11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi frati cuceresc prin dans

Doi frati cuceresc prin dans

La indieni, dansul insemna geometria ideala a formei, ingemanarea artelor, dar in acelasi timp dinamism. Dansul a cunoscut multe forme de rafinament si la vechii greci, insemnând emotie, cucerirea spatiului si curajul de a depasi limitele mobilitatii. Astfel, dansul ofera multiple satisfactii, fara a le uita pe cele estetice. El ne invata sa fim armoniosi in intregul limbaj al gesturilor.


Patricia si Fabian Popescu sunt doi frati craioveni de 16, respectiv 18 ani, care au reusit sa incânte o multime de oameni cu gratia pe care o afiseaza atunci când apar pe ringul de dans. Au inceput sa faca inca de la vârste foarte fragede cursuri de dans. Acest talent l-au mostenit de la mama lor care, la rândul ei, l-a mostenit de la bunic.


„Eu am inceput sa practic dansul la sase ani, iar sora mea la patru. Mama ne-a fost primul profesor, de fapt si singurul. Am dansat pentru inceput rock and roll, la balurile liceului nostru si incet-incet, am intrat in lumea dansului sportiv. Acum, dupa multe sacrificii, putem spune ca suntem la un nivel mediu si incercam sa ajungem cât de sus putem“, a declarat Fabian.


La dansul sportiv sunt sase clase de departajare: Hobby, E, D, C, B si A Super. In prezent, Patricia si Fabian sunt in clasa C si concureaza nu numai cu cei de la clasa lor, dar si cu cei de la clasele superioare. Au trecut peste trei clase si sunt la mijlocul clasamentului. La dansul sportiv este vorba de fapt de accederea de la o clasa inferioara la o clasa superioara prin obtinerea unui punctaj.


„Suntem la jumatatea clasei C, mai avem nevoie de câteva puncte si trecem in clasa B. Ne trebuie, pentru a accede in clasa B, 200 de puncte, iar noi avem doar 120. Suntem la acest nivel mediu pentru ca sunt o multime de perechi bune in tara si mai avem de lucru pentru a ajunge unde vrem“, a spus Fabian.


Toti cei care sunt concurentii lor de aici, din Craiova, sunt fosti colegi, care au fost elevii mamei lor.


„Acestia s-au hotarât sa-si faca singuri un club, din acel club s-au format altele si asa mai departe. Si-au adus un antrenor din Pitesti si acum sunt concurentii nostri la mai toate concursurile“, a declarat Patricia.


Aceste competitii sunt organizate de Federatia Româna de Dans Sportiv si de fiecare club din tara.


„Clubul nostru, «Patricia Dance», o sa organizeze un concurs undeva in toamna. Acesta o sa fie, de fapt, editia a doua a concursului «Cupa Oltenia». Se va face si o competitie judeteana, pentru scoli, insa, datorita faptului ca noi ne aflam la o categorie superioara, nu mai avem voie sa participam“, a afirmat Patricia.


Patricia este eleva in clasa a IX-a si Fabian in clasa a XI-a. De obicei, acorda mai mult timp scolii, aceasta fiind pentru ei o prioritate. Singurul moment de relaxare este sâmbata seara, dar asta doar pentru Fabian, care mai iese uneori cu prietenii.


„Dansul este pentru noi situat pe locul doi si il abordam mai mult ca pe un hobby. La Patricia nu este cazul sa se gândeasca la discoteci, pentru ca vârsta nu-i permite“, a declarat Fabian.


In timpul saptamânii, nu este timp de distractie, pentru ca au antrenamente de la 6.30 pâna la ora 22.00, iar câteodata de la ora 17.00 la 22.00, pentru ca au cursuri cu incepatorii, Patricia si Fabian fiind si instructori.


Locul cinci in Slovacia


„Vara trecuta am luat al cincilea examenul de instructori care s-a tinut la Mamaia in cadrul unui congres de dans sportiv. A durat cinci zile, din care in primele patru s-au prezentat figurile care urma sa participe la examen, iar a cincea zi s-a dat examenul si am luat cu 9,20. Patricia urmeaza sa dea acest examen la vara, insa, daca o sa plece la Bucuresti, acolo o sa dea probabil examen la Scoala Nationala de Antrenori“, a precizat Fabian.


Dintre premiile câstigate de cei doi, putem mentiona cele trei locuri trei la nivel national, pe când erau la clasa E, si un loc patru la clasa D. Au participat si la concursuri in afara tarii. In Slovenia au ajuns in finala si au luat locul cinci din cele sapte perechi care s-au calificat in acest ultim act al competitiei.


„Aici se vede cu adevarat valoarea ta pentru ca punctarea se face pe calculator si nu mai poate modifica nimeni scorul. Sunt arbitri din foarte multe tari, nu te cunoaste nimeni si nu au cum sa te dezavantajeze. O sa incercam mai mult in afara pentru ca avem mai multe de invatat si experienta pe care o acumulezi este foarte mare“, a explicat Patricia.


Cei doi frati nu au fost scutiti de peripetii, la fiecare concurs la care au participat intâmplându-se ceva comic, de care sa isi aduca aminte.


„Mi-a sarit pantoful din picior, rochia mea s-a agatat de rochia altei concurente la un vals vienez. La concursuri, in general, este foarte frumos. Ne intâlnim cu toate perechile concurente, suntem prieteni, iar in ring nu este o lupta, este doar sentimentul de competitie“, a povestit Patricia.


Ca toti cei care doresc sa atinga o tinta si cei doi dansatori au idolii lor.


„In România este o singura pereche care este la profesionisti, instructorii celor de la emisiunea «Dansez Pentru Tine» si e normal sa ii avem ca idoli, dar ne mai trebuie antrenamente pentru a-i ajunge“, a spus Fabian.


Dansul dragostei si al vietii


La noi in tara, Federatia Româna de Dansuri s-a infiintat in 1990. Dansul sportiv este impartit pe doua mari sectiuni: standard si latino-american. Dansurile standard sunt: vals lent, tango, vals vienez, slow fox si quick step, iar cele latino-americane: samba, cha-cha, rumba, paso doble si jive. Rock and roll este un dans la libera alegere. Se stabileste combinatia initiala, dar poti sa improvizezi figurile.


La dansul sportiv sunt figuri impuse si totul este foarte organizat. Pâna si vestimentatia trebuie sa respecte un tipar. Pentru fiecare clasa sunt anumite figuri, numai pentru clasa A Super poti face ce figura doresti, poti sa improvizezi, dar nu ai voie sa-ti ridici partenera de la sol.


„Din sectiunea latino, cel mai mult imi place rumba, dansul dragostei, si din sectiunea standard imi place tangoul, dansul vietii“, a declarat Fabian.


Si unul si celalalt se bucura pentru faptul ca se au ca parteneri pentru ca au mai mult timp la dispozitie pentru a exersa si invata anumite coregrafii chiar si acasa. Nici faptul ca mama lor le este profesoara nu-i prea incomodeaza pe cei doi dansatori.


„Fiind si mama, si profesoara lor de dans trebuie sa lupt pe doua fronturi cu ei, pentru ca tentatiile din jur sunt foarte mari“, a declarat mama-profesoara a dansatorilor craioveni, Mioara Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII