20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLideri din minerit suspendati

Lideri din minerit suspendati

Liderii de sindicat de la trei unitati miniere din Valea Jiului au fost suspendati ieri din functiile pe care le detin in Consiliul de Coordonare al LSMVJ, din cauza ca s-au opus hotarârii de a dona o suma de bani pentru plata pierderilor din timpul mineriadelor. Pentru prima data in istoria sindicalismului din Valea Jiului, Adrian Jurca, presedintele Sindicatului Minei Livezeni, Ion Temneanu, presedintele Sindicatului Minei Petrila, si Adrian Rusu, presedintele Sindicatului Minei Lonea, au fost suspendati din functii pe motiv ca membrii Consiliului de Coordonare al LSMVJ au decis ca acestia au incalcat statutul si nu au lamurit oamenii in legatura cu deciziile ligii. Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ, sustine ca acesti trei lideri nu se opun pentru prima data unor hotarâri, motiv pentru care atitudinea lor nu a mai putut fi tolerata. „Ei au inceput sa se opuna chiar de la numirea noului Consiliu de Coordonare, acum la negocierea noului contract colectiv de munca si, in cele din urma, hotarârii prin care minerii ar fi fost sfatuiti sa dea 200.000 de lei din primele de Craciun pentru plata datoriilor catre CNH, acumulate in timpul mineriadei din 1999 “, a declarat Zoltan Lacatas.


Liderii exclusi spun insa ca hotarârea Consiliului de Coordonare este o tentativa de deturnare de fonduri si ca nu exista capitol in statut care sa prevada excluderea lor din consiliu. „Trebuie foarte bine motivat din punct de vedere legal. Insa Lacatas nu s-a prezentat nici macar la sedinta in care ni s-a spus ca nu ne mai lasa sa participam la intruniri ca lideri“, a precizat Adrian Jurca.


Pâna acum, aproximativ 10.000 de mineri, din cei 13.000 câti sunt angajati la CNH, au fost de acord sa dea din primele de 3.580.000 de lei câte 200.000 de lei pentru sindicate, iar protestele, spun sindicalistii, au izbucnit numai la minele unde liderii au refuzat sa afiseze protocolul. „Când vom avea ordinul de plata, il vom publica in presa, ca sa vada toata lumea ca nu e vorba despre alta intrebuintare a banilor“, a sustinut Marian Holban, presedintele executiv al LSMVJ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS