13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEdilii sinistrati, la judecata prefecturii

Edilii sinistrati, la judecata prefecturii

Cu toate ca debitul Dunarii este in scadere si pericolul de inundatii a trecut, primarii doljeni din localitatile riverane nu pot rasufla usurati. La usa primariilor bate comisia de la prefectura, care analizeaza cât de mult s-au implicat edilii pe perioada inundatiilor.


De la inceputul acestei saptamâni, o comisie a Prefecturii Dolj merge in fiecare localitate riverana Dunarii si evalueaza activitatea primarilor inainte, in timpul si dupa revarsarea apelor Dunarii. Daca primarii din Bechet, Ostroveni, Gighera, Dabuleni si Calarasi au iesit din controlul comisiei mai mult sau mai putin sifonati, ceilalti 12 asteapta sa ajunga la raport.


„Cu toate ca am colaborat bine cu majoritatea primarilor, au existat si cazuri in care primarii nu au actionat in conformitate cu Manualul Primarului pentru Situatii de Urgenta si nu au raspuns solicitarilor prefecturii. Un exemplu, din controalele facute pâna acum, este cel al primarului din Dabuleni, care nu avea in primarie un plan pentru situatii de urgenta, unul de interventii in caz de inundatii, iar lista cu membrii comitetului local pentru situatii de urgenta nu a mai fost actualizata din 2004“, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.


2.500 de persoane evacuate in opt ore


Primarul din Dabuleni, Nicolae Dragoi, a recunoscut ca in lista cu cei care fac parte din comitetului local pntru situatii de urgenta nu au fost modificate functiile unor membri.


„Se leaga de nimicuri. Este vorba de fostul director al Grupului Scolar Agricol din Dabuleni, care figura pe lista ca director. Si actualul director, si fosta directoare fac parte din comitet si au participat la toate actiunile noastre. Eu si oamenii din primarie am stat zi si noapte pe dig, dar se leaga de mine pentru ca sunt primar PSD si asta nu le convine“, a spus Dragoi. Prefectul a declarat in schimb ca evaluarea primarilor nu se face pe criterii politice, ci in functie de modul in care au gestionat criza inundatiilor.


„Nu conteaza din ce partid faci parte, pentru ca politica o fac in birou, nu pe perioada inundatiilor. Trebuie sa trecem odata peste superficialitatea care ne caracterizeaza pe noi, oltenii, pentru ca vom ramâne nu doar codasii tarii, ci si ai Europei“, a precizat Giugea.


Prefectul a dat si un exemplu de edil care a actionat ca la carte, primarul comunei Calarasi, Vergica Sovaila. „Si teoretic, si practic ne-am pregatit din timp, am facut planuri pentru situatii de urgenta, am asigurat serviciul de permanenta, am mobilizat pe diguri peste 350 de oameni cu utilaje si am pus peste 80.000 de saci atât pe diguri, cât si in jurul satului Sarata, iar munca noastra a fost rasplatita pentru ca Dunarea nu a intrat in sat. Cu toate astea, noi am reusit sa evacuam in opt ore 2.500 de locuitori“, a explicat Sovaila.


„Nu te duci in fata viiturii cu ghidul in mâna“


Majoritatea primarilor din localitatile cele mai afectate de revarsarea Dunarii asteapta controlul prefecturii in timp ce evacueaza apa din casele si gospodarile oamenilor si cauta solutii pentru stramutarea sinistratilor. „Astept sa vina toate controalele posibile, ca au venit si m-au si amendat. Fiecare localitate are specificul ei, oamenii au tabieturile lor si trebuie sa actionezi si in functie de asta. Nu se pot face evacuari ca la carte, deoarece nu poti sa stii cum reactioneaza oamenii când se vad cu Dunarea in casa si ei nu pleaca pâna nu vad cu ochii lor dezastrul. Si, oricum, de citit citesti ghidul primarului, dar nu te poti duce cu el in fata viiturii“, a explicat Iulian Silisteanu, primarul din Rast.


Comisia care va face evaluarea primarilor ar putea avea probleme atunci când va merge la Primaria Cârna pentru a cere documentatia necesara, deoarece cladirea primariei este in mijlocul apelor, iar actele sunt fie aici, fie la Primaria Goicea. „Noi avem actele imprastiate intre Primaria Cârna si Primaria Goicea si nu stiu unde sunt exact documentele pe care mi le va cere comisia. Sper sa nu fie probleme si sa aprecieze actiunile mele din perioada inundatiilor. Eu m-as nota cu sase, dar asta ca sa ma ambitionez si pe viitor sa ma descurc si mai bine“, a spus Constantin Radu, primarul din Cârna. Dupa ce comisia de control a prefecturii va finaliza evaluarea activitatii primarilor pe durata inundatiilor, acesta va intocmi un raport in functie de care primarii doljeni pot fi felicitati sau penalizati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS