19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Prapad in Oltenia

17 drumuri judetene din Gorj sunt afectate de alunecarile de teren, pe unul dintre acestea circulatia fiind inchisa, iar pe altele se circula cu greutate. Potrivit conducerii Consiliului Judetean Gorj, 27 de alunecari de teren au produs importante pagube pe drumurile judetene. Cel mai afectat este drumul 673 Miculesti – Slivilesti – Motru, pe care nu se circula in momentul de fata. Drumul s-a surpat pe o distanta de aproximativ 50 de metri, in urma deplasarii dealului pe care este amplasat. Drumul a fost refacut de Societatea de Inchidere a Minelor si a fost predat, prin protocol, in luna octombrie, Consiliului Judetean Gorj. „Drumul nu este clasat ca drum judetean, ci se afla in curs de clasare. Au venit proiectantii care au lucrat la acest drum, in vederea stabilirii lucrarilor urgente care trebuie sa se execute“, a spus Marius Banica, seful Serviciului de Drumuri Judetene din cadrul Consiliului Judetean Gorj.


Pe drumul 605 A din comuna Danciulesti se circula doar pe o singura banda, dupa ce, in urma cu câteva zile, o parte din dealul de lânga drum s-a surpat. Lucratorii Intreprinderii de Drumuri si Poduri Gorj au intervenit imediat si circulatia a fost redata pe un singur sens de mers.


Si pe drumul judetean din comuna Schela se circula pe o singura banda, dupa ce trei sferturi din carosabil s-au surpat. Lucrarile de consolidare a drumului, incepute in toamna trecuta, au fost sistate din cauza timpului nefavorabil.


60 de miliarde de lei pentru repararea drumurilor


Doua drumuri judetene sunt afectate in mai multe locuri de alunecarile de teren. Astfel, pe drumul 675 C, intre Bustuchin si Târgu Logresti, sunt patru puncte critice, pe unde se circula cu restrictii de viteza si de tonaj. Si pe drumul dintre localitatile Baia de Fier si Novaci sunt doua alunecari de teren. In apropiere de Baia de Fier se circula chiar pe acostament. Marius Banica a spus ca lucrarile de reparare a drumurilor vor incepe in acest an. Acesta a precizat ca suma necesara pentru efectuarea lucrarilor se ridica la peste 60 de miliarde de lei.


Precipitatiile produc pagube in Mehedinti


In urma evaluarilor facute de comisiile locale si judetene din Mehedinti s-a concluzionat ca precipitatiile cazute in ultimele zile au produs insemnate pagube materiale. In mai multe sate din nordul si vestul judetului, peste 20 de case sunt in pericol de a fi inghitite de pamânt, iar zece drumuri judetene si comunale au fost inchise circulatiei.


Comunele Floresti si Bâcles sunt cele mai afectate, in Floresti peste 15 gospodarii fiind distruse de viiturile de pamânt si de avalansele provocate de scurgerea apelor de pe dealuri. „Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) a fost sesizat scris si telefonic de mai multe primarii din Mehedinti in ceea ce priveste alunecarile de teren si drumurile impracticabile. Vom actiona in zona cu utilajele din dotare si vom incerca diminuarea pagubelor materiale“, a declarat locotenentul Cristian Stanciu, purtator de cuvânt al ISU Mehedinti.


Oamenii sunt disperati si au inceput sa creada ca nimic nu ii va mai scapa de necazul care s-a abatut peste ei. „In numai câteva zile, pamântul a luat-o la vale si mii de tone de bolovani sunt gata sa-mi cada peste casa. Am doi copii si o sa ramânem pe drumuri. Am anuntat primaria, politia, pompierii, pe toata lumea, dar nimeni nu poate tine piept furiei pamântului“, a declarat Titina Vulpie, localnica din Floresti.


Zece familii din satele Zegujani, Pesteana si Copacioasa au inceput sa-si adune lucrurile din gospodarii si asteapta ca in orice moment casele lor sa fie facute una cu pamântul. „Nu ne ajuta nimeni, suntem pierduti, asa ceva nu am vazut niciodata. In fiecare zi mai fug câte cinci, sase metri din pamântul de sub case. Seara trecuta am dat la vite de mâncare, iar azi-dimineata am gasit grajdul cazut pe ele. Ne este frica sa mai stam in case“, a declarat Maria Todoran din Zegujani.


Autoritatile au renuntat si ele la lupta, dupa mai multe incercari esuate de a tine piept alunecarilor de teren, iar acum privesc la fel de neputincioase ca si oamenii cum satele sunt inghitite de pamânt. „Am incercat si incercam sa tinem piept viiturilor, avem un buldozer care intinde pamântul, dar nu facem fata. Am anuntat Inspectoratul de Urgenta Mehedinti, dar nu a intervenit nimeni pâna acum. Nu avem ce face si nu putem sa-i ajutam pe acesti oameni“, a declarat viceprimarul comunei Floresti, Gheorghe Ciuta.


In Mehedinti mai sunt afectate comunele Cazanesti si Simian, iar drumurile judetene 607 A , 606 B, 563 A sunt afectate de ploile din ultimele cinci zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS