10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTragedie in Mina Anina

Tragedie in Mina Anina

Un tragic accident, soldat cu sapte morti, s-a petrecut sâmbata dimineata, in urma unei explozii produse in jurul orei 5.30 in Mina Anina din judetul Caras Severin. Minerii Ion Vasile Marc, de 27 de ani, Daniel Balan Cristian, de 29 de ani, Virgil Schaider, de 43 de ani, Daniel Vinau, de 30 de ani, Dan Puscau, de 39 de ani, Matei Izarnar, de 52 de ani, si Gheorghe Marisescu, de 45 de ani, si-au pierdut viata. Ultimii doi au fost initial dati disparuti, intrucât corpurile lor nu fusesera descoperite la locul deflagratiei, insa ulterior ei au fost gasiti morti de catre echipele Salvamin Petrosani, separat de corpurile celorlalti cinci mineri ucisi de explozie.


Pe lânga cei sapte morti, alti mineri s-au ales cu rani grave. Marian Minca, de 41 de ani, si Relu Dracea, de 35 de ani, au fost raniti grav in urma exploziei, fiind transportati la Spitalul din Timisoara. Un alt ortac, Marcel Strachina, de 34 de ani, intoxicat cu monoxid de carbon si având arsuri superficiale, a ramas internat la Spitalul din Resita. Alti doi raniti in explozie, Vasile Vela si Nicolae Craciuna, care au suferit politraumatisme si contuzii usoare, au refuzat internarea.


Pentru ca mina a trebuit sa fie inchisa timp de 24 de ore pentru a se ventila, abia ieri anchetatorii au putut cobori in mina pentru a stabili cu exactitate cauzele tragediei. Din primele cercetari, se pare ca a fost vorba despre o acumulare de gaz metan, care ar putea proveni din stratul de huila sau din descoperirea unei pungi de gaz metan.


Mina Anina, de domeniul trecutului


In urma exploziei de sâmbata dimineata, autoritatile au luat hotarârea ca mai multe galerii de la Anina sa fie conservate. Mina Anina era prinsa intr-un program de conservare, urmând ca in acest an o comisie sa evalueze conditiile din mina si sa decida când si ce se va inchide. Explozia care a avut loc in subteran a grabit disponibilizarea minerilor.


„Din aceasta clipa, mina este inchisa pâna la incheierea anchetei in ceea ce priveste accidentul din subteran. Mina Anina era prinsa intr-o lista a minelor pe cale de a fi conservate si urma ca in acest an sa hotarâm ce se va inchide. Galeria in care a avut loc tragicul eveniment era pe lista celor care urma sa fie conservate“, a declarat Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.


Deflagratia, care a avut loc pe fondul unei acumulari de gaze in cel mai important centru carbonifer din Banat, a pus pe jar si pe presedintele si pe premierul României, care au ajuns in zona dupa lasarea intunericului.


Basescu si Tariceanu, la locul deflagratiei


Asteptat de peste 300 de mineri, Traian Basescu a ajuns la Mina Anina in jurul orei 18.30, fiind insotit de premierul Calin Popescu Tariceanu, dar cei doi au trecut repede prin multime, fara sa discute cu oamenii care ii asteptau inca din zorii zilei.


„Nici nu ne-a bagat in seama, nu a stat de vorba cu prostimea si nici nu ne-a ascultat pasurile. Cum a venit, asa a plecat, a spus ca nu vrea sa ia parte la circul mediatic pe care l-au pus la cale institutiile de presa din România“, a declarat Fanel Nichita, miner.


Presedintele Basescu a stat la mina aproximativ o ora, timp in care a analizat situatia, intr-un birou al intreprinderii, apoi a coborât la putul care a ucis sapte oameni, de unde a dorit sa plece când unul dintre minerii mai curajosi a inceput sa strige: „Domnu’ presedinte, trebuie sa rezolvam situatia. Noi, la Anina, suntem sortiti pieirii, nu mai avem unde munci si nici unde sa ne crestem copiii. Au murit oameni acolo, in subteran, si toti sunt colegi cu noi. Eram obligati sa lucram in pericol, ca daca nu scoteam cantitatea de carbune pe care o aveam in plan, sefii ne taiau salariile“, a strigat minerul. Traian Basescu a stat de vorba cu câtiva mineri, dar nu a dorit sa fie filmat sau inregistrat. „Eu nu vreau sa iau parte la circul televiziunilor si nu doresc sa fiu filmat“, a afirmat seful statului, moment in care jandarmii si fortele de ordine i-au impins pe jurnalisti de lânga presedinte.


Sute de oameni au ramas cu un gust amar dupa plecarea presedintelui. „Nici condoleante nu ne-a transmis, a plecat cum a venit! Sa traim bine, dar unde, daca nu mai avem unde munci?!“, s-a auzit din gura unui miner.


Investigatii oficiale


La câteva ore dupa plecarea presedintelui, echipele de salvatori au scos la suprafata trupurile neinsufletite ale minerilor, care au fost transportate la morga spitalului fara ca rudele sa le poata vedea. Conducerea Intreprinderii Miniere Anina a luat hotarârea sa dea rudelor celor morti si raniti zece salarii si un ajutor de inmormântare, iar pentru sotii si copii, sa le fie gasit un loc de munca, in perioada urmatoare.


In zorii zilei de ieri, pe poarta unitatii a fost pus un anunt, prin care muncitorii erau informati ca la secretariatul intreprinderii se primesc cereri de disponibilizare prin ordonanta guvernamentala.


Doua echipe de procurori din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au demarat o ancheta in cazul exploziei produse la Mina Anina. Una dintre echipe este de la Biroul de cercetare a dezastrelor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, iar cealalta de la Sectia de urmarire penala si criminalistica.


Miliardar printre decedati


In galeria minei din Caras-Severin au murit patru tineri cu vârste cuprinse intre 26 si 33 de ani, alti doi barbati gasindu-si sfârsitul in adâncul celei mai mari galerii din Europa chiar cu decizia de pensionare aprobata. Cel de-al saptelea miner mort a avut o soarta mai ciudata. Desi câstigase la Loto «5 din 40», anul trecut, peste doua miliarde de lei, nu a dorit sa plece de la serviciu pâna ce nu va iesi la pensie. Danut Puscau a murit insa ars de explozie in mina unde lucra ca artificier de peste 25 de ani. In momentul deflagratiei se aflau in subteran 200 de mineri, dar numai sapte au murit, iar cinci au fost grav raniti.


Bilant tragic


Accidentele de la Anina s-au soldat, in 200 de ani, cu mai mult de o mie de morti. In 1858, o explozie din cauza acumularii de metan s-a soldat cu cinci morti. In 1864, la Putul Brainer, o surpare a ucis 17 persoane. Alti 47 de mineri au murit in 1884, la Mina Colonie, in urma unui incendiu in subteran. Zece ani mai târziu, 43 de mineri si-au pierdut viata in urma unei explozii a prafului de carbune. Cel mai grav accident din istoria minelor de la Anina s-a produs pe 7 iunie 1920. O explozie a depozitului de dinamita din subteran a ucis 270 de oameni. Cauza precisa a exploziei nu a fost pe deplin elucidata, vorbindu-se atât de neglijenta, cât si de un sabotaj. La câteva zile de la explozie, directorul fostelor Uzine ale Domeniului Resita a fost gasit impuscat in vila sa, cladire in care astazi se afla Primaria Anina. Tragedia din 1920 a fost urmata de accidente cu doi, trei sau patru morti, ultimul incident grav fiind in 1952, la Mina Ponor, unde au murit 18 persoane, din cauza unui militar care a fumat in abataj. Un alt accident a avut loc in 1962, când trei mineri au murit arsi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII