorii români, cât si la cei straini. Acum este vorba de scaderi de 20% la produsele procesate si la 30-40% la carnea de pasare“. In final, trebuie spus ca patronatul carnii se asteapta ca situatia pe piata sa se echilibreze, cu conditia sa nu apara si alte focare de aviara in tara. „Eu zic ca, daca nu mai apare cine stie ce tâmpenie, situatia vânzarilor de carne de pasare se va redresa in scurt timp“, a incheiat Sorin Minea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS