16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a rupt pamântul la Ocnele Mari

S-a rupt pamântul la Ocnele Mari

Dezastru ecologic la Ocnele Mari. Peste un milion de metri cubi de saramura s-au deversat in Olt in noaptea de 22 spre 23 decembrie, ceea ce a dus la o crestere a salinitatii de la 300 de miligrame/litru, inregistrate in mod normal, la 20.000 de miligrame/litru.


Autoritatile din judetul Vâlcea au intrat in alerta vineri dimineata, dupa ce la Ocnele Mari au avut loc prabusiri importante ale tavanului cavernei. Alarma s-a dat in jurul orei 5.00, autoritatile trecând de la codul galben de alerta la cel rosu, dupa ce conurile de surpare formate la suprafata in 2001, 2004 si 2005 s-au unit ca urmare a prabusirii unei mari suprafete de teren. Conducerea judetului Vâlcea si Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta au emis vineri, in jurul orei 11.00, ordinul de evacuare a familiilor care locuiesc in zona lacului de retentie de la Ocnele Mari, dupa ce digul in spatele caruia se colecteaza saramura a inceput sa cedeze.


Dezastrul s-a declansat in Câmpul II de Sonde din zona Ocnele Mari din cauza prabusirii masive a cavernelor. Cum lacul de retentie a saramurii de la baza zonei de exploatare era plin, autoritatile judetene au trecut la evacuarea clorurilor in Pârâul Sarat, afluent al râului Olt. Initial, deversarile s-au facut in cantitati de doi-trei metri cubi pe secunda, insa cum lacul era plin, iar debitul apei sarate era din ce in ce mai mare, autoritatile au fost nevoite sa goleasca lacul prin orice metoda posibila. La primele ore ale diminetii de 23 decembrie, au fost puse in functiune doua pompe de mare capacitate cu ajutorul carora saramura acumulata a fost evacuata in albia Pârâului Sarat. Totodata, conducerea Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), intrunit la Ocnele Mari, a luat masura instituirii codului rosu, cod care indica intrarea intr-o faza periculoasa a proceselor care afecteaza stabilitatea cavernei de la Ocnele Mari.


Ordinul de evacuare i-a prins pe localnici cu cozonacii-n vatra


Au fost anuntate imediat familiile care locuiesc in imediata apropiere a Pârâului Sarat care ar fi putut fi afectate de deversari de saramura. Ordinul a fost clar: toti localnicii sa se pregateasca sa evacueze zona. In ciuda acestui lucru, foarte multi dintre localnici, prinsi cu sarmalele pe foc si cu cozonacii in vatra, au refuzat sa-si paraseasca locuintele sub propriile semnaturi. „Nu plecam nicaieri. Ne-am saturat de alarme. Mai bine vine valul de saramura si ne ia cu totul decât sa plecam acum. Cum sa las casa de izbeliste? Am si eu animale, am lucruri pe care le-am strâns intr-o viata de om. Sa vina jandarmii sa ma ia cu forta si tot nu plec“, spunea Florica N., de 67 de ani. Alti localnici au spus ca vor parasi zona numai daca se intâmpla ca saramura sa se deverseze peste malurile pârâului.


Concentratii de saramura de peste 60 de ori mai mari


Toma Boncan, directorul Directiei Apelor Olt – sucursala Râmnicu Vâlcea, a precizat ca nivelul concentratiilor de cloruri in apele Râului Olt a fost depasit de câteva zeci de ori in timpul deversarilor. „In timpul celor trei zile de la declansarea dezastrului s-a deversat in Râul Olt o cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de saramura. Acest lucru a dus la cresterea salinitatii apei Oltului de la 300 de miligrame/litru, inregistrate in mod normal, la 20.000 de miligrame/litru. Cu ajutorul societatii Hidroelectrica am reusit sa deplasam unda de poluare din zona Govora spre sudul judetului. Astazi (ieri – n.r.), unda de poluare cu saramura a ajuns pâna in raza localitatii Ionesti. Speram ca la varsarea Oltului in Dunare concentratia de sare sa fie de 200 de miligrame/litru“, a precizat Toma Boncan. In ceea ce priveste efectul saramurii asupra mediului acvatic, conducerea Garzii Regionale de Mediu Vâlcea a precizat ca acesta abia daca s-a resimtit. „Concentratia de cloruri a scazut considerabil in ultimele trei zile. Daca la data inceperii deversarilor aveam o concentratie de ordinul zecilor de mii de miligrame pe litru, acum aceasta nu este mai mare de 350 de miligrame. Efectul asupra vietuitoarelor subacvatice este nul. Am facut numeroase controale si am constatat ca n-au aparut mortalitati piscicole“, a conchis Ion Visalon, comisarul-sef adjunct al GRM Vâlcea. La ora actuala se deverseaza controlat câte un metru cub de saramura, iar lacul de retentie este gol. Autoritatile nu exclud insa noi prabusiri ale altor doua caverne formate in urma extractiei de sare, motiv pentru care au hotarât mentinerea codului rosu de alerta si supravegherea permanenta a zonei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS