10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionari la foc automat

Pensionari la foc automat

Casa Nationala de Pensii va centraliza datele din peste sapte milioane de carti de munca, astfel incât, in cel mult doi ani, calculul unei pensii si decizia de pensionare sa fie date in cel mult o ora, nu in câteva luni, a anuntat ieri Mihai Seitan, presedintele CNPAS. Acesta a precizat ca aproximativ 2.300 de persoane din cele peste 3.500 care au lucrat la recalcularea pensiilor vor fi pastrate, timp de doi ani, pentru a centraliza datele din cartile de munca.


„Cu oamenii pe care ii avem pentru recalculare, cu calculatoarele pe care le detinem, cumparate pentru acest proces, vom prelua toate datele din cartile de munca active, pentru ca atunci când se va ajunge la pensie sa se poata face un calcul de asa natura incât intr-o jumatate de ora, o ora persoana sa obtina decizia de pensie. Nu in doua luni, trei sau sase, cum s-a ajuns in acest moment din cauza, repet, volumului imens de munca pentru recalculare“, a spus Seitan.


Actiunea presupune preluarea datelor referitoare la stagiile de cotizare aferente tuturor detinatorilor de carnete de munca, pentru vechimi in munca anterior datei de 1 aprilie 2001, indiferent unde sunt pastrate aceste documente. Cu alte cuvinte, procesul presupune transcrierea datelor din 7.083.069 de carti de munca, aflate fie la inspectoratele teritoriale de munca (3.227.389), fie in posesia angajatorilor si agentilor economici (1.636.413), la institutii publice (884.398) ori in posesia somerilor (480.971) sau a angajatilor (672.984).


Cartile de munca vor fi preluate treptat, pe parcursul a doi ani, de casele teritoriale de pensii, pe baza unei planificari, direct de la detinatori (inspectorate de munca, persoane fizice sau juridice), precum si prin intermediul agentiilor de ocupare a fortei de munca. Datele din cartile de munca vor fi stocate intr-o baza de date la nivelul Casei de Pensii, astfel incât, la finalizarea procesului, deciziile de pensionare sa fie pronuntate in cel mult o ora catre beneficiar.


Costurile acestui proces au fost estimate la 27 de milioane RON (270 de miliarde de lei vechi) numai pentru anul 2006. Presedintele CNPAS a afirmat ca intârzieri in solutionarea deciziilor de pensionare s-au inregistrat cu precadere in Bucuresti, oras in care se afla zece la suta din totalul pensionarilor din România.


„Doar in Bucuresti s-au intâmplat aceste situatii, generate si de mutarile de sedii, de arhive. Bucurestiul va fi insa reorganizat astfel incât deservirea sa fie la cele mai inalte asteptari. Poti sa faci tu o treaba cât se poate de profesionista in spatele peretilor, dar daca omul vine la ghiseu si este nemultumit de modul in care este tratat, i se vorbeste, e nelamurit si daca pleaca nemultumit, degeaba are calculul bine facut, pentru ca imaginea institutiei scade“, a spus Seitan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS