11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatul Motoci, devastat din nou de ape

Satul Motoci, devastat din nou de ape

De câte ori ploua in judetul Dolj, satele situate in apropierea pârâului Teslui sunt inundate. Sapte gospodarii din Motoci, comuna Mischii, si peste zece hectare de teren agricol au fost din nou afectate de ploaia cazuta in seara de 4 ianuarie.


In 2005, locuitorii din Motoci s-au confruntat de trei ori cu inundatiile. La câteva zile dupa trecerea in noul an, apele ii incearca din nou pe sateni. Oamenii asteapta acum ca viitura sa le ia si sufletul. „Nu stim incotro sa o mai luam. Cui sa ne mai plângem. Poate doar lui Dumnezeu!“, a spus cu disperare Ana Patru, a carei gospodarie se afla sub ape. Cu lacrimi in ochi, femeia povesteste cum toata noaptea a scos apa din curte cu galetile. „Toata noaptea n-am dormit de frica sa nu intre viitura peste noi. Din curte am scos peste 30 de galeti de apa. Si acum balteste din nou peste tot. In casa nu a intrat, dar asta ne mai lipsea pe timp de iarna. Numai o minune ne mai poate salva“, a mai spus femeia. In aceeasi situatie, cu apa pâna la pragul casei, se afla si familia Ciobanu care se vede acum nevoita sa-si construiasca alta casa. „La primavara o s-o darâm pe asta si voi construi alta. Aici nu se mai poate locui. Totul este imbibat cu apa, iar pe pereti s-a intins mucegaiul. Asa am tinut-o toata vara si daca am inceput anul acesta tot asa, e vai de noi“, a spus Marin Ciobanu.


Se cauta solutii pentru remedierea situatiei


Ion Duta, primarul comunei Mischii, a relatat ca de aceasta data situatia este mai bine controlata. In urma interventiilor repetate din vara, Directia Apelor Jiu Craiova, si reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Dolj au fost de data aceasta pe pozitii. „In seara de 4 ianuarie, in jurul orei 22.00, am primit primul semnal ca Drumul European 65 este inundat in zona Scolii Urechesti. De atunci suntem in alerta. Cei de la Apele Române au venit deja in zona cu utilaje si incearca acum deversarea apei in râul Teslui. Desi situatia nu este grava, am informat si prefectura judetului. Deocamdata nu este nevoie de interventia pompierilor“, a declarat primarul din Mischii.


Duta a adaugat ca din punct de vedere tehnic exista solutii de drenare a apelor pluviale care se scurg de pe dealuri, solutii care ar salva câteva comune de la cosmarul inundatiilor. De aceeasi parere s-a declarat a fi si Iliodor Plastoi, directorul SGA Dolj, care a spus ca problema poate fi rezolvata: „Problema este delicata. Si desi aceste canale de colmatare a apei apartin Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF) Dolj, noi ne-am apucat de lucru. Avem un utilaj care la aceasta ora evacueaza apa. N-avem incotro, trebuie sa gasim o modalitate de a devia cursul apei“.


La mila Domnului


Ca o concluzie, primarul Ion Duta a precizat ca in Motoci au fost afectate sapte gospodarii care au de suferit de fiecare data când ploua, apele scurgându-se in sate de pe dealurile din jur.


„Vina este a tuturor. Pe noi nu ne inunda neaparat pârâul Teslui, ci apele care se scurg de pe versanti. Inainte de ’90, la baza dealurilor erau facute niste canale de colectare a apelor care erau dirijate spre albia râului. Dupa ce s-au impartit pamânturile, nimeni nu a mai avut grija sa le curete si astfel s-au colmatat, iar unele chiar nu mai exista. Acum, noi suntem cei care am ramas la mila Domnului“, a precizat primarul din Mischii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS