20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDebransari in prag de Sarbatori

Debransari in prag de Sarbatori

Sute de locuitori din orasul Motru risca sa-si petreaca Sarbatorile in frig, fiind amenintati cu debransarea. Ilie Schintee, directorul Uzinei de Agent Termic si Alimentare cu Apa (UATAA) Motru, spune ca are de recuperat de la populatie peste 75 de miliarde de lei si ca debransarea rau-platnicilor va incepe la jumatatea lunii decembrie.


Furnizorul de agent termic din Motru, SC UATAA SA, a trimis scrisori de avertizare catre asociatiile de proprietari din localitate, prin care acestea sunt somate sa achite din datoriile restante ce depasesc 75 de miliarde de lei. In caz de neplata, debransarea va incepe cu cele trei blocuri de locatari care au restante de câte un miliard de lei. Vor urma scarile de bloc unde toti locatarii sunt rau-platnici, cazurile de acest fel fiind destul de multe, dupa cum declara Ilie Schintee.


La rândul ei, UATAA are datorii de peste 20 de miliarde de lei catre bugetul consolidat al statului, la care se adauga 40 de miliarde catre furnizorul de carbune, SNLO. Finantele au pus deja sechestru pe contul acesteia, iar Societatea Lignitului a dat in judecata uzina de agent termic pentru recuperarea banilor.


Primaria asteapta ajutor de la guvern


Spitalul si scolile din Motru sunt si ele in topul datornicilor pentru agentul termic. Datoriile restante ale spitalului depasesc zece miliarde de lei, in conditiile in care anul acesta nu a platit decât 27 de milioane de lei. La scoli situatia este si mai grava, deoarece acestea platesc acum din facturile anului 2002, dupa cum spune directorul Schintee. Datoriile unitatilor de invatamânt depasesc 28 de miliarde de lei, fara a pune la socoteala penalitatile. Primaria Motru este cea care ar trebui sa achite facturile, dar bugetul nu ii permite. Primarul Dorin Hanu spune ca a facut un demers pe lânga Guvernul României, pentru acordarea unui ajutor financiar de sase miliarde de lei. „Când am preluat scolile in administrarea primariilor, aveau deja datorii de sase miliarde de lei, pe care nu este normal sa le platim acum din bugetul local“, a spus Hanu.


Directorul UATAA, Ilie Schintee, spera in reusita acestui demers, dar sustine ca asta-vara s-a mai incercat promovarea unei hotarâri de guvern pentru un ajutor de 25 de miliarde, care nu a devenit insa realitate.


Sechestru pe bunurile scolilor


UATAA a pus sechestru asigurator pe bunurile unitatilor de invatamânt, in special pe utilajele din atelierele scolare si pe dotarile cantinelor. Ilie Schintee declara ca nu s-a pus inca problema scoaterii acestora la vânzare. „Am pus sub sechestru tot felul de strunguri, freze, plite de gatit etc., in total 120 de utilaje, dar sunt foarte vechi si nu cred ca am lua pe ele mai mult de o jumatate de miliard. Nu am rezolva nimic“, a afirmat Ilie Schintee, care sustine ca de rezolvarea problemei trebuie sa se ocupe autoritatile judetene, deoarece pe plan local nu se mai poate face nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS