14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartele de metrou pe post de carduri bancare

Cartele de metrou pe post de carduri bancare

Banalele cartele de metrou si-au dovedit din plin eficienta pentru trei falsificatori de carduri. Metoda ingenioasa prin care acestia au reusit sa copieze datele de identificare ale mai multor cetateni straini, dar si introducerea propriu-zisa a sistemului pe banda magnetica a legitimatiilor Metrorex au dat batai de cap anchetatorilor.


Potrivit Politiei Române, Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, a reusit sa demaste activitatile ilegale ale lui Constantin Cozmin Vâlcioiu, de 24 de ani, Daniel Marinel Munteanu, de 20 de ani, si Dumitru Bazavan, de 42 de ani.


Acestia, spun politistii, sunt cercetati pentru savârsirea infractiunilor de frauda informatica, adica falsificarea instrumentelor de plata electronica, detinerea de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos. In timpul cercetarilor, s-a stabilit ca toti cei trei, timp de un an – 2005 – au obtinut de pe internet informatii importante referitoare la datele de identificare si securizare a cartilor de credit apartinând unor cetateni straini. Pentru a putea efectua extrageri in numerar, infractorii au fabricat imediat si cardurile care urma sa fie introduse in bancomate. Cu ajutorul unor dispozitive electronice specifice, cei trei le-au implementat pe banda magnetica a mai multor carduri blank si a unor cartele de metrou. Banii erau ridicati de la ATM-uri, situate pe raza municipiilor Râmnicu Vâlcea si Dragasani.


In cursul lunii septembrie 2005, Vâlcioiu si Munteanu au fost surprinsi, de oamenii legii, in timp ce accesau un bancomat cu intentia de a obtine sume de bani din contul unor cetateni straini, folosind un card contrafacut. Demarând ancheta, ofiterii de la Crima Organizata au descins, la inceputul anului, la locuintele celor trei. La perchezitiile domiciliare au fost ridicate doua hard disk-uri, 19 cartele de metrou, trei carduri având diverse inscriptii si un card blank. Bunurile ridicate de politisti au fost expertizate, pe 18 ianuarie, stabilindu-se faptul ca acestea contin date de identificare si secretizare de carti de credit ale unor persoane din strainatate. Probele existente la dosar au fost concludente pentru retinerea, la 24 ianuarie, a lui Daniel Marinel Munteanu. In aceeasi zi, el a fost prezentat judecatorilor din cadrul Tribunalului Vâlcea, care au emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile.


Anchetatorii au stabilit ca acesta este, de fapt, initiatorul si coordonatorul intregii operatiuni de falsificare, iar ceilalti doi erau simpli executanti ai ordinelor sale. Vâlcioiu si Bazavan sunt cercetati, deocamdata, in stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS